711
Jeśli znudziły Ci się już owsianki i dania jajeczne na śniadanie, to proponuję kanapki lub grzanki. Powiesz, że kanapki są nudne? Szukaj więc ciekawych alternatyw na to, co się na nich znajdzie! Może przypadnie Ci do gustu moja prosta pasta kanapkowa z bobu, którą zrobisz bez większego problemu. Możesz użyć bobu mrożonego lub świeżego, więc sezonowość Cię nie ograniczy. Do bobu kolendra, która nada mu świeżości. Nie masz kolendry? Możesz spróbować z garścią natki pietruszki, pewnie też będzie dobre 😉 Ja na grzankę z pastą z bobu wysypałam trochę ziaren granatu. Pięknie kontrastują z zielenią pasty, ale przede wszystkim fantastycznie się komponują smakowo!
Wersja do drukuIlość - 1 słoiczek
Składniki:
- ok. 200 g ugotowanego bobu
- garść świeżych gałązek kolendry
- ząbek czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego
- sól
- opcjonalnie możesz dodać chilli
Sposób wykonania:
- Najpierw ugotuj bób. Następnie zdecyduj, czy chcesz go mielić ze skórką, czy bez. Ja ściągnęłam skórkę, dzięki czemu miałam większą pewność, że pasta się dobrze zmieli, ale w zamian miałam spory odpad produktu. Jeżeli zdecydujesz, że obierasz, to wystarczy rozedrzeć kawałek łupinki i wycisnąć miąższ do pojemnika/miseczki.
- Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj, po czym dodaj do bobu wraz z resztą składników (poza solą). Zmiksuj na gładko. Mój blender średnio z tą skórką od bobu sobie radzi, potrzebuje trochę więcej czasu, więc Tobie też radzę sprawdzić, czy wszystko Ci się zmieliło.
- Posmakuj pastę i oceń ile trzeba posolić. Dosyp szacowaną ilość soli i ponownie zmiel, żeby wszystko się dobrze wymieszało. Twoja prosta pasta kanapkowa z bobu jest już gotowa!
Bardzo lubie bob, a tekiej pasty jeszcze nie robilam <3
a widzisz! ciesze się, że miałam okazję pokazać Ci coś nowego 🙂
super inspiracja, za bobem nie przepadam samym ale to połączenie dodatkowych składników przekonałaś mnie 😀
Uwierz mi, że są rzeczy, za którymi w pojedynkę tez nie przepadam. Wtedy zawsze zamiast wybrzydzać i rezygnować staram się przygotować tak, aby mi smakowało 😉
Wyglada pysznie chętnie wypróbuje przepis dzięki
Tym bardziej polecam z granatem, bo to rewelacyjne połączenie 😉 Cieszę się, że pasta przypadła do gustu 🙂
Jestem wielką fanką past kanapkowych, więc muszę ją koniecznie wypróbować! 🙂
A widzisz! Dla mnie pasta kanapkowa to coś, co ma mi urozmaicić śniadania, ale często też takie pasty są fajną opcją na oszczędność 🙂 Ta z bobu to może aż tak ekonomiczna nie jest, bo bób nie jest najtańszym warzywem, ale np. takie, do których używamy mięso z rosołu to już rewelacja 😀 A wolisz pasty mięsne czy warzywne?
Najczęściej robię pasty z jajek i pasty warzywne 😉 Z mięsa kiedyś robiłam pasztety, ale past kanapkowych nigdy 😀
polecam sproóbować, bo to fajny sposób na „utylizajcę” resztek, ale raczej gotowane się nadaje 🙂