Składniki:
- 2 garści jarmużu (takie dość dobre garści ;))
- garść orzechów włoskich (możesz zastąpić ziarnami słonecznika)
- 2 łyżki tartego na małych oczkach twardego sera lub płatków drożdżowych (takie dobre łyżki; polecam granapadano, parmezan; jak nie masz sera lub płatków, możesz spróbować bez – też będzie smaczne, tylko troszkę mniej ;))
- 5 łyżek oliwy (być może trzeba będzie wlać odrobinkę więcej)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku (taki większy ząbek, jeśli ząbki są mniejsze lub średniawe – weź 2)
- sól
- wrzątek do zblanszowania (podgotowania) jarmużu
Sposób wykonania:
- Przyjemne pesto z jarmużu zacznij przygotowywać od gwiazdy tego przepisu, czyli właśnie jarmużu. Oderwij listki od twardych gałązek, wrzuć na wrzątek. Gotuj na małym ogniu przez minutę, po czym odcedź i zalej jak najbardziej zimną wodą (jak masz lód, możesz dorzucić kilka kostek), żeby zatrzymać proces gotowania i zahartować zieleninę. Dzięki temu jarmuż nie będzie rozgotowany, ale miękki, dobrze się zmieli i uzyskasz przyjemną teksturę (stąd nazwa). Nie każdy blender da radę dobrze zmielić te twarde liście, więc polecam nie pomijać tego kroku 😉
- Po chwili odlej jarmuż i przełóż do pojemnika, w którym będziesz mielić pesto. Pamiętaj, aby odcisnąć wodę z jarmużu. Wyciągaj go porcjami z garnka, odciskaj w dłoni jak gąbkę (śmiało, nie ma się czego bać) i przekładaj do wspomnianego pojemnika.
- Teraz dodaj do jarmużu orzechy. Jeśli używasz słonecznika, to upraż go wcześniej na suchej patelni – nabierze bardziej orzechowego smaku. Czosnek posiekaj drobniutko i dorzuć do pojemnika. Dosyp soli, wlej oliwę, sok z cytryny (uważaj na pestki) i zmiksuj na gładko. Jeśli pesto będzie się ciężko mielić, dolej troszkę oliwy – powinno pomóc.
- Teraz pozostaje już tylko dorzucić ser lub płatki drożdżowe. Oczywiście jeśli nie masz ani tego, ani tego, to możesz zrobić to pesto z jarmużu bez tych dodatków. Nie będzie takie pyszne, ale też będzie dobre! Z resztą, ja bardzo często robię pesto z różnych rzeczy bez sera i jest całkiem ok 😉 Po dodaniu sera lub płatków ponownie zmiksuj pesto. możesz oczywiście dodać ten ser na samym początku, ale wydaje mi się, że w tej kolejności łatwiej się wszystko mieli 🙂
- Twoje przyjemne pesto z jarmużu jest już właściwie zrobione! Niezależnie od tego, czy wybierasz wersję z serem, wegańską, czy bez dodatku sera lub płatków, musisz posmakować pesto. W razie potrzeby dodaj soli i ponownie zmiksuj. Możesz też ewentualnie dodać troszkę soku z cytryny, jeśli smak nadal będzie jakiś taki… niewyraźny. Ja użyłam do przygotowania swojego pesto podanych ilości składników i to wystarczyło, ale wiadomo – różnie bywa… A, i na koniec mam jeszcze prośbę! Jeśli podoba ci się ten przepis, to podrzuć link znajomym lub udostępnij na swoim Facebooku. Dla Ciebie to chwilka, a dla mnie ogromne wsparcie! 🙂