pasta z fasoli z suszonymi pomidorami i wędzoną papryką
Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami i wędzoną papryką to prosty sposób na smaczną pastę kanapkową, ale też na dodatek do warzyw! Ja staram się ograniczyć spożywanie pieczywa, więc chętnie nabieram sobie odrobinę tej pasty fasolowej na gałązki selera naciowego. Tym sposobem mam smaczną, chrupką przekąskę!
W przepisie napisałam, że można, ale nie trzeba używać kuminu lub kminku. Tej przyprawie przypisuje się zapobieganie pierdziawce i zaleca dodawanie do strączków, ale jak nie lubisz i nie przeszkadza ci, że po fasoli kołdra będzie w nocy wirować pod sufitem, to spokojnie możesz odpuścić 😉 Nie pomijaj natomiast wędzonej papryki, bo w połączeniu z suszonymi pomidorami nadaje tej paście z fasoli fajny smak!
Nie okłamujmy się, zwykle traktujemy fasolę trochę po macoszemu. A szkoda, bo mamy tyle gatunków (biała, czerwona, czarna, pinto), tyle możliwości… Mam więc cichą nadzieję, że ta pasta przekona cię do strączków lub umocni w miłości do tego rodzaju warzyw! 😉 Jeśli coś ci nie zagra w przepisie, to daj mi znać, może będzie warto coś zmienić lub wyjaśnić. A co jeśli będzie ci smakować? Tym bardziej daj znać, żebym wiedziała, że przepis przydatny! I koniecznie podrzuć link do przepisu swoim znajomym, niech też smacznie jedzą, a co!
pasta z fasoli z suszonymi pomidorami i wędzoną papryką
Wersja do druku
Ilość – 1 słoiczek

Składniki:

  • 1 szkl czerwonej fasoli (ugotowanej samodzielnie lub konserwowej)
  • ½ średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki mielonej (ostra lub łagodna, wg upodobań)
  • ½ łyżeczki kminku lub kuminu (jak nie lubisz, to pomiń)
  • 1 łyżka oliwy lub oleju (do podsmażenia cebuli, czosnku i przypraw)
  • 6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy (średnie lub duże kawałki)
  • ewentualnie odrobina zalewy z pomidorów
  • opcjonalnie sól do smaku

Sposób wykonania:

  • Pasta z fasoli może być przygotowana zarówno z tej konserwowej, jak i ugotowanej samodzielnie w domu. Jeśli będziesz gotować fasolę, to pamiętaj, aby ją namoczyć na noc w dużej ilości wody, po czym tę wodę odlać i ugotować w świeżej, osolonej wodzie. Jeśli używasz konserwy, to pamiętaj, aby dobrze wypłukać ziarna z zalewy.
    pasta z fasoli z suszonymi pomidorami i wędzoną papryką
  • Kolejny krok to przygotowanie reszty składników. Pokrój cebulę na drobną kostkę, czosnek obierz i posiekaj. Na małej patelni rozgrzej łyżkę oliwy lub oleju, zeszklij cebulkę. Gdy będzie już szklista dodaj czosnek, wymieszaj i podsmażaj jeszcze kilka sekund. Następnie dodaj mieloną paprykę i kumin/kminek (jeśli używasz), wymieszaj, podsmażaj jeszcze 3 sekundki i zdejmij z ognia. Taki zabieg sprawi, że przyprawy oddadzą jeszcze więcej aromatów!
  • Ugotowaną/przepłukaną fasolę wsyp do pojemnika, dodaj podsmażone z przyprawami czosnek i cebulę. Te dodatki podkręcą całość, ale najwięcej smaku pasta weźmie z suszonych pomidorów. Pokrój je w paski i dodaj do pojemnika z resztą składników.
    pasta z fasoli z suszonymi pomidorami i wędzoną papryką
  • Zmiksuj wszystkie składniki na gładką pastę. Fasola, którą gotujemy samodzielnie w domu jest zwykle twardsza niż ta z konserwy, więc możesz dolać jeszcze odrobinę zalewy z pomidorów. Będzie ci się łatwiej miksowało, a pasta zyska jeszcze głębszy smak.
  • Po zmiksowaniu posmakuj pastę. Jeśli trzeba, możesz dodać odrobinę soli. Pamiętaj, aby ocenić na końcu, ponieważ fasola już była gotowana w osolonej wodzie, dodatkowo suszone pomidory jeszcze podrasują smak pasty, więc łatwo przesolić. Jeśli doprawiasz solą pamiętaj, aby jeszcze raz zmiksować, żeby wszystko się dobrze zmieszało.
  • Twoja pasta z fasoli z suszonymi pomidorami i wędzoną papryką jest już gotowa! Możesz jej używać jako pasty do chleba czy innego pieczywa, ale też jako zamiennik dipu do warzyw. Mi bardzo smakuje z selerem naciowym! Daj znać w komentarzu, czy przepis na pastę ci się spodobał, a jeśli zasmakuje, to napisz z czym ją najchętniej jesz – będzie mi bardzo miło!

You Might Also Like

5 1 głosuj
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
13 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Marta
4 miesięcy temu

To może być smaczne, takiej pasty jeszcze nie próbowałam 🙂

Marta
4 miesięcy temu
Odpowiedz do  opycha.pl

Nie wiem jak ceny mięsa wyglądają w sklepach, bo mam dostęp do takiego prosto od hodowcy i kilo mojej ulubionej wołowiny na roladki czy gulasz kosztuje mnie niespełna 30 zl. Ale zgadzam się, że trzeba jeść różnorodnie i próbować nowości 🙂

Psyche Tee - Wirtualny Gabinet Psychologiczny

O nie! Teraz zrobiłam się głodna!

A tak serio – piękne zdjęcia i naprawdę ten kolor, ja już niemal czuje ten smak! Bosko!:)

Psyche Tee - Wirtualny Gabinet Psychologiczny
Odpowiedz do  opycha.pl

Liczę na to, że ta sytuacje skieruje nas świadomościowo w nieco inne rejony 🙂

Psyche Tee - Wirtualny Gabinet Psychologiczny
Odpowiedz do  opycha.pl

Nasza planeta wiele by na tym zyskała:)

Promotorka czytelnictwa
4 miesięcy temu

Uwielbiam pasty .. jeść. Sama robię zdecydowanie za rzadko, ale zmotywowałaś mnie, bo wygląda pysznie. Mam fasolę z puszki, sprawdzi się?

Kamila
Kamila
4 miesięcy temu
Oceń wpis :
     

5 stars
Ja mam wrażenie, ze fasola w ogóle ma raczej niekorzystny PR, a szkoda bo jest bardzo smaczna i uniwersalna. Musze spróbować połączenia z suszonymi pomidorami, bo brzmi kusząco. Robiłam kiedyś pastę z fasoli (białej) a la smalec, i była zacna 🙂

13
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x
()
x