Pieczona kapusta z pomidorami i cieciorką

opycha.pl
Masz połówkę kapusty, ale brakuje ci pomysłu, co z nią zrobić? Ja ostatnio zrobiłam pieczoną kapustę z pomidorami i cieciorką! Dobra opcja, jeśli pół główki zejdzie ci np. na surówkę.
Taką kapuchę z piekarnika możesz zajadać samodzielnie, w towarzystwie pieczywa, a nawet rzucić sobie obok jakiejś kaszy czy ziemniaczków. Możesz też potraktować ją jako dodatek do głównego dania, tylko pamiętaj, że kapusta dość dobrze "zapycha"… 😉
A czy to w ogóle dobre? Pewnie nie każdemu serce skradnie. Nie jest to jakieś danie na turbo wypasie na miarę makaronu z krewetkami, ale co zrobić, lubię prostą kuchnię. Polecam przede wszystkim odpowiednio dobrać miękkość samej kapusty. Ja robię bardziej chrupką, co samo w sobie jest fajne, ale ciężko się kroi obiadowym nożem. 🙂 Jeśli więc masz uczulenie na tym punkcie lub po prostu lubisz na miękko, potrzymaj kapustę w piekarniku trochę dłużej. Sprawdzaj jednak na bieżąco stopień wypieczenia, bo piekarniki bywają różne, grubość kapusty też…
Pieczona kapusta z pomidorami i cieciorką
Wersja do druku
Przygotowanie 10 min.
Gotowanie/pieczenie 15 min.
pieczenie 1 godz.
Czas całkowity 1 godz. 25 min.
Ilość – 2 -3 osoby
Ilość kalorii – 865 kcal
UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne, podane dla podstawowej wersji całej potrawy (z uwzględnieniem syropu klonowego i 2 łyżek oleju)
Makro: białka 29,8 g, tłuszcze 27,2 g, węglowodany 117,4 g 
Stopień trudności: średni

Składniki:

  • 600 g białej kapusty (pół małej główki)
  • 1 puszka dobrych krojonych pomidorów (400 g; wybieraj takie, które nie składają się w większości z rozrzedzonego soku)
  • 200 g ugotowanej cieciorki (spokojnie może być konserwowa)
  • 85 g cebuli (1 średnia sztuka, u mnie czerwona, ale biała też będzie super)
  • 100 ml białego wytrawnego wina (2/5 przeciętnej szklanki; jak nie chcesz używać, możesz pominąć, też pewnie będzie dobre, tylko słodsze)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki syropu klonowego (można zastąpić miodem, syropem z agawy)
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku (ja używam ostrej)
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • ½ szklanki wody (szklanka 250 ml)
  • sól/pieprz
  • posiekana zielenina do posypania w ilości wg uznania (u mnie natka pietruszki ze startą skórką z cytryny)
  • 2 łyżki oliwy lub oleju (jeśli możesz, użyj tłuszczu w sprayu, oszczędzisz trochę kalorii ;))

Sposób wykonania:

  • Przygotowanie pieczonej kapusty z pomidorami i cieciorką zacznij od pokrojenia składników. Zdejmij z połówki kapusty brzydkie liście. Pokrój ją na 6 lub 8 półksiężyców tak, aby liście kapusty trzymał głąb. Cebulę pokrój w dość drobną kostkę, czosnek posiekaj. Cieciorkę odsącz.
    Pieczona kapusta z pomidorami i cieciorką
  • Rozgrzej na patelni połowę tłuszczu, obsmaż kawałki kapusty z obu stron tak, aby się przyrumieniły, odłóż na talerz.
    Pieczona kapusta z pomidorami i cieciorką
  • Dolej na patelnię resztę tłuszczu, rozgrzej. Wrzuć cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli. Dodaj posiekany czosnek, przemieszaj. Gdy puści aromat, zmniejsz ogień i dosyp kumin i wędzoną paprykę, przemieszaj i jak tylko poczujesz zapach przypraw, wlej pomidory. Dodaj też wodę i wino. Wymieszaj całość i podgrzewaj, aż sos trochę odparuje. Dopraw teraz solą, pieprzem, syropem klonowym (lub zamiennikiem) i ponownie wymieszaj. Dodaj cieciorkę, zestaw sos z ognia.
    Pieczona kapusta z pomidorami i cieciorką
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W międzyczasie wlej sos do jakiegoś średniej wielkości naczynia, które nadaje się do zapiekania, a na nim rozłóż kapustę tak, aby była przynajmniej w połowie zamoczona. Ja korzystałam z blaszki o wymiarach 18×26 cm, a kapustę miałam pokrojoną na 6 kawałków.
    Pieczona kapusta z pomidorami i cieciorką
  • Wstaw naczynie z kapustą do piekarnika i piecz ok. godziny, być może trochę dłużej, co jakiś czas polewając sosem. Możesz też od czasu do czasu obrócić kawałki kapusty. Sos powinien zgęstnieć, a kapustą zmięknąć. Warto więc co jakiś czas sprawdzać, czy kapusta nie jest już przypadkiem na tyle miękka, na ile ci odpowiada. Po upieczeniu wyjmij naczynie z piekarnika, a potrawę posyp swoją ulubioną zieleniną w takiej ilości, aby ci smakowało. Teraz twoja pieczona kapusta z pomidorami i cieciorką jest już gotowa!
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Dowiedz się więcej

Polityka prywatności i cookies

0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x