862
Dzisiaj przepis dla wszystkich fanów piersi... piersi kurczaka oczywiście! Koniec z kotletami, koniec z grillowanymi kawałkami mięsa, dzisiaj robimy pierś kurczaka w sosie kokosowo-imbirowym! Delikatna w smaku, świetnie będzie się komponować z ryżem i surówką. Jest to przepis na samo mięso w sosie, zatem wszelkiego typu dodatki są jak najbardziej wskazane. Nie wiem ile Ty jesz na obiad, ale ja przygotowałam dla mnie jednej jedną pierś i na taką właśnie ilość mięsa znajdziesz proporcje w moim przepisie. Jak już spróbujesz, to koniecznie podziel się ze mną swoją opinią!
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- pierś kurczaka
- ok. 80 ml mleczka kokosowego (pół małej puszki)
- łyżeczka startego na małych oczkach korzenia imbiru
- łyżka masła
- sól
Sposób wykonania:
- Pokrój kurczaka w średnią kostkę. Na patelni rozpuść masło, dodaj mięso, starty imbir i szczyptę soli, po czym wymieszaj i duś kilka minut na małym ogniu, pod pokrywką, co jakiś czas mieszając.
- Gdy mięso się w znacznym stopniu zetnie, dodaj mleczko kokosowe, jeszcze szczyptę soli i podgrzewaj już na średnim ogniu co jakiś czas mieszając tak długo, aby sos się zredukował.
- Przełóż mięso na talerz. Twoja pierś kurczaka w sosie kokosowo-imbirowym jest już gotowa, teraz wystarczy dodać np. ryż i surówkę i obiad gotowy!
Kolejna inspiracja obiadowa do wypróbowania 😀 Bardzo ciekawe połączenie 😉
Najbardziej podoba mi się to, że sos jest jednocześnie delikatny, ale dość wyraźny w smaku, nie jakaś mdła memeja (a tego się obawiałam) – to chyba właśnie zasługa imbiru 😀