Proste i chrupiące placki z dyni i ziemniaków

opycha.pl
Placki z dyni i ziemniaków to super pomysł na jesienny, sezonowy obiad! A że ja sama nie lubię stać długo przy garach i nie przepadam za rozmiękłymi plackami, wykombinowałam prosty i szybki przepis na chrupiące placuszki 😉
W przepisie piszę o dyni piżmowej, ale równie dobrze powinna się sprawdzić ta klasyczna czy dynie odmiany muscat lub nelson. Po prostu na piżmowej łatwiej mi było podać miarę domową dla tych, którzy nie mają wagi kuchennej.
Najlepiej będzie, jeśli zmielisz masę na placki w malakserze (taki mikser z dużym ostrzem), ale jeśli go nie masz, to nic straconego. Powinno się udać za pomocą tarki ręcznej i blendera. W przepisie znajdziesz intrukcje, jak sobie z tym poradzić 😉
Co może pójść nie tak i na co uważać?
Uważaj na temperaturę oleju. Jeśli będzie za zimny, placki nie będą chrupiące i wypiją sporo tłuszczu. Jeśli olej będzie za gorący, placki dyniowe szybko się przypalą z wierzchu, a w środku będą surowe. Jeżeli w trakcie smażenia pojawi się konieczność dolania oleju, zrób to w momencie, w którym nie będzie żadnego placka dyniowego na patelni i poczekaj chwilę, żeby tłuszcz się ponownie rozgrzał.
Super, jeśli najpierw usmażysz PLACEK TESTOWY. Może się okazać, że nawet przy dokładnym zastosowaniu moich proporcji Twoja masa na placki będzie np. rzadsza, bo jajko będzie większe, dynia i cebula będą miały więcej soku czy mąka wyższą wilgotność i placki będą się rozpadać. Dlatego najlepiej będzie, jeśli najpierw usmażysz jeden placek, a w razie potrzeby dosypiesz mąki.
Wyjątkowo nie podałam kaloryczności dla tego przepisu. Smażenie na takiej ilości oleju wiąże się z tym, że placki go trochę wypiją, a ja nie jestem w stanie ocenić, ile to będzie u Ciebie. Jeśli liczysz kalorie, to wiesz, że olej ma ich sporo, zatem możesz zjeść te placki np. w ramach cheat meal 🙂 Możesz też oczywiście zważyć patelnię z tłuszczem przed smażeniem i po smażeniu (gdy olej i patelnia wystygną) i wliczyć różnicę w wadze do ilości zjedzonego oleju (- kilka gram, które zostaną na papierowym ręczniku).
To jak, lecimy z tymi plackami z dyni?!
placki z dyni i ziemniaków proste i chrupiące
Wersja do druku
Przygotowanie 15 min.
Gotowanie/pieczenie 15 min.
Czas całkowity 30 min.
Ilość – 12 sztuk

Składniki:

  • 200 g dyni piżmowej (1/4 małej sztuki)
  • 150 g ziemniaków (1 szt. wielkości damskiej pięści)
  • 30 g cebuli (1/4 szt. wielkości pięści)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko (średnie lub duże)
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej (typ 450, 550, 650)
  • 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej (mąki ziemniaczanej)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku (ja lubię pikantną, najlepiej pimenton)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • dla chętnych trochę posiekanej natki pietruszki

Sposób wykonania:

  • Zacznij od przygotowania składników na placki. Jeśli używasz malaksera (robot kuchenny do mielenia lub Thermomix), pokrój dynię w mniejsze kawałki (dynię piżmową można jeść ze skórką, ale ja obieram, żeby się lepiej zmiksowała), ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, cebulę pokrój w piórka, a czosnek np. w plasterki. Jeśli używasz ręcznej tarki i blendera, zetrzyj dynię i ziemniaki na tarce, a cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  • Umieść wszystkie warzywa w pojemniku malaksera lub blendera. Dodaj jajko, przyprawy, mąkę i skrobię, zmiksuj masę na jak najbardziej gładko. Jeśli chcesz użyć zielonej pietruszki, to jest ten moment, gdy możesz ją dodać. Kawałki posiekanych listków będą wyglądały w plackach dużo ładniej, niż gdyby były zmielone z cała masą.
  • Rozgrzej na patelni olej do smażenia. Dobrze, żeby jego warstwa sięgała ok. 3-5 milimetrów. Gdy olej się rozgrzeje, nakładaj masę łyżką i lekko rozpłaszczaj na placki. Smaż z obu stron na bardzo rumiano, dzięki temu placki z dyni i ziemniaków będą bardzo chrupiące. Pamiętaj, aby pilnować temperatury oleju. Jeśli będzie zbyt zimny, placki wypiją tłuszcz, a jeśli będzie zbyt gorący, placki spalą się na wierzchu, a w środku będą surowe. Usmażone placki najlepiej wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, ucieknie z nich trochę oleju.
  • Twoje placki z dyni i ziemniaków są już właściwie gotowe! Możesz posypać je odrobiną świeżej zieleniny (pietruszka, koperek, bazylia itp.). Super smakują z sosem czosnkowym. Ja Ci życzę smacznego, a Ty daj znać, jak podoba Ci się mój przepis na te proste i chrupiące placki z dyni i ziemniaków!
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x