makaron w sosie serowym a'la macandcheese grzechu wart
Prosty makaron z sosem serowym w stylu mac and cheese? Proszę bardzo! To sposób na stosunkowo szybki, a do tego cholernie smaczny obiad. Raz na jakiś czas z pewnością jest wart, aby z nim zgrzeszyć (bo za serek topiony, który jest w składzie do nieba raczej nikt nie pójdzie 😉 ). Ja polecam makaron z pszenicy durum, najlepiej kolanka, ale sos jest na tyle uniwersalny, że nawet spaghetti powinno dość dobrze pasować. Nie radzę natomiast zastępować cheddara serem w rodzaju gouda czy edamski, bo to właśnie ten ser cheddar robi największą robotę. Im bardziej dojrzały, tym lepiej! To jak, skusisz się? Jeśli zgrzeszysz z moim makaronem w serowym sosie, to koniecznie daj znać, czy był tego wart! 😉
makaron w sosie serowym a'la macandcheese grzechu wart
Wersja do druku
Ilość 2 osoby

Składniki:

  • 250 g makaronu kolanka (może być też inny rodzaj makaronu, a wielkość porcji jest umowna, u mnie wyszło akurat 250 gram na dwie osoby)
  • 150 g sera cheddar (najlepiej twardy, im bardziej dojrzały, tym lepiej)
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 1 mała cebula (zwykła biała lub duża szalotka)
  • 2 spore łyżki masła
  • 200 ml mleka (ja używam 3,2%)
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • sól, pieprz
  • woda do ugotowania makaronu

Sposób wykonania:

  • Wstaw wodę do gotowania makaronu. Gdy zacznie wrzeć, dodaj sól i makaron, ugotuj go al dente (lekko twardo). W międzyczasie przygotuj sos. Zdejmij z cebuli suche warstwy, ale nie obcinaj korzonka. Zetrzyj cebulę na małych oczkach tarki. Rób to, trzymając za miejsce, w którym jest korzonek, tak będzie ci łatwiej, bo cebula powinna zostać w jednym kawałku.
  • W rondelku rozpuść na małym ogniu masło, wrzuć cebulę i podsmażaj wciąż na małym ogniu. Gdy zacznie się lekko rumienić dodaj mleko. Jak mleko się lekko rozgrzeje dodaj serek topiony i wciąż podgrzewaj na małym ogniu aż się rozpuści. Warto co jakiś czas zamieszać.
  • W międzyczasie zetrzyj cheddar na dużych oczkach tarki. Zanim serek topiony rozpuści się na tak małym ogniu trochę czasu minie, więc raczej się wyrobisz 😉 Dodaj cheddar do rondelka, mieszaj aż się rozpuści. Następnie dosyp kurkumę, dobrze rozmieszaj. Dzięki niej sos zyska żółty, smakowity kolor. Oczywiście możesz dosypać jej trochę więcej, ale nie przesadzaj, bo w nadmiarze kurkuma daje gorzkawy smak.
  • Podgrzewaj sos co jakiś czas mieszając tak długo, aż zgęstnieje. Posmakuj, dopraw solą i pieprzem.
  • Odlany makaron wymieszaj dobrze z serowym sosem. Posmakuj jeszcze raz, ewentualnie jeszcze trochę dopraw. I jak ci się podoba twój makaron w sosie serowym? Prawda, że mimo długiej instrukcji jest prosty do zrobienia? Daj znać po skonsumowaniu, czy faktycznie jest wart tego, aby z nim zgrzeszyć! 😉
Oceń wpis (5 / 1)

Podobne wpisy

6
Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Liseł
Gość
Liseł

Borze jak ja cheddara dawno nie jadłam! Ale serka topionego nie lubię. Tzn. takiego na kanapce.

Sylwia R
Gość
Sylwia R
Oceń wpis :
     

5 stars
Zapisałam! Masz to jak w banku, że wypróbuję przepis ❤️

Monika Dudzik
Gość

Zgrzeszyć od czasu do czasu wręcz wypada – zwłaszcza z serem 😀 W połączeniu z makaronem – bajka!