Dzisiaj mam coś dla wszystkich fanów pasternaku. Znasz go? Jeśli nie, to możesz niewielkim kosztem sprawdzić, czy to warzywo przypadnie ci do gustu. Ułatwi Ci to moja prosta zupa krem z pasternaku, która ma niewiele składników, więc jego smak będzie dobrze wyczuwalny i przekonasz się, czy chcesz poznać ten korzeń bliżej. Pasternak wygląda jak pietruszka, ale ma specyficzny, imbirowy aromat i jest bardziej słodki. Tym bardziej taka zupka może przydać się na wiosenny obiad, bo jest lekka i nie trzeba stać pół dnia w kuchni. Koniecznie daj znać, czy pasternak w takim wydaniu przypadł Ci do gustu!
Wersja do druku
Ilość - 2 -3 osoby
Składniki:
- 500 g pasternaku
- średni ziemniak
- 2 ząbki czosnku
- litr bulionu (warzywny lub na mięsie)
- ewentualnie sól
Sposób wykonania:
- Obierz pasternak i ziemniaka, pokrój w małe kawałki, wrzuć do garnka. Dodaj obrany czosnek - ząbki mogą być w całości.
- Zalej wszystko bulionem i wstaw na ogień, aby się zagotowało. Gotuj warzywa tak długo, aż będą miękkie.
- Zmiksuj całość na gładko, posmakuj i ewentualnie dopraw solą. Twoja prosta zupa krem z pasternaku jest już gotowa!
Jak tylko dostanę gdzieś pasternak, to na pewno wypróbuję! 🙂
Mało tego, ja się spodziewam, że jak dorwiesz pasternak i Ci zasmakuje, to pewnie jeszcze coś ciekawego z niego wyczarujesz i podzielisz się przepisem na blogu 😀 A przynajmniej taką mam cichą nadzieję 😛
Jak już się dowiem “z czym to się je”, to niewykluczone 😀
zatem czekam z zapartym tchem! 😀