834
Dzisiaj mam propozycję dla leniwych, zabieganych czy co tam jeszcze kogoś może trapić. Mówiąc wprost - szybko, prosto i smacznie! Czytałeś wpis o tym, jak zrobić obiad w dwadzieścia minut ? No właśnie, to jest jeden z trzech przepisów na szybki obiad, który mi podrzuciła Ewka. Dzisiaj gwiazdą jest potrawka z indyka, pora i mięty. Miałam mimo wszystko okazję się wykazać, bo na szczęście Ewa przysłała mi ogólną recepturę, a dokładne proporcje musiałam sobie ustalić sama, dzięki czemu moje szare komórki nie poszły na emeryturę 😉 Małym odstępstwem od oryginału jest też zagęszczenie sosu mąką ziemniaczaną zamiast śmietany. Ja wyrobiłam się faktycznie jakoś w około 20 minut, ale czas przygotowania zależy przede wszystkim od Twojej sprawności w kuchni. Dodatkowo musisz mieć na uwadze, że taka potrawka zwykle ląduje na stole w towarzystwie jakiegoś ryżu czy innych ziemniaków. Moja podpowiedź, jeśli zdecydujesz się na ryż lub kaszę, to zagotuj wodę w czajniku, potem przelej do garnka i dodaj soli. Tak jest szybciej, a przynajmniej u mnie się to sprawdza 😉 To jak, skusisz się na potrawkę?
Wersja do drukuIlość - 2 osoby
Składniki:
- 500 g piersi lub polędwiczki z piersi indyka
- spory por (jak najwięcej białej części)
- 0,5 litra bulionu (mięsny lub warzywny)
- garść świeżych listków mięty
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- sól
- pieprz
- odrobina oleju lub oliwy do podsmażenia
Sposób wykonania:
- Przygotuj składniki. Mięso pokrój w średniej wielkości kawałki, a białą część pora w medaliony. Ja ciemną część pora odłożyłam na bulion, ale jeśli chcesz jej użyć, to dokładnie wymyj (tam chętnie zbiera się ziemia) i pokrój w dość cienkie paski. Miętę posiekaj, ale nie rób tego przesadnie drobno.
- Wlej na dużą patelnię odrobinę oleju lub oliwy, rozgrzej na średnim ogniu, po czym, dodaj mięso. Oprósz indyka solą i pieprzem, a gdy się trochę podsmaży możesz poobracać kawałki na drugą stronę. Dorzuć pora i co jakiś czas mieszając podsmażaj jeszcze trzy minutki...
- Wlej na patelnię bulion, duś całość pod przykryciem, aż płyn zacznie się gotować. Zdejmij pokrywkę, dosyp miętę i wymieszaj. W 3 łyżkach wody rozmieszaj dobrze łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Gdy część płynu odparuje z patelni wlej na patelnię rozrobioną mąkę i energicznie wymieszaj całość, aby nie powstały grudki.
- Podgrzewaj do momentu, aż sos zgęstnieje, posmakuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Twoja potrawka z indyka, pora i mięty jest gotowa!