Proste ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami i bananową galaretką

opycha.pl
Dzisiaj podrzucam przepis na proste ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami i bananową galaretką. Stopień trudności oznaczyłam jako średni, ale tylko dlatego, że nie jest to coś, co robi się w 15 minut. Ja sama jestem z pieczeniem trochę na bakier, a zrobiłam to ciasto samodzielnie, bez przepisu, więc raczej 80-90% społeczeństwa nie powinno mieć problemu 😉 Pamiętaj tylko, aby się stosować do wszystkich zasad - jak masz mieszać szpatułką, to nie używaj miksera. Jak jest napisane, że jajka mają być w temperaturze pokojowej, to nie dawaj ich prosto z lodówki i zobaczysz, że będzie dobrze!
Proste ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami i bananową galaretką
Wersja do druku

Składniki:

  • ciasto:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 3 jaja (w temperaturze pokojowej)
  • galaretka:
  • mała puszka mleka kokosowego (165 ml)
  • łyżka cukru
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 1 banan
  • 2 brzoskwinie (można użyć też tych z syropu, wyjdą 4 połówki)

Sposób wykonania:

  • Najpierw upiecz biszkopt. Rozgrzej piekarnik do 170-180 stopni i międzyczasie przygotuj ciasto. Oddziel białka od żółtek, obie mąki przesiej przez sitko. W misce ubij sztywną pianę z białek, potem wciąż delikatnie miksując dodawaj stopniowo cukier.
  • Teraz odłóż mikser i złap za szpatułkę/łyżkę/widelec. Stopniowo dodawaj żółtka do piany (pojedynczo) i delikatnie mieszaj. Gdy już żółtka połączą się z białkami zacznij powolutku dosypywać mąkę. Wsypuj ją partiami dokładnie mieszając przed kolejnym dosypaniem. Mieszaj bardzo delikatnie, aby piana pozostała jak najbardziej puszysta. Nie będziesz dodawać proszku do pieczenia, dlatego to takie ważne.
  • Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia, po czym przelej delikatnie masę do średniej lub małej tortownicy i wstaw do piekarnika na ok. 20 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu zrzuć na podłogę z wysokości ok. 30 cm i odstaw. Nie musisz suszyć biszkopta w piekarniku, postaw go na blacie, żeby odpoczął.
  • W czasie, gdy biszkopt będzie stygł zrób galaretkę. W małym garnuszku zagotuj mleko kokosowe z łyżką cukru. Wyłącz gaz i rozprowadź w płynie żelatynę energicznie mieszając, aż się cała rozpuści. Przelej płyn do wysokiego naczynia, dodaj pokrojonego w plastry banan i zmiksuj całość na gładko. Pozostaw do przestygnięcia.
  • W czasie, gdy biszkopt i galaretka się studzą pokrój obrane brzoskwinie w cienkie półksiężyce. Ja kroiłam najpierw na pół, usuwałam pestkę, potem na ćwiartki i obierałam, a potem każdą ćwiartkę jeszcze na cienkie plastry.
  • Ułóż brzoskwinie na biszkopcie, zalej masą bananową i pozwól na spokojnie się studzić. Gdy wszystko wystygnie wstaw całość do lodówki. Mi masa bananowa stężała w mniej niż godzinę. Po tym wszystkim Twoje proste ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami i bananową galaretką jest już gotowe!
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondi
6 lat temu

No proszę! Ania upiekła ciasto 😀

opycha.pl
opycha.pl
6 lat temu

Testowałam na ludziach (obcych ludziach też) i opinie są pozytywne, czyli pełen sukces, szok i niedowierzanie! 😀

Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondi
6 lat temu
Odpowiedz do  opycha.pl

No to teraz nic, tylko trzeba piec częściej 😀

opycha.pl
opycha.pl
6 lat temu

Taki mam cichy zamiar, tylko najpierw zejdę z zimowo-letniej opony 😉

Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondi
6 lat temu
Odpowiedz do  opycha.pl

A to może być opona zimowo-letnia? 😀

opycha.pl
opycha.pl
6 lat temu

Oczywiście – jak wyprodukujesz zimą i nie zmienisz latem na letnią 😀

Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondi
6 lat temu
Odpowiedz do  opycha.pl

Hahahahaha 😀 Czyli taka oponka prawie całoroczna ;D

opycha.pl
opycha.pl
6 lat temu

dokładnie tak! 😀

8
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x