prosty pasztet z zielonej soczewicy i cukinii
Masz czasem ochotę na coś wegetariańskiego, ale nie masz pomysłu? A może nie jesz mięsa już od dawna i szukasz inspiracji? Jeśli bywasz u mnie częściej, to zapewne już wiesz, że ja kocham prostotę! Dlatego właśnie podrzucam dziś przepis na prosty pasztet z zielonej soczewicy i cukinii. Jeśli masz sprawny piekarnik, to z pewnością dasz radę go przygotować!
prosty pasztet z zielonej soczewicy i cukinii
Wersja do druku
Ilość - 1 korytko

Składniki:

  • 200 g suchej zielonej soczewicy
  • średnia cukinia (ok. 350 g)
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • łyżeczka mielonego kminku
  • łyżeczka mielonej kozieradki
  • sól
  • pieprz
  • olej do podsmażenia cebuli i wysmarowania korytka

Sposób wykonania:

  • Najpierw ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja najpierw moczyłam pół godziny w proporcjach 2 szklanki wody na szklankę soczewicy, potem wrzuciłam do wrzątku i gotowałam 20 minut, a po ugotowaniu dodałam sól i odstawiłam na bok.
  • W międzyczasie zetrzyj cukinię na dużych oczkach tarki. Posyp ją szczyptą soli, wymieszaj i odstaw na bok. Cebulę pokrój w drobną kostkę i posiekaj czosnek. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulkę. Gdy zacznie się szklić dodaj czosnek, podsmażaj aż cebulka się zacznie złocić.
  • Do dużej miski wrzuć ugotowaną soczewicę, cebulkę z czosnkiem, kozieradkę, kminek, czosnek niedźwiedzi i zmiksuj na gładką masę. Dodaj 2 szczypty soli, trochę pieprzu, dokładnie wymieszaj i posmakuj. Ewentualnie dodaj więcej soli i pieprzu, po czym wbij jajko, wymieszaj dokładnie. Odciśnij wodę z cukinii, dodaj cukinię do masy pasztetowej i dokładnie wymieszaj.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Małą blaszkę - korytko wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem. Wlej do niej masę pasztetową, wyrównaj łyżką. Piecz ok. 60-80 minut (musisz sprawdzić czy się upiekł do takiego stopnia, jak lubisz), po czym wyjmij z piekarnika i odstaw na bok, aby pasztet chwilkę odpoczął. Twój prosty pasztet z zielonej soczewicy i cukinii jest już gotowy!

You Might Also Like

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondi
2 lat temu

Zrobię na pewno! 🙂 Jestem wielką fanką pasztetów z soczewicy, a połączenie jej z cukinią jest co najmniej intrygujące 😉

opycha.pl
opycha.pl
2 lat temu

Prawdę mówiąc ta cukinia się jakoś specjalnie nie wybija smakowo. Jest z natury delikatna, a pasztet jest dobrze doprawiony, więc jeśli chciałabyś piec ten pasztet głównie ze względu na cukinię, to niestety możesz być zawiedziona…

Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondi
2 lat temu
Odpowiedz do  opycha.pl

Nie musi się wybijać, ale na pewno coś tam od siebie wnosi 😉

opycha.pl
opycha.pl
2 lat temu

No pewex, coś wnosi na bank 😀

4
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x
()
x