prosta i pyszna wołowina w winie bez pieczarek nie po burgundzku
Moja wołowina w winie zdecydowanie jest prosta i pyszna, ale nie jest to klasyczna wołowina po burgundzku. Wszystko dlatego, że lubię pieczarki tylko w wybranych potrawach i w tej mi jednak nie podchodzą. Jeśli więc masz ochotę sprawdzić jak smakuje moja wariacja na temat klasycznej wołowiny w winnym sosie, to gorąco zachęcam. Jak zwykle starałam się nie przekombinować i stosować raczej dostępne składniki. Tym sposobem do gara wpadła oczywiście wołowina (mięso pokrojone jak na gulasz), marchewka, korzeń pietruszki, korzeń selera i szalotka. Do tego przyprawy, wino i mamy przepis na pyszny obiad lub wyjątkową kolację. Ja opracowywałam przepis na bloga właśnie w miły, niedzielny wieczór w ramach zwieńczenia całkiem udanego weekendu. Nie oznacza to jednak, że taką wołowinę w winie możesz robić tylko na wyjątkowe okazje. Ważne, aby mieć czas, bo jednak mięso musi się dusić ok. 2 godzin. To jak, chcesz spróbować? 
prosta i pyszna wołowina w winie bez pieczarek nie po burgundzku
Wersja do druku
Ilość 2 osoby

Składniki:

  • 300 g pokrojonej wołowiny ((mięso jak na gulasz))
  • 200 g marchewki ((ok. 2 średnie lub większe, ale nie bardzo duże))
  • 100 g selera ((ok. 1/4 średniej bulwy))
  • 100 g pietruszki (( ok. 1 nieduża lub średnia sztuka))
  • 2 szalotki ((średnie lub duże))
  • 2-4 ząbki czosnku ((średnie))
  • 2 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ((rozrobiona w 3 łyżeczkach wody))
  • 1 szkl wytrawnego wina ((lub półwytrawnego/wina stołowego))
  • 1/2 l wody
  • sól, pieprz
  • chlust oliwy lub oleju
  • możesz użyć zielonej pietruszki do dekoracji

Sposób wykonania:

  • Przygotuj składniki. Mięso powinno być pokrojone w dość dużą kostkę (ok. 2-3 cm). Selera i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę ok. 1,5-2 cm. Marchewkę pokrój w talarki o grubości ok. pół cm. Szalotki obierz i przekrój na pół. Czosnek także obierz i zmiażdż ostrzem noża tak, aby ząbki pękły, ale nie została z nich miazga.
  • Na patelni rozgrzej chlust oliwy lub oleju i trzymaj ją na małym ogniu. Wrzuć najpierw szalotki, obsmaż, a gdy się zrumienią, dodaj wołowinę. Posyp ją odrobiną soli i pieprzu, obsmażaj z każdej strony. Gdy już wołowina będzie z wierzchu ścięta dodaj włoszczyznę i czosnek, przemieszaj całość i smaż jeszcze przez minutkę.
  • Wlej na patelnię pół litra wody, dorzuć ziele angielskie i liść laurowy. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż połowa wody odparuje. Dolej wina i dalej duś na małym ogniu. Gdy połowa płynu odparuje sprawdź, czy wołowina jest miękka. Jeśli nie, to możesz dolać jeszcze trochę wody i dalej dusić, aż dolana woda odparuje.
  • Ponownie sprawdź, czy wołowina jest miękka (ja dusiłam ok. 2 godziny i była mięciutka). Przygotuj rozprowadzoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Zwiększ na chwilę ogień i gdy płyn zacznie się mocniej gotować rozprowadź w nim mąkę z wodą. Musisz dokładnie i energicznie mieszać sos, żeby nie powstały grudki. Możesz jeszcze chwilkę grzać bez przykrycia mieszając, aby sos bardziej zgęstniał.
  • Twoja prosta i pyszna wołowina w winie jest już gotowa. Możesz udekorować swój gulasz zieloną pietruszką, która ma w sobie sporo witaminy C i zwiększa przyswajanie żelaza (zawartego w wołowinie). Daj znać, czy smakowało! 

Podobne wpisy