Pieczony ser ricotta z natką pietruszki i czosnkiem

8 października 2018opycha.pl

Podrzucam Ci dzisiaj sposób na ser ricotta. Jest to rodzaj twarożku, który produkuje się z serwatki, dzięki czemu jest podobno mniej tłusty niż sery produkowane z pełnego mleka. Ponadto zawiera sporo wapnia, selen i inne fajne składniki odżywcze, więc warto go jeść. Mi jednak nie bardzo smakowała jego klasyczna wersja prosto z pudełka. Ricotta ma specyficzną konsystencję, trochę jakby do serka dosypany był jakiś proszek. Nauczyłam się już jednak, że jeśli coś mi nie smakuje w wersji podstawowej, to warto próbować innych wersji. Dzisiaj więc zaczerpnęłam troszkę z kuchni włoskiej i proponuję pieczony ser ricotta z natką pietruszki i czosnkiem. Uprzedzam z góry, iż nie wychodzi tego pełna forma, jak np. w przypadku sernika, więc taką pieczoną ricottę polecam serwować jako przystawkę, dodatek do innych potraw czy sałatek lub w ramach lekkiego śniadania, np. z grzankami. Druga sprawa - jeśli zwracasz dużą uwagę na aspekty ekonomiczne, to nie piecz samej ricotty na spontanie. Ja wykorzystałam sytuację i upiekłam ricottę w tym samym czasie, w którym piekły się ostre papryczki z serem.

Pieczony ser ricotta z natką pietruszki i czosnkiem

Pieczony ser ricotta z natką pietruszki i czosnkiem

Ilość porcji: 1 nieduża foremka

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 500 g sera ricotta
  • 2 ząbki czosnku (lub 1 wyjątkowo duży)
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • skórka starta z jednej sparzonej cytryny
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oliwy do przesmarowania foremki (jeśli pieczesz w tortownicy wystarczy papier do pieczenia)

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, w międzyczasie przygotuj potrawę do pieczenia. Serek ricotta przełóż do miski. Dodaj startą skórkę z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Obierz czosnek, przepuść przez praskę lub jak najdrobniej posiekaj, dodaj do miski.
  2. Wymieszaj całość, dopraw solą i pieprzem, posmakuj. Ubij lekko jajko w całości (ma się spienić), dolej do masy w misce i delikatnie wymieszaj.
  3. Przygotuj foremkę do pieczenia sera. Możesz użyć małej tortownicy (średnica 20 cm), wystarczy wyłożyć jej dno papierem do pieczenia. Możesz też użyć małego korytka, ja natomiast piekłam swój ser w kamionkowej foremce o średnicy 20 cm. W takim przypadku wysmaruj foremkę odrobiną oliwy. Wlej masę z ricotty i wstaw do piekarnika.
  4. Piecz ser około godziny. Wierzch powinien się przyrumienić, a masa stwardnieć. Jeśli obydwa warunki zostały spełnione to znaczy, że Twój pieczony ser ricotta z natką pietruszki i czosnkiem jest już gotowy.
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/pieczony-ser-ricotta-z-natka-pietruszki-i-czosnkiem/

Poprzedni post Kolejny post