bataty ze szpinakiem duszone w mleczku kokosowym, wegetariańska i wegańska propozycja obiadowa

Dziś prawdziwa gratka dla tych, którzy lubią bataty i pikantne żarełko! Gdy zabierałam się za przepis na pikantne bataty ze szpinakiem w mleczku kokosowym, obawiałam się, że wyjdzie z tego mdła mamałyga. Na szczęście słodki smak ziemniaków i mleczka kokosowego świetne się skomponował z cytryna i chilli. Nie jest to tylko moja opinia, bo to danie było już testowane na ludziach... Jeśli więc lubisz czasem zabłądzić w ostrzejsze rejony kulinarne ze słodkawym akcentem, to jak najbardziej polecam Ci dzisiejszy przepis! Ważna uwaga - nie przesmaż i nie duś przesadnie długo batatów, sprawdzaj na bieżąco, bo jak się rozgotują, to będziesz mieć pyszny budyń!

Bataty ze szpinakiem w mleczku kokosowym

Ilość: 2 małe porcje

Poziom trudności: proste

Składniki:

  • ok. 400 batatów
  • 2-3 garści liści szpinaku
  • szklanka mleczka kokosowego
  • mała cebula
  • papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka starta z połowy cytryny
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ok. 2 łyżki oleju do smażenia
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Najpierw przygotuj składniki. Obrane bataty pokrój w kostkę ok. 1,5 cm., liście szpinaku pozbaw ogonków i odrobinę przesiekaj, cebulę pokrój w cienkie piórka, czosnek i chilli posiekaj jak lubisz (drobniej lub grubiej).
  2. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć bataty i podsmażaj ze wszystkich stron. Gdy powoli zaczną się rumienić dodaj cebulę i chilli, podsmaż jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
  3. Dorzuć na patelnię szpinak i czosnek. Wciąż podsmażaj na małym ogniu, aż szpinak się zblanszuje (brzydko mówiąc sflaczeje 😉 ). Teraz zalej całość mleczkiem kokosowym, dodaj szczyptę soli, gałkę muszkatołową, skórkę i sok z cytryny. Duś pod przykryciem (wciąż na małym ogniu) aż bataty zmiękną. Pamiętaj, aby co jakiś czas przemieszać. Jeśli mleczko odparuje zanim bataty zmiękną możesz ratować się odrobiną wody.
  4. Po uduszeniu posmakuj ziemniaki i ewentualnie dopraw solą. Twoje pikantne bataty ze szpinakiem w mleczku kokosowym są już gotowe!