Placki owsiane z jabłkiem i cynamonem

16 października 2018opycha.pl

Niedawno rozmawiałam z koleżanką blogerką i zauważyłyśmy, że przepisy na śniadania traktuje się trochę po macoszemu. Gdzieś tam w sieci coś się znajdzie, ale i my ich jakoś specjalnie nie szukamy, bo przecież można zrobić jajecznicę albo ugotować jajko i z głowy. Ewentualnie kanapka z pomidorem i też po problemie. Jeśli jednak należysz do tych, którzy lubią śniadania, nie chcą jeść w kółko jajek i parówek, to zachęcam Cię do wypróbowania przepisu na moje placki owsiane z jabłkiem i cynamonem. Co je wyróżnia? Są wegańskie, choć będą smakować nie tylko weganom ... Nie potrzebujesz jajek czy mąki, wystarczą płatki owsiane, jabłko, cynamon i suszone daktyle. Nie masz daktyli? Pomiń je w przepisie, dosyp ewentualnie cukru czy miodu do masy i też będzie super! Ja ich użyłam jako słodziwa. Placki są proste w przygotowaniu, mniej czasochłonne, niż by się mogło wydawać, więc jeśli masz chwilę i nie musisz w 10 minut wyszykować się do pracy, to serdecznie zapraszam! Jeśli natomiast spieszysz się do roboty jak diabli i nie wyłuskasz chwili, to wypróbuj ten przepis w dzień wolny! 😉 Uwierz mi, nie spędzisz całego dnia w kuchni, no chyba, że tak Ci zasmakują i będziesz chciał więcej!

Placki owsiane z jabłkiem i cynamonem

Placki owsiane z jabłkiem i cynamonem

Ilość porcji: 8 sztuk

Stopień trudności: proste

Składniki

  • szklanka płatków owsianych
  • szklanka wrzątku
  • 1 jabłko
  • 5 suszonych daktyli
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu (ja miałam cejloński)
  • olej lub oliwa do smażenia
  • ewentualnie cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Do małego garnuszka wlej wodę, dodaj do niej suszone daktyle i gotuj ok. 5 minut, żeby owoce zmiękły.
  2. Wsyp płatki do miski, zalej wodą z daktylami, przemieszaj łyżką i zostaw tak pod przykryciem, aby nasiąkły. W tym czasie zetrzyj jabłko na dużych oczkach tarki.
  3. Zmiksuj płatki z daktylami na w miarę gładką masę (nie musi być idealnie gładka). Dodaj do niej starte jabłko i cynamon, dokładnie wymieszaj. Masa jest gęsta, więc ja zagniotłam ją rękami, ale trzeba w takim przypadku uważać, aby się nie poparzyć.
  4. Rozgrzej patelnię z olejem lub oliwą na niewielkim ogniu. Zwilż dłonie, weź w ręce trochę ciasta i uformuj kulkę nieco większą niż orzech włoski. Spłaszcz w placek i ułóż ostrożnie na patelni. Zwilżenie dłoni pozwala uniknąć przyklejania się ciasta do rąk, bądź jednak ostrożny, bo jak z dłoni będzie Ci kapać woda, to olej może prysnąć. Rób tak z każdym plackiem, smaż na rumiano.
  5. Po usmażeniu odłóż placki na chwilę na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Twoje placki owsiane z jabłkiem i cynamonem są już gotowe. Możesz je sobie posypać cukrem pudrem przesianym przez sitko, ale nie jest to konieczne.
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/placki-owsiane-z-jablkiem-i-cynamonem/

Poprzedni post Kolejny post