Dzisiaj mam coś dla wszystkich fanów pasternaku. Znasz go? Jeśli nie, to możesz niewielkim kosztem sprawdzić, czy to warzywo przypadnie ci do gustu. Ułatwi Ci to moja prosta zupa krem z pasternaku, która ma niewiele składników, więc jego smak będzie dobrze wyczuwalny i przekonasz się, czy chcesz poznać ten korzeń bliżej. Pasternak wygląda jak pietruszka, ale ma specyficzny, imbirowy aromat i jest bardziej słodki. Tym bardziej taka zupka może przydać się na wiosenny obiad, bo jest lekka i nie trzeba stać pół dnia w kuchni. Koniecznie daj znać, czy pasternak w takim wydaniu przypadł Ci do gustu!

Prosta zupa krem z pasternaku

Ilość: 2-3 osoby

Poziom trudności: proste

Składniki:

  • 500 g pasternaku
  • średni ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • litr bulionu (warzywny lub na mięsie)
  • ewentualnie sól

Sposób wykonania:

  1. Obierz pasternak i ziemniaka, pokrój w małe kawałki, wrzuć do garnka. Dodaj obrany czosnek - ząbki mogą być w całości.
  2. Zalej wszystko bulionem i wstaw na ogień, aby się zagotowało. Gotuj warzywa tak długo, aż będą miękkie.
  3. Zmiksuj całość na gładko, posmakuj i ewentualnie dopraw solą. Twoja prosta zupa krem z pasternaku jest już gotowa!