Pieczone awokado z jajkiem

5 listopada 2018opycha.pl

Automatycznie zapisany szkic

Automatycznie zapisany szkic

Ilość porcji: 2 połówki awokado

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 żółtka lub żółtka z odrobiną białka (z białkiem, jeśli chcesz jajko na twardo)
  • dwie szczypty mielonej papryki (ja miałam wędzoną)
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Zacznij grzać piekarnik na 170-180 stopni. Przekrój awokado na pół. Obróć połówki w dwie przeciwne strony (powinny się rozdzielić). Wyjmij pestkę. Możesz to zrobić wbijając w nią nóż (jak przy krojeniu jajek na twardo, bierzesz zamach i wbijasz) lub możesz podważyć ją łyżeczką.
  2. Połóż połówki awokado skórką do dołu i natnij spód tak, aby równo i stabilnie położyć awokado na blachę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub przesmaruj olejem. Ułóż na niej awokado.
  3. Posyp połówki awokado odrobiną soli. Oddziel białko jajka od żółtka, żółtko wlej do awokado. Jeśli chcesz na miękko, zostaw samo żółtko. Jeśli na twardo, możesz dolać trochę białka. Jeśli żółtko Ci się rozleje w awokado nic się nie stało, tak jest nawet lepiej. Oprósz jajko odrobiną soli, całość posyp mieloną papryką.
  4. Wstaw blachę do piekarnika i piecz w zależności od tego, jaką konsystencję jajka chcesz uzyskać. Jeśli robisz z samym żółtkiem na miękko pilnuj jajka, piecz ok. 10 minut. Sprawdzaj jednak na bieżąco, czy żółtko się tylko lekko ścięło z wierzchu. Każde jajko ma inne żółtko, więc nie jestem w stanie podać Ci konkretnego czasu pieczenia. Jeśli natomiast pieczesz jajko na twardo, to spokojnie możesz je tam potrzymać dłużej, wyjmij w momencie, gdy zetnie się białko. może to zająć nawet 20 minut. Po osiągnięciu wybranej konsystencji Twoje pieczone awokado z jajkiem jest już gotowe!

Notatki

Zdjęcia awokado z jajkiem opanowały media społecznościowe już dawno temu. Jednak miłośnicy awokado wiedzą, że takie małe co nieco nie tylko pięknie się prezentuje, ale też jest całkiem smaczne, a do tego zdrowe! Podkreślam jednak - miłośnicy awokado! Absolutnie nie zamierzam nikogo przekonywać, iż awokado jest pyszne. Ma ono swój specyficzny smak, przez jednych odbierany jako mdły, przez innych jako coś bardzo dobrego. Jeśli więc nie przepadasz za awokado, to ten przepis nie jest dla Ciebie 😉 Podałam dwie wersje pieczonego awokado - z samym żółtkiem lub z żółtkiem i białkiem. Pierwsza jest na miękko, druga natomiast na twardo. Ciekawa jestem, którą bardziej wolisz? Mnie od zawsze kręci rozlewające się żółtko, ale wiem, że są osoby, dla których to jest po prostu ble... Koniecznie daj znać, do którego obozu należysz!

Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/pieczone-awokado-z-jajkiem/

Poprzedni post Kolejny post