Pierogi z dynią i ziemniakami

3 grudnia 2018opycha.pl

Sezon na dynię jest dość długi, bo jeszcze zimą można zdobyć całkiem ładne egzemplarze. Z tej okazji chciałabym się podzielić moim przepisem na pierogi z dynią i ziemniakami. Możesz je przygotować na dwa sposoby - tradycyjnie ugotować lub usmażyć w głębokim oleju. Co ciekawe, w obu wersjach pierogi smakują nieco inaczej. W wersji gotowanej cebulka jest wyraźniej wyczuwalna, natomiast w wersji smażonej cały farsz robi się bardziej jednolity smakowo. Pierogi są dość łatwe w przygotowaniu, ale jednak nieco czasochłonne (choć to też kwestia wprawy), zatem oznaczyłam poziom trudności jako średni. Jeśli Ci zasmakują, to pomnóż proporcje i część możesz spokojnie zamrozić, będą a zapas. Ja swoje pierogi podałam z sosem z ziół, czosnku i oliwy. Możesz wykorzystać pesto pietruszkowe, na które przepis podawałam tutaj . Samo ciasto jest uniwersalne, więc możesz je wykorzystać do pierogów z innym farszem lub uszek do barszczu. Pamiętaj, że będzie mi bardzo miło, jeśli w komentarzu podzielisz się swoimi wrażeniami na temat mojego przepisu.

Pierogi z dynią i ziemniakami

Pierogi z dynią i ziemniakami

Ilość porcji: 35 stuk z wykrawaczem ciasta o średnicy 9 cm

Stopień trudności: średnie

Składniki

  • ciasto:
  • nieco ponad 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka wrzątku
  • szczypta soli
  • farsz:
  • ok. 400 g dyni hokkaido
  • ok. 400 g ziemniaków
  • mała cebula
  • 2 szczypty czosnku niedźwiedziego
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oleju do podsmażenia cebuli
  • woda do ugotowania ziemniaków
  • dodatkowo:
  • odrobina mąki do posypania stolnicy
  • odrobina wody do klejenia pierogów
  • woda do gotowania pierogów lub olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania

  1. Najpierw przygotuj farsz. Dynię upiecz w piekarniku do miękkości. Ja piekłam nieco ponad pół godziny w 200 stopniach. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę i podsmaż na odrobinie oleju, aż się zezłoci. Obierz upieczoną dynię i pokrój w nieduże kawałki. Wrzuć ją do miski razem z ziemniakami i cebulką. Rozgnieć wszystko tłuczkiem do ziemniaków lub zagnieć widelcem. W żadnym wypadku nie miksuj i nie blenduj. Dodaj sporą szczyptę soli, pieprz i czosnek niedźwiedzi, ponownie dobrze wymieszaj. Odstaw i weź się za ciasto.
  2. Do miski przesiej 2 szklanki mąki. Dodaj szczyptę soli i dolej szklankę wrzątku. Rozmieszaj wstępnie ciasto widelcem, a gdy przestygnie zagnieć na gładką masę, dosypując w razie potrzeby mąki. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nie przywierać do rąk. Odłóż ciasto na bok i przykryj szmatką. Zostaw na kilka minut, aby odpoczęło. W tym czasie zawiąże się gluten i ciasto będzie dzięki temu elastyczne.
  3. Posyp blat/stolnicę odrobiną mąki. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 milimetra. Wycinaj kółka szklanką/kieliszkiem lub maszynką do wykrawania i klejenia pierogów. Zwilż wodą brzeg na połowie obwodu okręgu, nałóż farsz i sklej. Odłóż na bok na posypaną mąką powierzchnię lub na czystą ściereczkę. Powtarzaj aż do zużycia ciasta i farszu. Ja użyłam zagniatarki do pierogów o średnicy 9 cm. Do środka wchodziła mi "uczciwa" łyżeczka farszu.
  4. Gotowe pierogi możesz ugotować lub usmażyć na głębokim oleju. W pierwszym przypadku wrzucaj pierogi do osolonego wrzątku i gotuj jeszcze dłuższą chwilę po wypłynięciu. Jeśli natomiast zdecydujesz się smażyć je na głębokim oleju, t wrzucaj je ostrożnie go rozgrzanego tłuszczu i smaż na lekko rumiano. Po wyjęciu i odcedzeniu Twoje pierogi z dynią i ziemniakami będą gotowe. Nie zapomnij podzielić się w komentarzu opinią na temat przepisu. Ja będę wiedziała, że ktoś skorzystał, a osoby, które będą się zastanawiać, czy ten przepis jest dla nich uzyskają opinię z pierwszej ręki!
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/pierogi-z-dynia-i-ziemniakami/

Poprzedni post Kolejny post