1,K
Dzisiaj temat kontrowersyjny - wątróbka! Wszyscy wiedzą, że jest zdrowa, ale nie każdy lubi ją jeść. Ma specyficzny smak i konsystencje, przez co pojawia się taki sam problem, jak z grzybami. Ja wątróbkę lubię od zawsze, dlatego kombinuję czasem z różnymi sposobami jej podania. Tym razem padło na pastę kanapkową. Jeśli jesteście fanami wątróbki, to zapraszam do kuchni... dzisiaj grana jest pasta z wątróbki z jabłkiem!
Wersja do drukuSkładniki:
- 4 spore wątróbki drobiowe
- jabłko
- łyżka masła
- odrobina oliwy lub oleju
- sól
Sposób wykonania:
- Oczyść wątróbki z niepożądanych elementów (błonek itp.), po czym rozgrzej na patelni odrobinę oliwy lub oleju i usmaż je na rumiano. Nie posypuj wątróbek solą, doprawisz później. Po usmażeniu odłóż wątróbki na bok, aby odpoczęły.
- Pokrój jabłko w dość drobną kostkę. Czy je obierzesz czy zostawisz w skórce to już Twoja decyzja. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć na nie kawałki jabłka i smaż, aż będzie miękkie.
- Wątróbki pokrój w kostkę i wrzuć wraz z jabłkiem do naczynia. Dodaj szczyptę soli i zmiksuj na gładko. Posmakuj i ewentualne dopraw. Twoja pasta z wątróbki i jabłka jest już gotowa!
Wątróbkę bardzo lubię, ale nigdy nie robiłam z niej pasty do kanapek 😉 W dodatku z jabłkiem – ciekawe połączenie!
Kolejny raz mnie zaskakujesz swoją kreatywnością 🙂
obiecuję, że to nie jest moje ostatnie słowo w kwestii zaskakiwania 😉
O kurcze, bardzo lubię wątróbkę. Czasami robimy w domu sami, a często gdy jemy na mieście to na nią pada. Ale nigdy nie pomyślałam, żeby zrobić pastę, bardzo dziękuję za podpowiedź. Na pewno wypróbuje 🙂
Polecam głównie ze względu na żelazo, ale także dlatego, że jabłko nadaje ciekawy smaczek! 😉