860
Polędwiczki wieprzowe to jeden z moich ulubionych rodzajów mięs. Są ciekawą odmianą dla kurczaka, a można z nich zrobić masę potraw! Fakt, najlepiej je obsmażyć, a potem zapiec, aby zachowały soczystość, aczkolwiek jak dla mnie warto, bo cały ten wysiłek zwróci się w rewelacyjnym smaku. Dzisiaj dość niecodzienna propozycja, bo polędwiczki na sosie z brzoskwiń z dodatkiem wędzonej papryki. Może to troszkę szalone, ale z pewnością smaczne!
Wersja do drukuIlość - 2 osoby
Składniki:
- średnia polędwiczka wieprzowa
- kilka małych ziemniaczków (najlepiej młodych)
- 3-4 brzoskwinie
- porządna łyżka masła
- łyżeczka miodu
- garść liści świeżego oregano (lub szczypta suszonego)
- łyżeczka wędzonej papryki (mielonej)
- odrobina pieprzu cayene
- sól
- pieprz
- odrobina tłuszczu do obsmażenia polędwiczki i pieczenia ziemniaczków
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie przygotuj ziemniaki do pieczenia. Natnij je nożem tak, jak byś robił chipsy, tylko nie dojeżdżaj nożem do końca, aby trzymały się kupy, po czym natnij jeszcze wzdłuż. Wyłóż blachę papierem do pieczenia lub natłuść, polej ziemniaki odrobiną oliwy, oprósz solą i pieprzem. Gdy piekarnik osiągnie temperaturę wstaw je do środka i piecz aż się zrumienią. W zależności od wielkości ziemniaczków czas pieczenia będzie się wydłużał. Ja swoje piekłam ok.45 minut.
- Przygotuj brzoskwinie na sos. Wyjmij pestki i zdejmij skórkę. Pokrój miąższ w średnią kostkę.
- Na deskę do krojenia lub czysty blat rozsyp równomiernie sól i pierz. Ja obie przyprawy miałam z młynka, więc równomierne rozprowadzenie było łatwiejsze. Następnie zroluj po desce/blacie wieprzowinę, aby pieprz i sól równomiernie ją pokryły. Rozgrzej na patelni odrobinę oleju rzepakowego lub kokosowego, przekrój polędwicę na pół i obsmaż na rumiano. Owiń je szczelnie w folię aluminiową i wsadź do piekarnika na ok. 15 min. Jeśli któraś część będzie dużo cieńsza, wyjmij ją po ok.13 min., a wyjątkowo grubą trzymaj w piekarniku ok. 17-18 min. Gdy mięso się upiecze, odłóż je na kilka minut, aby soki się uspokoiły.
- Przygotuj sos. W garnuszku rozpuść masło, dodaj pokrojone brzoskwinie i podgrzewaj na małym ogniu. Gdy owoce będą robiły się miękkie, dorzuć wędzoną paprykę, miód, pieprz cayene, odrobinę soli i oregano. Podgrzewaj, aż zrobi się coś w rodzaju marmolady. W razie potrzeby dodaj więcej soli i miodu.
- Na talerzu rozłóż sos i połóż obok kilka ziemniaczków. Pokrój polędwicę w medaliony i umieść je na sosie.