Prosta pasta kanapkowa z bobu

opycha.pl
Jeśli znudziły Ci się już owsianki i dania jajeczne na śniadanie, to proponuję kanapki lub grzanki. Powiesz, że kanapki są nudne? Szukaj więc ciekawych alternatyw na to, co się na nich znajdzie! Może przypadnie Ci do gustu moja prosta pasta kanapkowa z bobu, którą zrobisz bez większego problemu. Możesz użyć bobu mrożonego lub świeżego, więc sezonowość Cię nie ograniczy. Do bobu kolendra, która nada mu świeżości. Nie masz kolendry? Możesz spróbować z garścią natki pietruszki, pewnie też będzie dobre 😉 Ja na grzankę z pastą z bobu wysypałam trochę ziaren granatu. Pięknie kontrastują z zielenią pasty, ale przede wszystkim fantastycznie się komponują smakowo!
Wersja do druku
Ilość - 1 słoiczek

Składniki:

  • ok. 200 g ugotowanego bobu
  • garść świeżych gałązek kolendry
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego
  • sól
  • opcjonalnie możesz dodać chilli

Sposób wykonania:

  • Najpierw ugotuj bób. Następnie zdecyduj, czy chcesz go mielić ze skórką, czy bez. Ja ściągnęłam skórkę, dzięki czemu miałam większą pewność, że pasta się dobrze zmieli, ale w zamian miałam spory odpad produktu. Jeżeli zdecydujesz, że obierasz, to wystarczy rozedrzeć kawałek łupinki i wycisnąć miąższ do pojemnika/miseczki.
  • Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj, po czym dodaj do bobu wraz z resztą składników (poza solą). Zmiksuj na gładko. Mój blender średnio z tą skórką od bobu sobie radzi, potrzebuje trochę więcej czasu, więc Tobie też radzę sprawdzić, czy wszystko Ci się zmieliło.
  • Posmakuj pastę i oceń ile trzeba posolić. Dosyp szacowaną ilość soli i ponownie zmiel, żeby wszystko się dobrze wymieszało. Twoja prosta pasta kanapkowa z bobu jest już gotowa!
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
princess.malpka
princess.malpka
6 lat temu

Bardzo lubie bob, a tekiej pasty jeszcze nie robilam <3

opycha.pl
opycha.pl
6 lat temu
Odpowiedz do  princess.malpka

a widzisz! ciesze się, że miałam okazję pokazać Ci coś nowego 🙂

Ewa Archanowicz
Ewa Archanowicz
6 lat temu

super inspiracja, za bobem nie przepadam samym ale to połączenie dodatkowych składników przekonałaś mnie 😀

opycha.pl
opycha.pl
6 lat temu
Odpowiedz do  Ewa Archanowicz

Uwierz mi, że są rzeczy, za którymi w pojedynkę tez nie przepadam. Wtedy zawsze zamiast wybrzydzać i rezygnować staram się przygotować tak, aby mi smakowało 😉

Gośka Budzowsk
Gośka Budzowsk
6 lat temu

Wyglada pysznie chętnie wypróbuje przepis dzięki

opycha.pl
opycha.pl
6 lat temu
Odpowiedz do  Gośka Budzowsk

Tym bardziej polecam z granatem, bo to rewelacyjne połączenie 😉 Cieszę się, że pasta przypadła do gustu 🙂

Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondi
6 lat temu

Jestem wielką fanką past kanapkowych, więc muszę ją koniecznie wypróbować! 🙂

opycha.pl
opycha.pl
6 lat temu

A widzisz! Dla mnie pasta kanapkowa to coś, co ma mi urozmaicić śniadania, ale często też takie pasty są fajną opcją na oszczędność 🙂 Ta z bobu to może aż tak ekonomiczna nie jest, bo bób nie jest najtańszym warzywem, ale np. takie, do których używamy mięso z rosołu to już rewelacja 😀 A wolisz pasty mięsne czy warzywne?

Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondi
6 lat temu
Odpowiedz do  opycha.pl

Najczęściej robię pasty z jajek i pasty warzywne 😉 Z mięsa kiedyś robiłam pasztety, ale past kanapkowych nigdy 😀

opycha.pl
opycha.pl
6 lat temu

polecam sproóbować, bo to fajny sposób na „utylizajcę” resztek, ale raczej gotowane się nadaje 🙂

10
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x