Pierś kurczaka z fetą i szpinakiem zapiekana w cieście francuskim

2 lipca 2018opycha.pl

Codziennie widzę w internetach pytanie jak przyrządzić pierś kurczaka, ale nie robią kotletów, bo przecież ile można jeść to samo. Jest to dla mnie jasny sygnał, że powinnam poświęcić nieco więcej uwagi tej tematyce, skoro jest takie zapotrzebowanie. Proponuję więc dzisiaj coś, co nie jest aż tak proste jak inne moje przepisy, ale uwierz mi, warto! Pierś kurczaka z fetą i szpinakiem zapiekana w cieście francuskim to ciekawa odmiana dla kotleta i ziemniaków. Nie lubisz fety? Zastąp ją żółtym serem, też będzie pyszne!

Pierś kurczaka z fetą i szpinakiem zapiekana w cieście francuskim

Pierś kurczaka z fetą i szpinakiem zapiekana w cieście francuskim

Ilość porcji: 1 sztuka

Stopień trudności: średni

Składniki

  • pierś kurczaka
  • pół arkusza ciasta francuskiego
  • spora garść liści szpinaku
  • nieduży kawałek sera feta (pasek ok. 2x5 cm)
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oliwy

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, z blachą w środku, a w międzyczasie przygotuj pierś do pieczenia. Oderwij od liści szpinaku ogonki. Przesiekaj go odrobinę (nie musi być przesadnie drobno). Na patelni rozgrzej dosłownie odrobinę oliwy, po czym dodaj szpinak i zblanszuj. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Pierś kurczaka oczyść z niepożądanych elementów (błonki itp.), po czym zrób w środku kieszonkę, czyli natnij po środku od bocznej strony. W kieszonce rozłóż równomiernie szpinak i rozkruszoną fetę. Pierś posyp z wierzchu solą i pieprzem.
  3. Rozłóż ciasto francuskie. Z dwóch stron natnij arkusz w paski tak, aby pozostał nienaruszony środek, ma być coś w rodzaju kręgosłupa i żeber. Paski powinny mieć grubość ok. 1-1,5 cm, natomiast środek, który pozostanie w całości powinien mieć szerokość co najmniej 3 cm. Ułóż na środku nafaszerowaną pierś kurczaka, po czym oplataj ją paskami ciasta (tymi żeberkami) naprzemiennie raz z jednej, raz z drugiej strony. Ja w połowie piersi zmieniłam kierunek na przeciwną stronę (zamiast od góry do dołu zawijałam od dołu do góry z drugiego końca ciasta).
  4. Wysuń ostrożnie blachę z piekarnika, połóż na niej papier do pieczenia (lub ewentualnie natłuść olejem lub oliwą) i połóż zawiniętą w ciasto pierś. Piecz ok. 30 minut jeśli masz małą lub średnią pierś, a większy egzemplarz 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na chwilę mięso, aby odpoczęło. Twoja pierś kurczaka z fetą i szpinakiem zapiekana w cieście francuskim jest już gotowa!
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/piers-kurczaka-z-feta-i-szpinakiem-zapiekana-w-ciescie-francuskim/

Poprzedni post Kolejny post