Prosty bulion warzywny

31 lipca 2018opycha.pl

Chcesz się uwolnić od kostek rosołowych? To nie takie trudne! Ugotuj bulion, przelej do pojemniczków i schowaj w zamrażarce. Ja dzisiaj podaję przepis na prosty bulion warzywny, który będzie świetną bazą do wegetariańskich zup. Wystarczy odrobina cierpliwości, kilka składników i gotowe!

Prosty bulion warzywny

Prosty bulion warzywny

Ilość porcji: ok. 1,5-2 litry

Stopień trudności: proste

Składniki

  • ok. 300 g korzenia selera
  • ok. 200 g marchewki
  • ok. 250 g korzenia pietruszki
  • 3 średnie cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 duże ząbki czosnku (lub 4-5 mniejszych)
  • 5 liści laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • ok. 10 ziarenek zielonego pieprzu
  • łyżka suszonego lubczyku (lub 2-3 duże gałęzie świeżego)
  • 3 litry wody
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie warzywa korzeniowe obierz, pokrój w kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj natkę pietruszki, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Zalej wodą i wstaw na mały ogień.
  2. W międzyczasie zdejmij z cebul suchą skórkę, możesz przyciąć korzonek, a następnie opal ją na gazie, aż będzie czarna. Dokładny opis jak to zrobić znajdziesz w zakładce "szkoła gotowania". Tak opaloną cebulę wrzuć do wywaru.
  3. Gotuj całość godzinę (bez pokrywki) na małym ogniu, a po upływie tego czasu dosyp trochę soli i gotuj kolejną godzinę lub dwie. Dłuższy czas podgrzewania pozwoli osiągnąć bardziej intensywny smak bulionu, ale wiąże się też z redukcją płynu, więc wywaru będzie mniej.
  4. Gdy już zdecydujesz, że wywar ma wystarczająco warzywny smak dopraw go solą (poprzednią porcję soli w pewnym stopniu wchłonęły warzywa) i wyłącz ogień. Twój prosty bulion warzywny jest gotowy.
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/prosty-bulion-warzywny/

Poprzedni post Kolejny post