Pieczone bataty z kozim serkiem

opycha.pl
Jesień to zdecydowanie sezon dyniowy, jednak nie każdy ją lubi. Można więc sobie to wynagrodzić równie pomarańczowymi batatami. Popularne robi się pieczenie batatów, bo dzięki temu unikamy niezdrowego smażenia i oklepanej zupy-krem. Postanowiłam wykorzystać okazję, że nabiał od kóz jest z każdym dniem bardziej dostępny (także cenowo) i przygotowałam pieczone bataty z kozim serkiem. Fakt, trzeba uruchomić piekarnik i chwilkę poczekać, ale poza tym danie jest banalnie proste! Świetnie się nada jako przekąska lub lekki obiad.
Wersja do druku
Ilość - 2 sztuki

Składniki:

  • 2 średnie bataty
  • 8-10 łyżeczek koziego
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • odrobina oliwy lub oleju do zapieczenia ziemniaków

Sposób wykonania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz dokładnie bataty, każdy przekrój wzdłuż nieco głębiej niż do połowy ziemniaka. Natrzyj bataty oliwą lub olejem, wetrzyj w nie odrobinę soli. Każdego batata zawiń w papier do pieczenia i wstaw do piekarnika na 40 minut.
  • Po upieczeniu wyjmij bataty z piekarnika, aby odrobinkę przestygły. W tym czasie wlej do kubeczka lub miseczki 4 łyżki oliwy lub oleju, łyżeczkę soku z cytryny. Obierz i drobno posiekaj czosnek, dodaj wraz z posiekaną pietruszką do tłuszczu z cytryną. Wymieszaj całość.
  • Odwiń z papieru bataty. Każdy kolejno rozchyl (ja to robiłam dwoma widelcami), umieść w środku 4-5 łyżeczek koziego serka.
  • Polej ziemniaki sosem czosnkowo-pietruszkowym, który wcześniej przygotowałeś, posyp szczypiorkiem. Twoje pieczone bataty z kozim serkiem są już gotowe!
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x