Pikantne jajka z hiszpańską kiełbaską

opycha.pl
W tygodniu jem na śniadanie owsiankę lub jajecznicę. Jest to dobra opcja, gdy spieszę się do pracy. W weekendy natomiast staram się wyczarować coś ciekawego. Kiedyś przygotowałam jajka faszerowane chorizo i papryką konserwową. Tym razem natomiast zrobiłam pikantne jajka z hiszpańską kiełbaską, które od poprzednich różni to, że są bardziej ostre, a konserwową paprykę zastąpiło jalapeno. Jaki był efekt tej przeróbki? Sprawdźcie sami i koniecznie dajcie znać jak wyszło!
Wersja do druku
Ilość - 4 jajka

Składniki:

  • 4 jajka
  • ok. 4-5 cm hiszpańskiej kiełbaski chorizo
  • mała cebulka (może być szalotka)
  • kilka kawałków marynowanego jalapeno (ewentualnie możesz zastąpić papryczką chilli)
  • łyżeczka majonezu
  • łyżeczka ostrej papryki mielonej (może być wędzona)
  • sól/pieprz

Sposób wykonania:

  • Ugotuj jajka na twardo. W tym czasie przygotuj farsz. Kiełbaskę pokrój w drobną kostkę, to samo zrób z cebulą, czosnkiem i ostrą papryką. Rozgrzej rondelek lub niedużą patelnię i wrzuć na nią kiełbaskę. Powinna puścić tłuszcz. Następnie dodaj cebulę, czosnek i paprykę, podsmażaj tak długo, aż cebula się zeszkli. Dodaj mieloną paprykę, wymieszaj i podgrzewaj kilka sekund.
  • Przekrój jajka na pół, wyjmij żółtka i wrzuć do miseczki. Dodaj do nich podsmażone składniki i majonez. Wymieszaj dokładnie masę widelcem. Posmakuj, dopraw solą i pieprzem, po czym przełóż masę do jajek. Aby było łatwiej, polej łyżeczkę wodą, dzięki temu farsz nie będzie się do niej przyklejał. Twoje pikantne jajka z hiszpańską kiełbaską są już gotowe!
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Dowiedz się więcej

Polityka prywatności i cookies

0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x