Proste płotki z piekarnika

14 maja 2018opycha.pl

Zwykle gdy szukasz przepisu na rybę, to znajdujesz receptury na łososia, tuńczyka czy dorsza. Ja tym razem podaję przepis na proste płotki z piekarnika. Gdy mój tata wędkował, to właśnie takie gatunki ryb przynosił do domu. Czy zatem musisz być skazany, aby jeść je zawsze smażone z patelni? Niekoniecznie. Przy małym wysiłku możesz z nich wyczarować coś pięknego! Ja podaję przepis akurat na płotki, ale myślę, że dzięki swej prostocie świetnie się sprawdzi także w przypadku okonia czy innych ryb śródlądowych.

Proste płotki z piekarnika

Proste płotki z piekarnika

Ilość porcji: 1 osoba

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 2 płotki (wypatroszone i bez łusek)
  • 1 cytryna
  • odrobina soli (najlepiej grubej)
  • odrobina oliwy
  • dla chętnych papryczki chilli

Sposób przygotowania

  1. Zacznij grzać piekarnik do 170-180 stopni. Cytrynę przekrój wzdłuż na pół, potem jeszcze podziel tak, aby wyszło w sumie osiem części (dwa razy na pół). Te osiem części przekrój w poprzek.
  2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Musi być go na tyle dużo, aby potem zakryć nim jeszcze rybę, jak w kopercie czy innej papilotce. Na papierze połóż płotki. Nawkładaj im do brzuszków kilka kawałków cytryny. Jeśli używasz chilli, przekrój je wzdłuż na pół i wsadź rybie do brzuszka. Resztę cytryny rozrzuć w przypadkowych miejscach. Polej całość odrobiną oliwy i posyp solą.
  3. Zapakuj w papier tak, aby ryba była zamknięta. Wsadź do piekarnika i piecz ok. 20 minut. Cytryna puści soki, chilli powinno puścić aromat, a mięso na bank zdąży się ściąć. Twoje proste płotki z piekarnika są już gotowe!
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/proste-plotki-z-piekarnika/

Podziel się
Poprzedni post Kolejny post