prosta grzanka śniadaniowa z jajkiem w koszulce, szpinakiem i awokado
Prosta grzanka śniadaniowa z jajkiem w koszulce to u mnie stała pozycja w menu. Dlaczego śniadaniowa? Bo robię ją sobie często w ramach drugiego śniadania po treningu. Zaraz po tym, jak skończę ćwiczyć wlewam wodę do garnka i wstawiam na ogień, a potem idę pod prysznic. Gdy wracam z łazienki, to wystarczy dolać do wody octu, zrobić wir i wrzucić jajo 😉 Wahałam się, czy w ogóle dodawać ten przepis, bo taka grzanka wydaje mi się banalna. Jeśli jednak dobrze się zastanowić, to teoretycznie instrukcje jak usmażyć dobre schabowe czy ugotować fasolkę po bretońsku też z automatu robią się banalne 😉 Użyłam w tej wersji awokado i szpinak, ale równie dobrze możesz położyć na grzankę rukolę i pomidora. Najważniejsze jednak jest dobre zrobienie grzanki i jajko na miękko. O tym, jak zrobić dobre grzanki pisałam już tutaj, ale oczywiście podpowiem także tym razem, tylko z mniejszą ilością szczegółów. A czy zrobienie jajka w koszulce nie będzie zbyt trudne? To zależy. Jeśli chcesz perfekcyjne, piękne jajko, takie jak z obrazka (i to nie mojego), to tak. A jak po prostu chcesz jajko w koszulce z rozlewającym się żółtkiem to spokojnie, dasz radę! Jak ci nie wyjdzie, to daj znać (najlepiej w komentarzu) i pomyślimy co poszło nie tak 😉
prosta grzanka śniadaniowa z jajkiem w koszulce, szpinakiem i awokado
Wersja do druku
Ilość 1 sztuka

Składniki:

  • 1 kawałek chleba (kromka, sznytka, pajda… ja miałam tostowy pełnoziarnisty)
  • 1 jajko
  • 1 garść liści szpinaku baby (lub trochę mniej "normalnego" szpinaku)
  • ¼ dojrzałego awokado
  • odrobina soku z cytryny
  • odrobina oliwy
  • ok. łyżki octu (najlepiej jabłkowy)
  • sól i pieprz
  • woda do ugotowania jajka

Sposób wykonania:

  • Najpierw wstaw wodę do gotowania jajka. Weź garnek, który będzie szeroki, ale nie musi być wysoki. Ja tym razem użyłam zwykłego garnka do zupy o pojemności ok. 2-2,5 litra. Wlej wodę do ok. 2/3 wysokości i wstaw na ogień. Zamiast bezczynnie czekać, aż woda się zagotuje (o ile nie bierzesz tak jak ja prysznica w tym czasie) zrób grzankę.
  • Najlepiej, jeśli do zrobienia grzanki użyjesz pędzelka kuchennego, ale jak go nie masz, to spokojnie, też dasz radę. Wstaw suchą patelnię grillową (ewentualnie zwykłą) na średni ogień (lub mały), aby się rozgrzała. Chleb "pomaluj" z jednej strony oliwą. Jeśli nie masz pędzelka, to po prostu go tą oliwą skrop/delikatnie polej. Ułóż pieczywo na patelni oliwą do dołu. Gdy się zrumieni, szybko pomaluj lub skrop go oliwą z wierzchniej strony i przerzuć. Znowu zrumień i zdejmij z patelni.
  • Przygotuj szpinak. Oberwij mu ogonki i odrobinę go posiekaj. Na małą patelnię wlej odrobinkę oliwy, wrzuć szpinak i go zblanszuj (delikatnie podsmaż). Jeśli wolisz, to zostaw surowy, ale mimo wszystko warto go odrobinę pokroić.
  • Wykrój 1/4 awokado i wyjmij łyżką ze skorki. połóż na grzance i rozsmaruj widelcem, po czym skrop odrobiną soku z cytryny. Możesz też najpierw "rozdziabać" awokado z cytryną na talerzyku lub w miseczce, zrób tak, jak będzie ci wygodniej. Na awokado połóż szpinak.
  • Gdy woda na jajko będzie wrzała, dolej do niej ocet. Połóż sobie jajko w pobliżu garnka, bo trzeba będzie działać sprawnie. Weź łyżkę, zacznij mieszać w garnku tak, aby w jego środku powstał wir. Mi najłatwiej najpierw mieszać przy krawędziach, a jak woda już zacznie kołować, to energiczniej "kręcę" w środku. gdy powstanie wir, to sprawnie odłóż łyżkę, chwyć za jajko i wbij je ostrożnie do wiru. Ważne, aby nie uszkodzić żółtka. Teraz możesz pamiętać lekcje z wielu szkół robienia jajka w koszulce. Ktoś pisał, żeby dalej kręcić wodę w tę samą stronę, co wcześniej. Kto inny mówił, że w przeciwną. Ja nie kręcę. Jajko wie, co ma robić i samo sobie wszystko zakręci tak, jak trzeba. Wbijam, zostawiam 🙂 Zapominam o nim na ok. 2 minuty. Po tym czasie wracam, ostrożnie wyciągam łyżką (jak nie masz wprawy, użyj łyżki cedzakowej) i na oko oceniam, czy białko się ścięło. Zwykle te 2 minuty mi starczają. Przy małym jajku lepiej doglądać, bo to może nawet być zbyt długo.
  • Jeśli ocenisz, że jajko jest ugotowane, to wyjmij je z wody, delikatnie odcedź i połóż na grzance. Oprósz całość solą i pieprzem.
  • Twoja prosta grzanka śniadaniowa z jajkiem w koszulce jest już gotowa. Jak wspomniałam, możesz robić całą masę wariacji na jej temat, zmieniając szpinak i awokado na inne składniki. Ja lubię to połączenie, bo jest syte i zdrowe, ale wiem, że dla wielu osób awokado czy szpinak jest "ble", więc nikogo nie zamierzam zmuszać 😉 Jeśli masz jakieś wątpliwości, przepis ci się spodobał lub nie, albo coś ci poszło nie tak w trakcie przygotowywania, to zostaw informację w komentarzu pod wpisem. Pomyślimy co się mogło wydarzyć, a przy okazji następni czytelnicy będą wiedzieć co robić, a czego nie robić!

Podobne wpisy

4
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
kosapopatelni
Gość
kosapopatelni

Kurcze jakoś boje się połączenia jajka z awokado – nie wiem czemu muszę spróbować, by się przekonać i przełamać te obawy 🙂

opycha.pl
Gość
opycha.pl

O widzisz, ja się już przełamałam i czasem robię jogurtowe sosy na ciepło (a wiele razy pod Twoimi przepisami pisałam, że się boję) 😀 Nie wiem, czy Ci smakowo to połączenie przypasuje, w każdym razie dobrze zapycha, bo masz białko jaja i tłuszcze z awokado <3

Ewa
Gość

Bardzo lubie jajka w koszulce. Ladnie podane 🙂