Proste gofry pietruszkowe

opycha.pl
Dzisiaj mam propozycję, która może wydać się szalona, ale w rzeczywistości jest mało skomplikowana i bardzo smaczna. Proste gofry z pietruszką to świetny sposób na urozmaicenie swojej kuchni i podanie w ciekawy sposób prostego warzywa, jakim jest pietruszka. Jeśli masz w domu jakiegoś malucha, który na sam dźwięk słowa "warzywa" chowa się za szafą, to być może właśnie te gofry go przekonają... są puszyste i o dziwo wychodzą dość słodkie, bo pietruszka się karmelizuje. Fakt, nie są tak chrupiące jak klasyczne gofry, bo jest w nich mniej mąki, ale mimo wszystko nie są to też naleśniki. Jeśli więc dysponujesz gofrownicą, to polecam spróbować, bo koszt jest nieduży, więc nawet jak Ci nie podejdzie, to nie będzie dużej szkody. Może się natomiast okazać, że odkryjesz nowy wymiar pietruszki i będziesz chcieć więcej! Ja swoje gofry zjadłam na dwa sposoby - kawałek z jogurtem greckim (rewelacja!), a resztę opędzlowałam ot tak, bez niczego!
Wersja do druku
Ilość - 3 sztuki (gofrownica w kształcie koniczynki)

Składniki:

  • 1 spory korzeń pietruszki
  • 1 jajko
  • 4 dobre łyżki mąki pszennej
  • garść siekanej natki pietruszki
  • odrobina oliwy lub oleju rzepakowego
  • sól
  • woda

Sposób wykonania:

  • Najpierw obierz pietruszkę, pokrój drobno i ugotuj na bardzo miękko w małym garnuszku w osolonej wodzie. Dobrze, jeśli udałoby Ci się zrobić tak, aby na gotowanie starczyła ok. szklanka wody. U mnie gdy odparowała, zostało ok. pół szklanki płynu. Jest to o tyle istotne, że woda przejmie część smaku z pietruszki i też będzie użyta jako składnik ciasta. Odstaw ugotowaną pietruszkę do wystygnięcia i jak już wspomniałam - niech Cię ręka boska broni przez wylewaniem wody!
  • Wyjmij kawałki pietruszki z wody, zmiksuj na gładko. Dodaj do niej jajko i pół szklanki wody. Najlepiej, jeśli starczyłoby tej od gotowania pietruszki, ale jeśli zostało jej za mało, to dolej zwykłej, czystej wody. Zmieszaj składniki, dodaj szczyptę soli i mąkę. Ponownie wymieszaj, po czym dodaj łyżeczkę oliwy lub oleju, posiekaną pietruszkę i ewentualnie wodę, jeśli ciasto jest bardzo gęste. Powinno być bardziej gęste niż normalne na naleśniki, ale bez przesady. Ponownie dobrze wymieszaj.
  • Przesmaruj gofrownicę odrobiną oliwy lub oleju, rozgrzej i piecz gofry. Wlej trochę ciasta na formę, rozprowadź po niej np. łyżką lub szpatułką i piecz jak normalne gofry. Te mogą zająć troszkę dłuższą chwilę niż normalne i pogódź się z faktem, że będą bardziej miękkie niż chrupkie, bo ciasto też ma inną strukturę z racji pure z pietruszki. Po upieczeniu przełóż najpierw każdego gofra na szklankę lub coś w tym rodzaju, bo jeśli położysz od razu na talerz, to wydzieli się od spodu para z racji różnicy temperatur i gofry będą jak naleśniki.... Teraz Twoje proste gofry z pietruszką są już gotowe do jedzenia!
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x