594
W tygodniu jem na śniadanie owsiankę lub jajecznicę. Jest to dobra opcja, gdy spieszę się do pracy. W weekendy natomiast staram się wyczarować coś ciekawego. Kiedyś przygotowałam jajka faszerowane chorizo i papryką konserwową. Tym razem natomiast zrobiłam pikantne jajka z hiszpańską kiełbaską, które od poprzednich różni to, że są bardziej ostre, a konserwową paprykę zastąpiło jalapeno. Jaki był efekt tej przeróbki? Sprawdźcie sami i koniecznie dajcie znać jak wyszło!
Wersja do drukuIlość - 4 jajka
Składniki:
- 4 jajka
- ok. 4-5 cm hiszpańskiej kiełbaski chorizo
- mała cebulka (może być szalotka)
- kilka kawałków marynowanego jalapeno (ewentualnie możesz zastąpić papryczką chilli)
- łyżeczka majonezu
- łyżeczka ostrej papryki mielonej (może być wędzona)
- sól/pieprz
Sposób wykonania:
- Ugotuj jajka na twardo. W tym czasie przygotuj farsz. Kiełbaskę pokrój w drobną kostkę, to samo zrób z cebulą, czosnkiem i ostrą papryką. Rozgrzej rondelek lub niedużą patelnię i wrzuć na nią kiełbaskę. Powinna puścić tłuszcz. Następnie dodaj cebulę, czosnek i paprykę, podsmażaj tak długo, aż cebula się zeszkli. Dodaj mieloną paprykę, wymieszaj i podgrzewaj kilka sekund.
- Przekrój jajka na pół, wyjmij żółtka i wrzuć do miseczki. Dodaj do nich podsmażone składniki i majonez. Wymieszaj dokładnie masę widelcem. Posmakuj, dopraw solą i pieprzem, po czym przełóż masę do jajek. Aby było łatwiej, polej łyżeczkę wodą, dzięki temu farsz nie będzie się do niej przyklejał. Twoje pikantne jajka z hiszpańską kiełbaską są już gotowe!