Proste ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami i bananową galaretką

10 sierpnia 2018opycha.pl

Dzisiaj podrzucam przepis na proste ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami i bananową galaretką. Stopień trudności oznaczyłam jako średni, ale tylko dlatego, że nie jest to coś, co robi się w 15 minut. Ja sama jestem z pieczeniem trochę na bakier, a zrobiłam to ciasto samodzielnie, bez przepisu, więc raczej 80-90% społeczeństwa nie powinno mieć problemu 😉 Pamiętaj tylko, aby się stosować do wszystkich zasad - jak masz mieszać szpatułką, to nie używaj miksera. Jak jest napisane, że jajka mają być w temperaturze pokojowej, to nie dawaj ich prosto z lodówki i zobaczysz, że będzie dobrze!

Proste ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami i bananową galaretką

Proste ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami i bananową galaretką

Ilość porcji: średnia lub mała tortownica

Stopień trudności: średni

Składniki

  • ciasto:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 3 jaja (w temperaturze pokojowej)
  • galaretka:
  • mała puszka mleka kokosowego (165 ml)
  • łyżka cukru
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 1 banan
  • 2 brzoskwinie (można użyć też tych z syropu, wyjdą 4 połówki)

Sposób przygotowania

  1. Najpierw upiecz biszkopt. Rozgrzej piekarnik do 170-180 stopni i międzyczasie przygotuj ciasto. Oddziel białka od żółtek, obie mąki przesiej przez sitko. W misce ubij sztywną pianę z białek, potem wciąż delikatnie miksując dodawaj stopniowo cukier.
  2. Teraz odłóż mikser i złap za szpatułkę/łyżkę/widelec. Stopniowo dodawaj żółtka do piany (pojedynczo) i delikatnie mieszaj. Gdy już żółtka połączą się z białkami zacznij powolutku dosypywać mąkę. Wsypuj ją partiami dokładnie mieszając przed kolejnym dosypaniem. Mieszaj bardzo delikatnie, aby piana pozostała jak najbardziej puszysta. Nie będziesz dodawać proszku do pieczenia, dlatego to takie ważne.
  3. Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia, po czym przelej delikatnie masę do średniej lub małej tortownicy i wstaw do piekarnika na ok. 20 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu zrzuć na podłogę z wysokości ok. 30 cm i odstaw. Nie musisz suszyć biszkopta w piekarniku, postaw go na blacie, żeby odpoczął.
  4. W czasie, gdy biszkopt będzie stygł zrób galaretkę. W małym garnuszku zagotuj mleko kokosowe z łyżką cukru. Wyłącz gaz i rozprowadź w płynie żelatynę energicznie mieszając, aż się cała rozpuści. Przelej płyn do wysokiego naczynia, dodaj pokrojonego w plastry banan i zmiksuj całość na gładko. Pozostaw do przestygnięcia.
  5. W czasie, gdy biszkopt i galaretka się studzą pokrój obrane brzoskwinie w cienkie półksiężyce. Ja kroiłam najpierw na pół, usuwałam pestkę, potem na ćwiartki i obierałam, a potem każdą ćwiartkę jeszcze na cienkie plastry.
  6. Ułóż brzoskwinie na biszkopcie, zalej masą bananową i pozwól na spokojnie się studzić. Gdy wszystko wystygnie wstaw całość do lodówki. Mi masa bananowa stężała w mniej niż godzinę. Po tym wszystkim Twoje proste ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami i bananową galaretką jest już gotowe!
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/proste-ciasto-biszkoptowe-z-brzoskwiniami-i-bananowa-galaretka/

Poprzedni post Kolejny post