1,3K
Podrzucam Ci dzisiaj sposób na ser ricotta. Jest to rodzaj twarożku, który produkuje się z serwatki, dzięki czemu jest podobno mniej tłusty niż sery produkowane z pełnego mleka. Ponadto zawiera sporo wapnia, selen i inne fajne składniki odżywcze, więc warto go jeść. Mi jednak nie bardzo smakowała jego klasyczna wersja prosto z pudełka. Ricotta ma specyficzną konsystencję, trochę jakby do serka dosypany był jakiś proszek. Nauczyłam się już jednak, że jeśli coś mi nie smakuje w wersji podstawowej, to warto próbować innych wersji. Dzisiaj więc zaczerpnęłam troszkę z kuchni włoskiej i proponuję pieczony ser ricotta z natką pietruszki i czosnkiem. Uprzedzam z góry, iż nie wychodzi tego pełna forma, jak np. w przypadku sernika, więc taką pieczoną ricottę polecam serwować jako przystawkę, dodatek do innych potraw czy sałatek lub w ramach lekkiego śniadania, np. z grzankami. Druga sprawa - jeśli zwracasz dużą uwagę na aspekty ekonomiczne, to nie piecz samej ricotty na spontanie. Ja wykorzystałam sytuację i upiekłam ricottę w tym samym czasie, w którym piekły się ostre papryczki z serem.
Wersja do drukuIlość - 1 nieduża foremka
Składniki:
- 500 g sera ricotta
- 2 ząbki czosnku (lub 1 wyjątkowo duży)
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- skórka starta z jednej sparzonej cytryny
- sól
- pieprz
- odrobina oliwy do przesmarowania foremki (jeśli pieczesz w tortownicy wystarczy papier do pieczenia)
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, w międzyczasie przygotuj potrawę do pieczenia. Serek ricotta przełóż do miski. Dodaj startą skórkę z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Obierz czosnek, przepuść przez praskę lub jak najdrobniej posiekaj, dodaj do miski.
- Wymieszaj całość, dopraw solą i pieprzem, posmakuj. Ubij lekko jajko w całości (ma się spienić), dolej do masy w misce i delikatnie wymieszaj.
- Przygotuj foremkę do pieczenia sera. Możesz użyć małej tortownicy (średnica 20 cm), wystarczy wyłożyć jej dno papierem do pieczenia. Możesz też użyć małego korytka, ja natomiast piekłam swój ser w kamionkowej foremce o średnicy 20 cm. W takim przypadku wysmaruj foremkę odrobiną oliwy. Wlej masę z ricotty i wstaw do piekarnika.
- Piecz ser około godziny. Wierzch powinien się przyrumienić, a masa stwardnieć. Jeśli obydwa warunki zostały spełnione to znaczy, że Twój pieczony ser ricotta z natką pietruszki i czosnkiem jest już gotowy.
Dawno nie jadłam ricotty, a pieczonej nie jadłam nigdy, więc przepis zapisuję i na pewno kiedyś wykorzystam 🙂
Polecam szczególnie na pogaduchy przy winie! Oryginalny przepis był na kilogram ricotty, ale ja zrobiłam na 500g i można fajnie w mniejszych foremkach zapiekać, wychodzi całkiem elegancka przegryzka 😀
A to na pewno 😀 Dzięki za podpowiedź 😉