508
Gdy słyszysz "kuchnia wegańska" masz przed oczami sałatę i jakieś chwasty? Szkoda, bo kuchnia roślinna jest zalecana z racji jej właściwości prozdrowotnych. Potrawy wegańskie są bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne, zatem warto włączyć posiłki tego typu do swojego menu. Ja dziś proponuję placki owsiane. Proste, syte i do tego smaczne!
Wersja do drukuIlość - 8 -10 sztuk
Składniki:
- szklanka płatków owsianych
- 2/3 szklanki mleka ryżowego
- 2 łyżeczki mielonego lnu
- 1 łyżeczka mielonego (młodego jęczmienia)
- ok. 2-3 łyżeczki syropu z agawy
- ulubione owoce (ja miałam truskawki i borówki)
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Do wysokiego naczynia wsyp płatki, len, jęczmień, zalej mlekiem i wymieszaj. Odstaw na 10-15 min., aby masa wchłonęła płyn.
- Po tym czasie dolej łyżeczkę syropu z agawy i zmiksuj całość. Proponuję nie mielić masy zbyt dokładnie, ponieważ dzięki temu placki będą miały ciekawą fakturę.
- Rozgrzej na patelni olej (na średnim ogniu) do smażenia i układaj na niej masę. Ja robiłam to łyżką i trochę rozpłaszczałam - w ten sposób wyszło mi 10 placków. Pilnuj temperatury tłuszczu, ponieważ jeśli będzie zbyt gorący placki spalą się na krawędziach, a w środku pozostaną surowe. Smaż je na rumiano. Warto układać je na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar oleju.
- Ułóż placki na talerzu, dodaj owoce, całość polej resztą syropu z agawy.