proste guacamole z jajkiem i grzanką podane w słoiku
Proste guacamole z jajkiem i grzanką, podane w słoiku to dowód na to, iż można w kuchni robić klasykę, ale w zupełnie nowej odsłonie! Masz tu same znane rzeczy – guacamole (już dość popularne w Polsce), jajko sadzone i grzankę, a jednak inny niż zwykle sposób podania wywrócił całe danie do góry nogami! Możesz sobie zrobić taki słoik na śniadanie (o ile nie masz na jego przygotowanie tylko 5 minut, bo potrzeba ich chyba aż 10!). Myślę jednak, że jeśli nie masz nic do jajka sadzonego na zimno, to i jako słoik do pracy powinno dać radę. Tylko za tą drugą wersję nie dam sobie ręki odrąbać, głowy urwać, ani niczego innego odciąć, bo sama jeszcze nie testowałam 😉 Nie muszę chyba pisać tutaj, że warto jeść awokado, bo jest zdrowe, a w połączeniu z jajkiem syci na pół dnia? No, to nie ma się co dalej rozwijać w temacie, czas wziąć się za gotowanie!
proste guacamole z jajkiem i grzanką podane w słoiku
Wersja do druku
Ilość 1 porcja

Składniki:

  • ½ dojrzałego awokado
  • 1 jajko
  • ½ średniego lub dużego pomidora (najlepiej malinowy)
  • 1 kromka chleba (ja miałam tostowy z ziarnami)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (lub limonki)
  • odrobina oleju lub oliwy
  • sól, pieprz (najlepiej z młynka)

Sposób wykonania:

  • Najpierw zrób proste guacamole (ale w wersji bez pomidora). Łyżką wyjmij miąższ awokado ze skórki (lub innym sposobem, którym potrafisz) i umieść w małej miseczce lub kubeczku. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany czosnek (możesz też go utłuc w moździerzu). Dolej sok z cytryny, dosyp odrobinę soli i pieprzu, wszystko dokładnie zagnieć widelcem na gładką masę. Posmakuj tak powstała pastę i ewentualnie dopraw jeszcze solą i pieprzem.
  • Pokrój chleb w kostkę ok. 1 cm. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i usmaż grzanki na rumiano. Odstaw do przestygnięcia.
  • Na czystą patelnię (ja używam bardzo małej) wlej odrobinę oleju lub oliwy, rozgrzej odrobinę na najmniejszym ogniu i wbij jajko. Staraj się, aby żółtko się nie rozlało. Smaż powoli jajko wciąż na małym ogniu. Jeśli użyjesz malutkiej patelni, to jajko zachowa ładny kształt. Jeśli masz tylko większą, to trudno, nie leć od razu do Pepco po nową, użyj tego, co masz. Liczy się smak! 😉 Gdy jajko usmaży się w takim stopniu, w jakim lubisz, posyp je solą i pieprzem. Zdejmij z ognia.
  • Pokrój pół pomidora w kostkę. Malinówka sprawdzi się najlepiej, bo nie gubi gniazd nasiennych jak szalona i więcej trafi do brzuszka! Włóż pokrojonego pomidora na dno słoiczka. Następnie połóż na nim proste guacamole (czyli pastę z awokado). Na paście powinny wylądować grzanki, a na nich jajko.
  • Jak już skończysz robić swoje proste guacamole z jajkiem i grzanką w słoiku, to warto pomyśleć o dekoracji. Ja położyłam na wierzchu młode listki nasturcji (smakują jak rzeżucha), ale równie dobrze możesz posypać siekanym szczypiorkiem czy zieloną pietruszką, albo po prostu zostawić tak, jak jest… 🙂 Daj znać, czy podoba ci się ta propozycja, wiesz, gdzie mnie znaleźć!

Podobne wpisy