2,7K
Prosty makaron z sosem serowym w stylu mac and cheese? Proszę bardzo! To sposób na stosunkowo szybki, a do tego cholernie smaczny obiad. Raz na jakiś czas z pewnością jest wart, aby z nim zgrzeszyć (bo za serek topiony, który jest w składzie do nieba raczej nikt nie pójdzie 😉 ). Ja polecam makaron z pszenicy durum, najlepiej kolanka, ale sos jest na tyle uniwersalny, że nawet spaghetti powinno dość dobrze pasować. Nie radzę natomiast zastępować cheddara serem w rodzaju gouda czy edamski, bo to właśnie ten ser cheddar robi największą robotę. Im bardziej dojrzały, tym lepiej! To jak, skusisz się? Jeśli zgrzeszysz z moim makaronem w serowym sosie, to koniecznie daj znać, czy był tego wart! 😉
Wersja do drukuIlość – 2 osoby
Składniki:
- 250 g makaronu kolanka (może być też inny rodzaj makaronu, a wielkość porcji jest umowna, u mnie wyszło akurat 250 gram na dwie osoby)
- 150 g sera cheddar (najlepiej twardy, im bardziej dojrzały, tym lepiej)
- 100 g serka topionego śmietankowego
- 1 mała cebula (zwykła biała lub duża szalotka)
- 2 spore łyżki masła
- 200 ml mleka (ja używam 3,2%)
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy
- sól, pieprz
- woda do ugotowania makaronu
Sposób wykonania:
- Wstaw wodę do gotowania makaronu. Gdy zacznie wrzeć, dodaj sól i makaron, ugotuj go al dente (lekko twardo). W międzyczasie przygotuj sos. Zdejmij z cebuli suche warstwy, ale nie obcinaj korzonka. Zetrzyj cebulę na małych oczkach tarki. Rób to, trzymając za miejsce, w którym jest korzonek, tak będzie ci łatwiej, bo cebula powinna zostać w jednym kawałku.
- W rondelku rozpuść na małym ogniu masło, wrzuć cebulę i podsmażaj wciąż na małym ogniu. Gdy zacznie się lekko rumienić dodaj mleko. Jak mleko się lekko rozgrzeje dodaj serek topiony i wciąż podgrzewaj na małym ogniu aż się rozpuści. Warto co jakiś czas zamieszać.
- W międzyczasie zetrzyj cheddar na dużych oczkach tarki. Zanim serek topiony rozpuści się na tak małym ogniu trochę czasu minie, więc raczej się wyrobisz 😉 Dodaj cheddar do rondelka, mieszaj aż się rozpuści. Następnie dosyp kurkumę, dobrze rozmieszaj. Dzięki niej sos zyska żółty, smakowity kolor. Oczywiście możesz dosypać jej trochę więcej, ale nie przesadzaj, bo w nadmiarze kurkuma daje gorzkawy smak.
- Podgrzewaj sos co jakiś czas mieszając tak długo, aż zgęstnieje. Posmakuj, dopraw solą i pieprzem.
- Odlany makaron wymieszaj dobrze z serowym sosem. Posmakuj jeszcze raz, ewentualnie jeszcze trochę dopraw. I jak ci się podoba twój makaron w sosie serowym? Prawda, że mimo długiej instrukcji jest prosty do zrobienia? Daj znać po skonsumowaniu, czy faktycznie jest wart tego, aby z nim zgrzeszyć! 😉
Borze jak ja cheddara dawno nie jadłam! Ale serka topionego nie lubię. Tzn. takiego na kanapce.
Uff, cieszę się, że nie przepadasz za serkiem topionym, bo to nie jest zdrowy produkt raczej 😉 Też nie bardzo mi wchodzi, ale akurat do tego sosu zawsze daję… Możesz też spróbować bez serka, np. zamiast mleka wlać rzadką śmietankę do sosów, trochę podgrzać i dać np. 200 g cheddara? Niestety ja zrobiłam za pierwszym razem z tym nieszczęsnym serkiem i mi bardzo zasmakowało, ale kto wie, może na tej śmietanie by wyszło jeszcze lepsze? Tylko jak wspomniałam – nie próbowałam, więc nie dam sobie głowy urwać za skuteczność tego rozwiązania 😉
Zapisałam! Masz to jak w banku, że wypróbuję przepis ❤️
Sylwia koniecznie daj znać, czy zasmakowało! 😉
Zgrzeszyć od czasu do czasu wręcz wypada – zwłaszcza z serem 😀 W połączeniu z makaronem – bajka!
A po takim grzeszku można się położyć z książką… Koniecznie z fajną, kocią zakładką 😉 Byłam przed chwilą rzucić okiem co masz ciekawego w sklepie, aż żałuję, że jako zakładek używam najczęściej paragonów, bo niebieska z żółtym kotem mi wpadła w oko 😀