Potrawka z indyka, pora i mięty

19 listopada 2018opycha.pl

Dzisiaj mam propozycję dla leniwych, zabieganych czy co tam jeszcze kogoś może trapić. Mówiąc wprost - szybko, prosto i smacznie! Czytałeś wpis o tym, jak zrobić obiad w dwadzieścia minut ? No właśnie, to jest jeden z trzech przepisów na szybki obiad, który mi podrzuciła Ewka. Dzisiaj gwiazdą jest potrawka z indyka, pora i mięty. Miałam mimo wszystko okazję się wykazać, bo na szczęście Ewa przysłała mi ogólną recepturę, a dokładne proporcje musiałam sobie ustalić sama, dzięki czemu moje szare komórki nie poszły na emeryturę 😉 Małym odstępstwem od oryginału jest też zagęszczenie sosu mąką ziemniaczaną zamiast śmietany. Ja wyrobiłam się faktycznie jakoś w około 20 minut, ale czas przygotowania zależy przede wszystkim od Twojej sprawności w kuchni. Dodatkowo musisz mieć na uwadze, że taka potrawka zwykle ląduje na stole w towarzystwie jakiegoś ryżu czy innych ziemniaków. Moja podpowiedź, jeśli zdecydujesz się na ryż lub kaszę, to zagotuj wodę w czajniku, potem przelej do garnka i dodaj soli. Tak jest szybciej, a przynajmniej u mnie się to sprawdza 😉 To jak, skusisz się na potrawkę?

Potrawka z indyka, pora i mięty

Potrawka z indyka, pora i mięty

Ilość porcji: 2 osoby

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 500 g piersi lub polędwiczki z piersi indyka
  • spory por (jak najwięcej białej części)
  • 0,5 litra bulionu (mięsny lub warzywny)
  • garść świeżych listków mięty
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oleju lub oliwy do podsmażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj składniki. Mięso pokrój w średniej wielkości kawałki, a białą część pora w medaliony. Ja ciemną część pora odłożyłam na bulion, ale jeśli chcesz jej użyć, to dokładnie wymyj (tam chętnie zbiera się ziemia) i pokrój w dość cienkie paski. Miętę posiekaj, ale nie rób tego przesadnie drobno.
  2. Wlej na dużą patelnię odrobinę oleju lub oliwy, rozgrzej na średnim ogniu, po czym, dodaj mięso. Oprósz indyka solą i pieprzem, a gdy się trochę podsmaży możesz poobracać kawałki na drugą stronę. Dorzuć pora i co jakiś czas mieszając podsmażaj jeszcze trzy minutki...
  3. Wlej na patelnię bulion, duś całość pod przykryciem, aż płyn zacznie się gotować. Zdejmij pokrywkę, dosyp miętę i wymieszaj. W 3 łyżkach wody rozmieszaj dobrze łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Gdy część płynu odparuje z patelni wlej na patelnię rozrobioną mąkę i energicznie wymieszaj całość, aby nie powstały grudki.
  4. Podgrzewaj do momentu, aż sos zgęstnieje, posmakuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Twoja potrawka z indyka, pora i mięty jest gotowa!
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/potrawka-z-indyka-pora-i-miety/

Poprzedni post Kolejny post