bataty ze szpinakiem duszone w mleczku kokosowym, wegetariańska i wegańska propozycja obiadowa
Dziś prawdziwa gratka dla tych, którzy lubią bataty i pikantne żarełko! Gdy zabierałam się za przepis na pikantne bataty ze szpinakiem w mleczku kokosowym, obawiałam się, że wyjdzie z tego mdła mamałyga. Na szczęście słodki smak ziemniaków i mleczka kokosowego świetne się skomponował z cytryna i chilli. Nie jest to tylko moja opinia, bo to danie było już testowane na ludziach... Jeśli więc lubisz czasem zabłądzić w ostrzejsze rejony kulinarne ze słodkawym akcentem, to jak najbardziej polecam Ci dzisiejszy przepis! Ważna uwaga - nie przesmaż i nie duś przesadnie długo batatów, sprawdzaj na bieżąco, bo jak się rozgotują, to będziesz mieć pyszny budyń!
bataty ze szpinakiem duszone w mleczku kokosowym, wegetariańska i wegańska propozycja obiadowa
Wersja do druku
Ilość 2 małe porcje

Składniki:

  • ok. 400 batatów
  • 2-3 garści liści szpinaku
  • szklanka mleczka kokosowego
  • mała cebula
  • papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka starta z połowy cytryny
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ok. 2 łyżki oleju do smażenia
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól

Sposób wykonania:

  • Najpierw przygotuj składniki. Obrane bataty pokrój w kostkę ok. 1,5 cm., liście szpinaku pozbaw ogonków i odrobinę przesiekaj, cebulę pokrój w cienkie piórka, czosnek i chilli posiekaj jak lubisz (drobniej lub grubiej).
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć bataty i podsmażaj ze wszystkich stron. Gdy powoli zaczną się rumienić dodaj cebulę i chilli, podsmaż jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
  • Dorzuć na patelnię szpinak i czosnek. Wciąż podsmażaj na małym ogniu, aż szpinak się zblanszuje (brzydko mówiąc sflaczeje 😉 ). Teraz zalej całość mleczkiem kokosowym, dodaj szczyptę soli, gałkę muszkatołową, skórkę i sok z cytryny. Duś pod przykryciem (wciąż na małym ogniu) aż bataty zmiękną. Pamiętaj, aby co jakiś czas przemieszać. Jeśli mleczko odparuje zanim bataty zmiękną możesz ratować się odrobiną wody.
  • Po uduszeniu posmakuj ziemniaki i ewentualnie dopraw solą. Twoje pikantne bataty ze szpinakiem w mleczku kokosowym są już gotowe!

Podobne wpisy

4
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
zaciszekuchenne.blogspot.com
Gość
zaciszekuchenne.blogspot.com

Wygląda super:-)

opycha.pl
Gość
opycha.pl

zapewniam, że smakuje jeszcze lepiej! 😉

kosapopatelni
Gość
kosapopatelni

ostatnio łazi za mną stale mleko kokosowe – muszę w końcu kupić i spróbować Twój przepis bo brzmi ciekawie. To normalne że żywność za nami łazi?

opycha.pl
Gość
opycha.pl

tak, szczególnie jak jesteś w ciąży 😛