Prosty pasztet z zielonej soczewicy i cukinii

12 września 2018opycha.pl

Masz czasem ochotę na coś wegetariańskiego, ale nie masz pomysłu? A może nie jesz mięsa już od dawna i szukasz inspiracji? Jeśli bywasz u mnie częściej, to zapewne już wiesz, że ja kocham prostotę! Dlatego właśnie podrzucam dziś przepis na prosty pasztet z zielonej soczewicy i cukinii. Jeśli masz sprawny piekarnik, to z pewnością dasz radę go przygotować!

Prosty pasztet z zielonej soczewicy i cukinii

Prosty pasztet z zielonej soczewicy i cukinii

Ilość porcji: 1 korytko

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 200 g suchej zielonej soczewicy
  • średnia cukinia (ok. 350 g)
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • łyżeczka mielonego kminku
  • łyżeczka mielonej kozieradki
  • sól
  • pieprz
  • olej do podsmażenia cebuli i wysmarowania korytka

Sposób przygotowania

  1. Najpierw ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja najpierw moczyłam pół godziny w proporcjach 2 szklanki wody na szklankę soczewicy, potem wrzuciłam do wrzątku i gotowałam 20 minut, a po ugotowaniu dodałam sól i odstawiłam na bok.
  2. W międzyczasie zetrzyj cukinię na dużych oczkach tarki. Posyp ją szczyptą soli, wymieszaj i odstaw na bok. Cebulę pokrój w drobną kostkę i posiekaj czosnek. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulkę. Gdy zacznie się szklić dodaj czosnek, podsmażaj aż cebulka się zacznie złocić.
  3. Do dużej miski wrzuć ugotowaną soczewicę, cebulkę z czosnkiem, kozieradkę, kminek, czosnek niedźwiedzi i zmiksuj na gładką masę. Dodaj 2 szczypty soli, trochę pieprzu, dokładnie wymieszaj i posmakuj. Ewentualnie dodaj więcej soli i pieprzu, po czym wbij jajko, wymieszaj dokładnie. Odciśnij wodę z cukinii, dodaj cukinię do masy pasztetowej i dokładnie wymieszaj.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Małą blaszkę - korytko wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem. Wlej do niej masę pasztetową, wyrównaj łyżką. Piecz ok. 60-80 minut (musisz sprawdzić czy się upiekł do takiego stopnia, jak lubisz), po czym wyjmij z piekarnika i odstaw na bok, aby pasztet chwilkę odpoczął. Twój prosty pasztet z zielonej soczewicy i cukinii jest już gotowy!
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/prosty-pasztet-z-zielonej-soczewicy-i-cukinii/

Poprzedni post Kolejny post