709
Dzisiaj mam coś dla wszystkich fanów pasternaku. Znasz go? Jeśli nie, to możesz niewielkim kosztem sprawdzić, czy to warzywo przypadnie ci do gustu. Ułatwi Ci to moja prosta zupa krem z pasternaku, która ma niewiele składników, więc jego smak będzie dobrze wyczuwalny i przekonasz się, czy chcesz poznać ten korzeń bliżej. Pasternak wygląda jak pietruszka, ale ma specyficzny, imbirowy aromat i jest bardziej słodki. Tym bardziej taka zupka może przydać się na wiosenny obiad, bo jest lekka i nie trzeba stać pół dnia w kuchni. Koniecznie daj znać, czy pasternak w takim wydaniu przypadł Ci do gustu!
Wersja do drukuIlość - 2 -3 osoby
Składniki:
- 500 g pasternaku
- średni ziemniak
- 2 ząbki czosnku
- litr bulionu (warzywny lub na mięsie)
- ewentualnie sól
Sposób wykonania:
- Obierz pasternak i ziemniaka, pokrój w małe kawałki, wrzuć do garnka. Dodaj obrany czosnek - ząbki mogą być w całości.
- Zalej wszystko bulionem i wstaw na ogień, aby się zagotowało. Gotuj warzywa tak długo, aż będą miękkie.
- Zmiksuj całość na gładko, posmakuj i ewentualnie dopraw solą. Twoja prosta zupa krem z pasternaku jest już gotowa!
Jak tylko dostanę gdzieś pasternak, to na pewno wypróbuję! 🙂
Mało tego, ja się spodziewam, że jak dorwiesz pasternak i Ci zasmakuje, to pewnie jeszcze coś ciekawego z niego wyczarujesz i podzielisz się przepisem na blogu 😀 A przynajmniej taką mam cichą nadzieję 😛
Jak już się dowiem „z czym to się je”, to niewykluczone 😀
zatem czekam z zapartym tchem! 😀