Prosty kurczak w sezamie po mojemu

21 lutego 2018opycha.pl

Dzisiaj przepis tak prosty, że aż trudno uwierzyć. A co to takiego? To prosty kurczak w sezamie po mojemu. Jak pewnie wiesz, jakiś czas pracowałam w orientalnej restauracji, w wielu też jadłam i każda ma swój przepis na tą potrawę. Ja tym razem poszłam po najmniejszej linii oporu i przygotowałam wersję tak prostą, że trzeba się postarać (albo przegrzać olej), żeby się nie udało! Jedyna ciekawostka, jaką zastosowałam, to wymieszanie większości jasnego sezamu, który się fajnie smaży z odrobiną ziaren czarnego sezamu, co daje przyjemny dla oka efekt, aczkolwiek nie jest to absolutnie konieczne. Z czym podać takiego kurczaka w sezamie? Ja proponuję albo w ramach obiadu, np. z frytkami, albo jako przekąskę - świetnie się sprawdzi na imprezie. Do tego jakiś ulubiony sos słodko-pikantny czy też zwykły keczup i tyle - nic więcej nie trzeba... Oczywiście jak zawsze zapraszam do dzielenia się swoją opinią na temat przepisu!

Prosty kurczak w sezamie po mojemu

Prosty kurczak w sezamie po mojemu

Ilość porcji: 1 osoba

Stopień trudności: proste

Składniki

  • pierś kurczaka
  • ok. pół szklanki ziaren sezamu
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Najpierw pokrój pierś kurczaka w paski. Moje miały długość ok. 5 cm i grubość ok. 0,5 cm. Kawałki nie mogą być zbyt grube, ponieważ w trakcie smażenia sezam się przypali zanim mięso się zetnie.
  2. Wbij do miseczki jajko, dopraw sporą szczyptą soli i pieprzem, całość roztrzep widelcem.
  3. Na patelni rozgrzej olej do smażenia. Powinno go być na tyle dużo, aby plastry mięsa były w nim zanurzone do połowy. Uważaj na temperaturę oleju - sprawdzi się średni ogień. Sezam łatwo przypalić, a to zepsuje całą potrawę.
  4. Maczaj dokładnie każdy kawałek w jajku, obtaczaj w sezamie, a następnie smaż na rumiano. Gdy mięso się skończy Twój prosty kurczak w sezamie po mojemu będzie gotowy.
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/prosty-kurczak-w-sezamie-po-mojemu/

Poprzedni post Kolejny post