Proste risotto z tuńczykiem

opycha.pl
Masz już dość dań z ziemniakami? Kasze też już Ci się przejadły? Spróbuj mojego nowego przepisu na proste risotto z tuńczykiem! Nie wymaga wielu składników, jest delikatne w smaku i fajnie rozgrzewa w chłodne dni. Jeśli masz ochotę, możesz dodać odrobinę chilli, też będzie super! Oznaczyłam stopień trudności jako średni, ale tylko po to, żebyś się zdziwił jak proste jest to risotto z tuńczykiem, każdy powinien dać radę je bez problemu przygotować. Zobaczysz - będziesz zaskoczony.
Wersja do druku
Ilość - 1 osoba

Składniki:

  • pół szklanki ryżu do risotto
  • ok. pół litra bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • ok. 100 g tuńczyka z puszki (kawałki w sosie własnym)
  • ok. 50 g sera żółtego (może być mniej)
  • 1/2 małej cebulki
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • garść siekanej natki pietruszki
  • sól

Sposób wykonania:

  • Posiekaj drobno cebulkę i czosnek. Rozgrzej masło na patelni i wrzuć cebulę. Gdy się zeszkli dodaj ryż do risotto i czosnek, podgrzewaj co jakiś czas mieszając, aż także się zeszkli. Wlej tyle bulionu, aby wszystkie składniki na patelni były zalane płynem. Podgrzewaj na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
  • Systematycznie dolewaj bulionu za każdym razem, gdy odparuje. W międzyczasie zetrzyj ser na dużych oczkach lub drobno go posiekaj (jeśli używasz takiego w plastrach).
  • Gdy wlejesz ostatnią partię bulionu, dodaj też odsączone kawałki tuńczyka i stopniowo dosypuj ser, mieszaj systematycznie. Na koniec posmakuj, dopraw solą, wyłącz ogień i dosyp natkę pietruszki - wymieszaj. Twoje proste risotto z tuńczykiem jest już gotowe!
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Życie jak bajka
4 lat temu

Dziś się zabieram. Ciekaw jestem smaku. Risotto z pomidorami, marchewką i pieczarkami wyszło rewelacyjne i często gości na moim stole. Dziś czas na zmiany 🙂 Dzięki za przepisy 🙂

opycha.pl
4 lat temu
Odpowiedz do  Życie jak bajka

Komentarz sprzed 20 godzin, czyli już było robione? Jestem ciekawa jak poszło! 🙂 Jestem zawalona uszkami i pierogami, więc trochę z opóźnieniem niestety tu zaglądam…

Życie jak bajka
4 lat temu
Odpowiedz do  opycha.pl

Podobnie jak pierwsze – przesmaczne. Choć pozwoliłem sobie na małą modyfikację – dodałem marchewkę, by było treściwsze. Z pewnością jednak kiedyś spróbuję bez modyfikacji i postaram się o tym tu wspomnieć 🙂

opycha.pl
4 lat temu
Odpowiedz do  Życie jak bajka

Ależ to wspaniałe, że przerabiasz przepisy pod swoje potrzeby! 🙂 Ja marchewki jem mało, zatem może częściej wyłamiesz się w tej kwestii poza ramy moich przepisów 😛 W każdym razie bardzo się cieszę, że smakowało i dziękuję, iż o tym piszesz tutaj, bo sprawiłeś mi tym ogromną przyjemność 🙂

Krzysztof
Krzysztof
3 lat temu

5 stars
Świetne.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Dowiedz się więcej

Polityka prywatności i cookies

6
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x