pieczone-bataty-z-kozim-serkiem

Jesień to zdecydowanie sezon dyniowy, jednak nie każdy ją lubi. Można więc sobie to wynagrodzić równie pomarańczowymi batatami. Popularne robi się pieczenie batatów, bo dzięki temu unikamy niezdrowego smażenia i oklepanej zupy-krem. Postanowiłam wykorzystać okazję, że nabiał od kóz jest z każdym dniem bardziej dostępny (także cenowo) i przygotowałam pieczone bataty z kozim serkiem. Fakt, trzeba uruchomić piekarnik i chwilkę poczekać, ale poza tym danie jest banalnie proste! Świetnie się nada jako przekąska lub lekki obiad.

Pieczone bataty z kozim serkiem

Ilość: 2 sztuki

Poziom trudności: proste

Składniki:

  • 2 średnie bataty
  • 8-10 łyżeczek koziego
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • odrobina oliwy lub oleju do zapieczenia ziemniaków

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz dokładnie bataty, każdy przekrój wzdłuż nieco głębiej niż do połowy ziemniaka. Natrzyj bataty oliwą lub olejem, wetrzyj w nie odrobinę soli. Każdego batata zawiń w papier do pieczenia i wstaw do piekarnika na 40 minut.
  2. Po upieczeniu wyjmij bataty z piekarnika, aby odrobinkę przestygły. W tym czasie wlej do kubeczka lub miseczki 4 łyżki oliwy lub oleju, łyżeczkę soku z cytryny. Obierz i drobno posiekaj czosnek, dodaj wraz z posiekaną pietruszką do tłuszczu z cytryną. Wymieszaj całość.
  3. Odwiń z papieru bataty. Każdy kolejno rozchyl (ja to robiłam dwoma widelcami), umieść w środku 4-5 łyżeczek koziego serka.
  4. Polej ziemniaki sosem czosnkowo-pietruszkowym, który wcześniej przygotowałeś, posyp szczypiorkiem. Twoje pieczone bataty z kozim serkiem są już gotowe!

Podobne wpisy