992
Jesień to zdecydowanie sezon dyniowy, jednak nie każdy ją lubi. Można więc sobie to wynagrodzić równie pomarańczowymi batatami. Popularne robi się pieczenie batatów, bo dzięki temu unikamy niezdrowego smażenia i oklepanej zupy-krem. Postanowiłam wykorzystać okazję, że nabiał od kóz jest z każdym dniem bardziej dostępny (także cenowo) i przygotowałam pieczone bataty z kozim serkiem. Fakt, trzeba uruchomić piekarnik i chwilkę poczekać, ale poza tym danie jest banalnie proste! Świetnie się nada jako przekąska lub lekki obiad.
Wersja do drukuIlość - 2 sztuki
Składniki:
- 2 średnie bataty
- 8-10 łyżeczek koziego
- ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- odrobina oliwy lub oleju do zapieczenia ziemniaków
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz dokładnie bataty, każdy przekrój wzdłuż nieco głębiej niż do połowy ziemniaka. Natrzyj bataty oliwą lub olejem, wetrzyj w nie odrobinę soli. Każdego batata zawiń w papier do pieczenia i wstaw do piekarnika na 40 minut.
- Po upieczeniu wyjmij bataty z piekarnika, aby odrobinkę przestygły. W tym czasie wlej do kubeczka lub miseczki 4 łyżki oliwy lub oleju, łyżeczkę soku z cytryny. Obierz i drobno posiekaj czosnek, dodaj wraz z posiekaną pietruszką do tłuszczu z cytryną. Wymieszaj całość.
- Odwiń z papieru bataty. Każdy kolejno rozchyl (ja to robiłam dwoma widelcami), umieść w środku 4-5 łyżeczek koziego serka.
- Polej ziemniaki sosem czosnkowo-pietruszkowym, który wcześniej przygotowałeś, posyp szczypiorkiem. Twoje pieczone bataty z kozim serkiem są już gotowe!