936
Niedawno rozmawiałam z koleżanką blogerką i zauważyłyśmy, że przepisy na śniadania traktuje się trochę po macoszemu. Gdzieś tam w sieci coś się znajdzie, ale i my ich jakoś specjalnie nie szukamy, bo przecież można zrobić jajecznicę albo ugotować jajko i z głowy. Ewentualnie kanapka z pomidorem i też po problemie. Jeśli jednak należysz do tych, którzy lubią śniadania, nie chcą jeść w kółko jajek i parówek, to zachęcam Cię do wypróbowania przepisu na moje placki owsiane z jabłkiem i cynamonem. Co je wyróżnia? Są wegańskie, choć będą smakować nie tylko weganom ... Nie potrzebujesz jajek czy mąki, wystarczą płatki owsiane, jabłko, cynamon i suszone daktyle. Nie masz daktyli? Pomiń je w przepisie, dosyp ewentualnie cukru czy miodu do masy i też będzie super! Ja ich użyłam jako słodziwa. Placki są proste w przygotowaniu, mniej czasochłonne, niż by się mogło wydawać, więc jeśli masz chwilę i nie musisz w 10 minut wyszykować się do pracy, to serdecznie zapraszam! Jeśli natomiast spieszysz się do roboty jak diabli i nie wyłuskasz chwili, to wypróbuj ten przepis w dzień wolny! 😉 Uwierz mi, nie spędzisz całego dnia w kuchni, no chyba, że tak Ci zasmakują i będziesz chciał więcej!
Wersja do drukuIlość - 8 sztuk
Składniki:
- szklanka płatków owsianych
- szklanka wrzątku
- 1 jabłko
- 5 suszonych daktyli
- pół łyżeczki mielonego cynamonu (ja miałam cejloński)
- olej lub oliwa do smażenia
- ewentualnie cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
- Do małego garnuszka wlej wodę, dodaj do niej suszone daktyle i gotuj ok. 5 minut, żeby owoce zmiękły.
- Wsyp płatki do miski, zalej wodą z daktylami, przemieszaj łyżką i zostaw tak pod przykryciem, aby nasiąkły. W tym czasie zetrzyj jabłko na dużych oczkach tarki.
- Zmiksuj płatki z daktylami na w miarę gładką masę (nie musi być idealnie gładka). Dodaj do niej starte jabłko i cynamon, dokładnie wymieszaj. Masa jest gęsta, więc ja zagniotłam ją rękami, ale trzeba w takim przypadku uważać, aby się nie poparzyć.
- Rozgrzej patelnię z olejem lub oliwą na niewielkim ogniu. Zwilż dłonie, weź w ręce trochę ciasta i uformuj kulkę nieco większą niż orzech włoski. Spłaszcz w placek i ułóż ostrożnie na patelni. Zwilżenie dłoni pozwala uniknąć przyklejania się ciasta do rąk, bądź jednak ostrożny, bo jak z dłoni będzie Ci kapać woda, to olej może prysnąć. Rób tak z każdym plackiem, smaż na rumiano.
- Po usmażeniu odłóż placki na chwilę na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Twoje placki owsiane z jabłkiem i cynamonem są już gotowe. Możesz je sobie posypać cukrem pudrem przesianym przez sitko, ale nie jest to konieczne.
Muszę w końcu poszukać gdzieś bezglutenowych płatków owsianych, bo można z nich wyczarować tyle wspaniałości 🙂 Choć jestem ciekawa, czy można by je zastąpić jaglanymi – jak myślisz? 😉
hm, prawdę mówiąc obawiałabym się, że z jaglanych się zrobi zbyt duża rozklapiocha, więc raczej bym szukała bezglutenowych płatków… ale jeśli jednak się zdecydujesz zaryzykować, to koniecznie daj znać jak poszło!
Ja jaglanych dodaję zamiast owsianych np do placków z cukinii 😉 Dlatego chyba spróbuję i zobaczę, co będzie 😀
aż sama jestem ciekawa co Ci z tego wyjdzie 🙂