Pieczone marchewki i pietruszki na purée z kalafiora i fasoli

opycha.pl
Pieczone marchewki i pietruszki na purée z kalafiora i fasoli to moja w pełni roślinna propozycja na danie z jesiennych warzyw. Jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy obrać i pokroić warzywa, wymieszać z marynatą i upiec. No, przepraszam, jeszcze trzeba zmiksować purée i złożyć wszystko w całość! 😉
Jeśli się boisz, że same warzywa cię nie nasycą, to spieszę uspokoić, iż to pożywna porcja i spokojnie powinna starczyć na obiad! Ja się najadłam do pełna, stąd adnotacja, że można podzielić na dwie mniejsze porcje, np. na w miarę lekką kolację i dorzucić jakieś grzanki czy coś… 😉
Prawdopodobnie potrawa syci tak dlatego, iż zadbałam, aby zawierała węglowodany, białko i tłuszcze. Do tego przecież mamy w niej sporo błonnika, prawda?
To jak, robimy te pieczone marchewki, czy czekamy, aż same się zrobią?!
Pieczone marchewki i pietruszki na purée z kalafiora i fasoli
Wersja do druku
Przygotowanie 20 min.
Gotowanie/pieczenie 30 min.
Ilość – 1 duża porcja lub 2 małe
Ilość kalorii – 552 kcal
UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne, podane dla jednej dużej porcji, przy użyciu syropu klonowego
Makro: białka 25,3 g, tłuszcze 22,2 g, węglowodany 83 g 
Stopień trudności: proste

Składniki:

  • 150 g marchewki (2 średnie sztuki o długości ok. 15 cm )
  • 200 g pietruszki (3 średnie sztuki 0 długości ok. 17 cm)
  • 250 g kalafiora (3 różyczki wielkości ok. połowy pięści)
  • 150 g jasnej fasoli, najlepiej konserwowej (5 dobrych łyżek )
  • 50 g czerwonej cebuli (1 średnia sztuka)
  • 1 duży ząbek czosnku (lub 2 małe)
  • łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego (można zastąpić miodem)
  • 1 łyżeczka masła orzechowego 100%
  • 50 ml wody (1/5 przeciętnej szklanki, może być potrzebne troszkę więcej)
  • ½ łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól/pieprz (najlepiej prosto z młynka)
  • odrobina posiekanej zieleniny do dekoracji (szczypiorek/koperek/natka pietruszki)

Sposób wykonania:

  • Pieczone marchewki i pietruszki na purée z kalafiora i fasoli robi się dość prosto, wystarczy zachować odpowiednią kolejność działań. Najpierw włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 200 stopni z termoobiegiem lub 220 bez niego. Teraz obierz marchewki i pietruszki, przetnij je wzdłuż na pół. Jeśli są grube, możesz przeciąć jeszcze raz na ćwiartki. Różyczki kalafiora pokrój na 4 części. Cebulę obierz i również pokrój na ćwiartki. Umieść wszystko w na tyle dużym naczyniu, aby warzywa miały jeszcze trochę luzu.
    Pieczone marchewki i pietruszki na purée z kalafiora i fasoli
  • Przygotuj teraz marynatę do pieczenia warzyw. Posiekaj bardzo drobno czosnek i wsyp go do miseczki, kubeczka lub słoiczka. Dodaj 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy i łyżkę syropu klonowego. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli korzystasz ze słoiczka, najlepiej go po prostu zakręcić i mocno wstrząsać.
  • Posyp pokrojone warzywa odrobiną soli, pieprzu. Następnie polej je marynatą, dokładnie wymieszaj, aby całe się nią pokryły. Jeśli cebula się trochę rozpadnie, to się nie przejmuj. Teraz wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej warzywa. Najlepiej, aby nie leżały "na kupie", tylko w miarę luźno obok siebie. Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika, piecz warzywa, aż zmiękną, ale nie będą za bardzo przypalone (kalafior się pewnie trochę opiecze 😉 ). Ja swoje wyjęłam po 30 minutach, marchewki i pietruszki miałam przekrojone na pół. Jeśli pokroisz swoje warzywa na ćwiartki, mogą upiec się szybciej.
    Pieczone marchewki i pietruszki na purée z kalafiora i fasoli
  • Po ok. 20 minutach wyjmij połowę kalafiora (powinien być już trochę miękki). Umieść go w naczyniu ze 150 g odsączonej, przepłukanej fasoli. Dodaj pół łyżki oliwy, łyżeczkę masła orzechowego, pół łyżeczki kuminu i pieprz, a w razie potrzeby także sól. Warto jednak posmakować, zanim dodasz soli, bo fasola i kalafior były już wcześniej nią doprawione. Dolej ok. 50 ml wody, zmiksuj na purée. Jeśli będzie zbyt gęste, dolej jeszcze odrobinę wody. Powinno mieć taką konsystencję, aby nie spływało z łyżki, ale też działało jak gęsty dressing.
    Pieczone marchewki i pietruszki na purée z kalafiora i fasoli
  • Przełóż purée z kalafiora i fasoli na talerz. Dobrze jest rozprowadzić je na całej powierzchni. Wyjmij upieczone marchewki, pietruszki, cebulę i pozostałego kalafiora, rozłóż na purée.
  • Twoje pieczone marchewki i pietruszki na purée z kalafiora i fasoli są już właściwie gotowe! Przydałby się jednak jakiś żywy akcent, więc na koniec posyp potrawę posiekaną zieleniną. No to już, można przejść do konsumpcji! A jak ci zasmakuje, to podziel się przepisem ze znajomymi! Będzie mi też bardzo miło, jeśli dasz znać tutaj, czy przepis był zrozumiały, a potrawa smaczna!
    Pieczone marchewki i pietruszki na purée z kalafiora i fasoli
5 1 głosuj
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Ania
Ania
17 dni temu
Oceń wpis :
     

5 stars
Koniecznie muszę wypróbować!

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Dowiedz się więcej

Polityka prywatności i cookies

2
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x
()
x