Proste risotto z tuńczykiem

11 grudnia 2017opycha.pl

Masz już dość dań z ziemniakami? Kasze też już Ci się przejadły? Spróbuj mojego nowego przepisu na proste risotto z tuńczykiem! Nie wymaga wielu składników, jest delikatne w smaku i fajnie rozgrzewa w chłodne dni. Jeśli masz ochotę, możesz dodać odrobinę chilli, też będzie super! Oznaczyłam stopień trudności jako średni, ale tylko po to, żebyś się zdziwił jak proste jest to risotto z tuńczykiem, każdy powinien dać radę je bez problemu przygotować. Zobaczysz - będziesz zaskoczony.

Proste risotto z tuńczykiem

Proste risotto z tuńczykiem

Ilość porcji: 1 osoba

Stopień trudności: średni

Składniki

  • pół szklanki ryżu do risotto
  • ok. pół litra bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • ok. 100 g tuńczyka z puszki (kawałki w sosie własnym)
  • ok. 50 g sera żółtego (może być mniej)
  • 1/2 małej cebulki
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • garść siekanej natki pietruszki
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Posiekaj drobno cebulkę i czosnek. Rozgrzej masło na patelni i wrzuć cebulę. Gdy się zeszkli dodaj ryż do risotto i czosnek, podgrzewaj co jakiś czas mieszając, aż także się zeszkli. Wlej tyle bulionu, aby wszystkie składniki na patelni były zalane płynem. Podgrzewaj na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
  2. Systematycznie dolewaj bulionu za każdym razem, gdy odparuje. W międzyczasie zetrzyj ser na dużych oczkach lub drobno go posiekaj (jeśli używasz takiego w plastrach).
  3. Gdy wlejesz ostatnią partię bulionu, dodaj też odsączone kawałki tuńczyka i stopniowo dosypuj ser, mieszaj systematycznie. Na koniec posmakuj, dopraw solą, wyłącz ogień i dosyp natkę pietruszki - wymieszaj. Twoje proste risotto z tuńczykiem jest już gotowe!
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/proste-risotto-z-tunczykiem/

Poprzedni post Kolejny post