polędwiczki wieprzowe w sosie grtzybowym
Jeśli masz ochotę na coś wykwintnego, co nie wymaga od Ciebie wiele zachodu, to dzisiejszy przepis przypadnie Ci do gustu! Proponuję polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym! Do sosu wykorzystałam suszone grzyby, więc taki obiadek możesz sobie robić cały rok. Lista składników jest dość skromna. Robiąc tę potrawę polegałam na moim ulubionym zestawieniu, czyli połączyłam grzyby, masło i białe wino. Uwierz mi na słowo, że taki zestaw daje w efekcie bardzo, bardzo dobry, grzybowy smak! Najtrudniejszą rzeczą w przygotowaniu będzie to, aby polędwiczki nie wyszły za twarde i wysuszone, dlatego dobrze jest je wyciągnąć w trakcie gotowania sosu, bo długie duszenie mogłoby im zaszkodzić. Zwykle piekę je w piekarniku, ale tym razem zależało mi, aby złapały trochę smaku z wywaru grzybowego. To jak, zachęciłam Cię do moich polędwiczek wieprzowych w grzybowym sosie? Leć do kuchni zrobić swoje, mam nadzieję, że będą Ci smakowały!
polędwiczki wieprzowe w sosie grtzybowym
Wersja do druku
Ilość 2 osoby

Składniki:

  • ok. 500 g polędwiczki wieprzowej
  • dwie porządne garści grzybów
  • 3-4 cebule szalotki
  • pół litra mięsnego lub warzywnego bulionu (ja miałam drobiowo-wołowy)
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • porządna łyżka masła
  • szczypta suszonego czosnku niedźwiedziego
  • chlust oliwy lub oleju (tyle, aby polędwiczki nie przywarły do patelni)
  • 3 łyżki wody
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz z młynka

Sposób wykonania:

  • Szalotki obierz i obetnij im korzonki. Polędwicę pokrój w kawałki o grubości ok. 5 cm, po czym każdą ułóż pionowo (jak krążek hokejowy) i raz czy dwa rozbij pięścią. Niech Cię ręka boska broni przed użyciem młotka!
  • Rozgrzej patelnię na niedużym ogniu, wlej na nią chlust oliwy lub oleju. Ułóż na patelni polędwiczki, oprósz je solą i pieprzem z młynka. Podsmażaj, aż spód się lekko zrumieni i obróć na drugą stronę. Ponownie oprósz solą i pieprzem, połóż obok szalotki, aby też się lekko podsmażyły.
  • Gdy spód polędwiczek się przyrumieni dodaj grzyby, zalej bulionem. Duś pod przykryciem wciąż na niedużym ogniu ok. 10-15 minut, aby mięso polędwiczek się ścięło, po czym wyjmij je z patelni i odłóż na talerz.
  • Do sosu dodaj białe wino i czosnek niedźwiedzi, podgrzewaj, aż się zredukuje do połowy. W międzyczasie dobrze rozmieszaj mąkę ziemniaczaną w wodzie. Po zredukowaniu dodaj do sosu masło, rozmieszaj, a gdy się rozpuści dolej mąkę rozrobioną we wodzie cały czas dość energicznie mieszając. Uważaj, aby nie powstały grudki.
  • Posmakuj sos. Jeśli trzeba, to dopraw solą i pieprzem. Włóż do niego mięso i duś jeszcze chwilkę na małym ogniu pod przykryciem, aby się podgrzało. Twoje polędwiczki w sosie grzybowym są już gotowe!

Podobne wpisy