1,8K
Dzisiaj przybywam z przepisem śniadaniowym! Proste wegańskie placki owsiane to kolejny przepis, który przyszedł mi do głowy, gdy sama nie wiedziałam na co mam apetyt. Płatki owsiane i jakieś owoce niemal zawsze mam w domu, więc padło właśnie na te składniki. Wegańskie z przypadku, choć mam świadomość, że warto trochę ograniczyć produkty odzwierzęce. Sama zjadłam te placki z borówkami, pomarańczą i syropem daktylowym, ale możesz równie dobrze polać je miodem czy po prostu zjeść z dżemem. Ważny jest jeden aspekt - najlepiej smakują na ciepło! Z podanych ilości składników wyszło mi 10 średniej wielkości placków.
Wersja do drukuIlość - 10 sztuk (1-2 osoby)
Składniki:
- szklanka płatków owsianych
- szklanka gorącej wody
- banan
- pół łyżeczki mielonego kardamonu (nie jest niezbędny)
- olej do smażenia
- dodatki wg uznania (owoce, dżemy, syropy, czekolada...)
Sposób wykonania:
- Wsyp do pojemnika szklankę płatków owsianych i zalej szklanką gorącej wody. Odstaw na ok. 10 minut, aby płatki wchłonęły płyn i zmiękły. Obierz banana i pokrój go w kawałki, dorzuć je do pojemnika wraz z kardamonem. Zmiksuj wszystko na masę, która nie musi być super gładka.
- rozgrzej na patelni olej, nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż z obu stron na rumiano. Pamiętaj, aby nie rozsmarowywać po patelni ciasta, placki nie mogą być zbyt duże, bo się rozpadną. Po usmażeniu dobrze jest odłożyć je na chwilę na ręcznik papierowy.
- Ułóż placki na talerzu, dodaj swoje ulubione dodatki. Ja swoje polałam syropem daktylowym, podałam z borówkami i kawałkami pomarańczy. Teraz Twoje proste wegańskie placki owsiane są gotowe!
Świetny pomysł na szybkie, pożywne i pyszne śniadanie! 🙂 Na pewno kiedyś przygotuję 😀