607
Dzisiaj przepis tak prosty, że aż trudno uwierzyć. A co to takiego? To prosty kurczak w sezamie po mojemu. Jak pewnie wiesz, jakiś czas pracowałam w orientalnej restauracji, w wielu też jadłam i każda ma swój przepis na tą potrawę. Ja tym razem poszłam po najmniejszej linii oporu i przygotowałam wersję tak prostą, że trzeba się postarać (albo przegrzać olej), żeby się nie udało! Jedyna ciekawostka, jaką zastosowałam, to wymieszanie większości jasnego sezamu, który się fajnie smaży z odrobiną ziaren czarnego sezamu, co daje przyjemny dla oka efekt, aczkolwiek nie jest to absolutnie konieczne. Z czym podać takiego kurczaka w sezamie? Ja proponuję albo w ramach obiadu, np. z frytkami, albo jako przekąskę - świetnie się sprawdzi na imprezie. Do tego jakiś ulubiony sos słodko-pikantny czy też zwykły keczup i tyle - nic więcej nie trzeba... Oczywiście jak zawsze zapraszam do dzielenia się swoją opinią na temat przepisu!
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- pierś kurczaka
- ok. pół szklanki ziaren sezamu
- jajko
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Najpierw pokrój pierś kurczaka w paski. Moje miały długość ok. 5 cm i grubość ok. 0,5 cm. Kawałki nie mogą być zbyt grube, ponieważ w trakcie smażenia sezam się przypali zanim mięso się zetnie.
- Wbij do miseczki jajko, dopraw sporą szczyptą soli i pieprzem, całość roztrzep widelcem.
- Na patelni rozgrzej olej do smażenia. Powinno go być na tyle dużo, aby plastry mięsa były w nim zanurzone do połowy. Uważaj na temperaturę oleju - sprawdzi się średni ogień. Sezam łatwo przypalić, a to zepsuje całą potrawę.
- Maczaj dokładnie każdy kawałek w jajku, obtaczaj w sezamie, a następnie smaż na rumiano. Gdy mięso się skończy Twój prosty kurczak w sezamie po mojemu będzie gotowy.
Chyba wypróbuję ten przepis.
Polecam, bo jest bardzo prosty i nie wymaga dużej ilości składników. Jak wspomniałam we wpisie – nie potrzebujesz też jakichś specjalnych sosów, bo ten kurczak świetnie smakuje nawet ze zwykłym keczupem – żyć, nie umierać! 😀