Prosta pasta kanapkowa z bobu

24 maja 2018opycha.pl

Jeśli znudziły Ci się już owsianki i dania jajeczne na śniadanie, to proponuję kanapki lub grzanki. Powiesz, że kanapki są nudne? Szukaj więc ciekawych alternatyw na to, co się na nich znajdzie! Może przypadnie Ci do gustu moja prosta pasta kanapkowa z bobu, którą zrobisz bez większego problemu. Możesz użyć bobu mrożonego lub świeżego, więc sezonowość Cię nie ograniczy. Do bobu kolendra, która nada mu świeżości. Nie masz kolendry? Możesz spróbować z garścią natki pietruszki, pewnie też będzie dobre 😉 Ja na grzankę z pastą z bobu wysypałam trochę ziaren granatu. Pięknie kontrastują z zielenią pasty, ale przede wszystkim fantastycznie się komponują smakowo!

Prosta pasta kanapkowa z bobu

Prosta pasta kanapkowa z bobu

Ilość porcji: 1 słoiczek

Stopień trudności: proste

Składniki

  • ok. 200 g ugotowanego bobu
  • garść świeżych gałązek kolendry
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego
  • sól
  • opcjonalnie możesz dodać chilli

Sposób przygotowania

  1. Najpierw ugotuj bób. Następnie zdecyduj, czy chcesz go mielić ze skórką, czy bez. Ja ściągnęłam skórkę, dzięki czemu miałam większą pewność, że pasta się dobrze zmieli, ale w zamian miałam spory odpad produktu. Jeżeli zdecydujesz, że obierasz, to wystarczy rozedrzeć kawałek łupinki i wycisnąć miąższ do pojemnika/miseczki.
  2. Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj, po czym dodaj do bobu wraz z resztą składników (poza solą). Zmiksuj na gładko. Mój blender średnio z tą skórką od bobu sobie radzi, potrzebuje trochę więcej czasu, więc Tobie też radzę sprawdzić, czy wszystko Ci się zmieliło.
  3. Posmakuj pastę i oceń ile trzeba posolić. Dosyp szacowaną ilość soli i ponownie zmiel, żeby wszystko się dobrze wymieszało. Twoja prosta pasta kanapkowa z bobu jest już gotowa!
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/prosta-pasta-kanapkowa-z-bobu/

Poprzedni post Kolejny post