987
Zupełnie przypadkowo kupiłam w sklepie okrę. Nie miałam bladego pojęcia co to, więc podpytałam na swoich profilach w mediach społecznościowych. Znalazło się kilka osób, które miały już z okrą do czynienia, więc zapaliło się małe światełko w tunelu. Następnym krokiem było przeszukanie sieci w celu przeczytania "instrukcji obsługi" tego składnika. Ostatecznie postanowiłam zrobić lekki obiadek w postaci piersi z kurczaka z okrą i pomidorami. Lista składników jest krótka, poza okrą nie znajdziesz na niej niczego niezwykłego. Przygotowanie jest równie banalne. Jeśli jesteś ciekaw jak może smakować okra (dla mnie coś między bakłażanem a ziemniakiem...), to spróbuj i daj znać, czy przypadła Ci do gustu!
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- 1 pierś kurczaka
- ok. 6 sztuk okry (większe owoce)
- 12 pomidorków koktajlowych (mogą być różnokolorowe)
- pół małej cebuli
- ząbek czosnku
- garść siekanej natki pietruszki
- odrobina soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz (lub chilli z młynka)
Sposób wykonania:
- Pokrój mięso w dość dużą kostkę, połóż na talerzyku lub w miseczce, polej łyżką oleju, posyp solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Cebulę pokrój w kostkę lub piórka, czosnek drobno posiekaj, a od owoców okry odetnij ogonki i przekrój każą na pół (w poprzek, nie wzdłuż).
- Na patelni rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oleju i wrzuć kurczaka. Obsmaż delikatnie z każdej strony, ale tylko do poziomu, gdy mięso z wierzchu się lekko zetnie. Dorzuć cebulę, okrę i całe pomidory, posyp szczyptą soli i wymieszaj. Przykryj pokrywką i duś kilka minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia dodaj czosnek i jeszcze chwilkę podsmażaj.
- Na koniec skrop całość odrobiną soku z cytryny i posyp pietruszką. Ponownie wymieszaj. Twoja pierś kurczaka z okrą i pomidorami jest już gotowa.