Prosta pasta jajeczna

21 listopada 2018opycha.pl

Lubisz pastę jajeczną? A robisz ją samodzielnie, czy kupujesz w markecie? Ja bardzo lubię takie smarowidło, ale niestety wersja ze sklepu mi nie smakuje. Czuję ocet i mleko w proszku. Tak, takie rzeczy zdarzają się w "sklepowej" paście jajecznej. Dlatego zanim wrzucisz taką do koszyka, lepiej przeczytaj skład. Ja jednak zachęcam do zrobienia swojej pasty jajecznej w domu. Podrzucam Ci dzisiaj bardzo prosty przepis. Pasta smakuje jajkami, ale nie jest mdła. Wręcz przeciwnie, testowałam na ludziach i podobno bardzo smakuje żółtkami, ale jest też wyważona. Pamiętaj, że im mniej przetworzona żywność, tym zdrowsza, więc warto jak najczęściej przygotowywać ją samodzielnie! Jeśli chcesz urozmaicić sobie pastę, możesz sobie po zmieleniu dorzucić bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki lub np. czosnek niedźwiedzi.

Prosta pasta jajeczna

Prosta pasta jajeczna

Ilość porcji: mały słoiczek

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 4 jajka
  • nieduża cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka musztardy
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oliwy lub oleju do posmażenia cebuli

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj jajka na twardo. W międzyczasie posiekaj bardzo drobno cebulę i czosnek, ale trzymaj je osobno.
  2. Rozgrzej na małej patelni dosłownie odrobinę oleju lub oliwy, wrzuć cebulę. Smaż ją na małym ogniu, a gdy się zeszkli i minimalnie zacznie rumienić dodaj czosnek i przemieszaj. W momencie, gdy czosnek zacznie pachnieć potrzymaj tak jeszcze dwie sekundy i zdejmij patelnię z ognia. Chodzi o to, żeby złagodniał, a gdy się przypali będzie gorzki.
  3. Zdejmij z jajek skorupkę, odrobinę je rozdrobnij (nie musi być jakoś mocno) i wrzuć do naczynia, w którym będziesz miksować pastę. Dodaj też posmażoną cebulę i czosnek, musztardę, kurkumę, 3 łyżki oliwy. Dodaj odrobinę soli i pieprzu. Pamiętaj, żeby nie dawać od razu sporej ilości soli, bo zawsze lepiej dosolić, niż jeść przesolone.
  4. Zmiksuj całość na gładko blenderem. Posmakuj, ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Twoja pasta jajeczna jest już gotowa. Prawda, że prosta?!
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/prosta-pasta-jajeczna/

Poprzedni post Kolejny post