prosta zupa krem z pasternaku
Dzisiaj mam coś dla wszystkich fanów pasternaku. Znasz go? Jeśli nie, to możesz niewielkim kosztem sprawdzić, czy to warzywo przypadnie ci do gustu. Ułatwi Ci to moja prosta zupa krem z pasternaku, która ma niewiele składników, więc jego smak będzie dobrze wyczuwalny i przekonasz się, czy chcesz poznać ten korzeń bliżej. Pasternak wygląda jak pietruszka, ale ma specyficzny, imbirowy aromat i jest bardziej słodki. Tym bardziej taka zupka może przydać się na wiosenny obiad, bo jest lekka i nie trzeba stać pół dnia w kuchni. Koniecznie daj znać, czy pasternak w takim wydaniu przypadł Ci do gustu!
Wersja do druku
Ilość 2 -3 osoby

Składniki:

  • 500 g pasternaku
  • średni ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • litr bulionu (warzywny lub na mięsie)
  • ewentualnie sól

Sposób wykonania:

  • Obierz pasternak i ziemniaka, pokrój w małe kawałki, wrzuć do garnka. Dodaj obrany czosnek - ząbki mogą być w całości.
  • Zalej wszystko bulionem i wstaw na ogień, aby się zagotowało. Gotuj warzywa tak długo, aż będą miękkie.
  • Zmiksuj całość na gładko, posmakuj i ewentualnie dopraw solą. Twoja prosta zupa krem z pasternaku jest już gotowa!

Podobne wpisy