Polędwiczka wieprzowa na pęczaku z młodą marchwią

1 kwietnia 2017opycha.pl

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia. My także stajemy się jacyś bardziej optymistyczni, bardziej "chce nam się chcieć". Tym bardziej warto po zimie podjadać zdrowo, aby mieć więcej witalności i nadążyć za otoczeniem. Ja dzisiaj proponuję coś dość kontrowersyjnego - polędwiczkę wieprzową na pęczaku z młodą marchwią. Dlaczego kontrowersyjnego? Bo mnie pęczak do zawsze kojarzył się z przynętą na ryby, a natka marchewki z odpadem. Tutaj natomiast są to gwiazdy mojej potrawy i jest pysznie! Jak to się mawia, tylko krowa nie zmienia zdania!

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA NA PĘCZAKU Z MŁODĄ MARCHWIĄ

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA NA PĘCZAKU Z MŁODĄ MARCHWIĄ

Ilość porcji: 1 osoba

Stopień trudności: średni

Składniki

  • ok.200 g polędwiczki wieprzowej
  • 0,5 szklanki suchej kaszy pęczak
  • młoda marchewka
  • garść natki młodej marchewki
  • garść pestek dyni
  • ząbek czosnku
  • kilka łyżek oliwy
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Kaszę pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie zabieramy się za pesto z natki marchewki. Siekamy nać marchwi oraz czosnek i wrzucamy do naczynia. Na suchej patelni prażymy pestki dyni i dodajemy do natki. Dolewamy do niej również odrobinę oliwy i sok z cytryny - miksujemy. W razie potrzeby dolewamy stopniowo oliwę, aby powstało coś w rodzaju pesto. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Polędwiczkę obsypujemy równomiernie solą i pieprzem, zawijamy w natłuszczoną folię aluminiową i smażymy na suchej patelni po ok. 5 minut z dwóch stron (jeśli jest gruba, smaż ją np. 6-7 minut). Po zdjęciu z patelni odłóż ją na bok, aby odpoczęła.
  3. Obieramy i kroimy na drobne plasterki młodą marchewkę, dorzucamy ją do odcedzonej kaszy, dolewamy pesto z naci i całość mieszamy. Polędwiczkę wieprzową kroimy na mniejsze kawałki. Na talerzu układamy kaszę, a na niej polędwiczki.
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/poledwiczka-wieprzowa-peczaku-mloda-marchwia/

Zapisz

Poprzedni post Kolejny post