pasta z buraka i fasoli
Pasta z buraka i fasoli świetnie nada się do kanapek, ale możesz też użyć jej jako dip, farsz, czy co tam sobie jeszcze wymyślisz. Najważniejsze jednak, że to fajny sposób na przemycenie buraka i strączków do codziennego menu.
Pasta jest przygotowana z surowego buraka (ja miksuję ze skórką, jeśli ładny), więc odpada wymówka "bo ja nie lubię gotować buraków", a do tego zachowa on więcej wartości odżywczych. Fasola natomiast da trochę białka z innych źródeł, niż mięso i jajka. Wiem, że ta z puszki nie cieszy się najlepszą prasą, więc możesz użyć gotowanej w domu. Nie zapominaj też, że można od jakiegoś czasu kupić fasolę konserwową w słoiku. Ja użyłam białej, ale myślę, że czerwona czy pinto też się świetnie nada. Co do mielonej papryki – możesz wsypać łagodną lub ostrą, to już kwestia gustu. Soku z cytryny i soli tez dodaj tyle, ile uznasz za słuszne. Ja dałam 2 łyżeczki, ale rozumiem, że dla ciebie to może być zbyt wiele, więc zacznij od jednej. Nie radzę jednak pomijać tego składnika, bo to źródło witaminy C, która pomaga przyswoić żelazo z buraka, poza tym daje fajnego "kopa" 😉 Ale rób, jak uważasz, to tobie ma smakować!
pasta z buraka i fasoli
Wersja do druku
Czas całkowity 10 min.
Ilość kalorii – 163 kcal
UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne i podane dla całego słoiczka
 
Makro: białka 8,8 g, tłuszcze 0,8 g, węglowodany 32 g 
 
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 75 g białej fasoli z puszki lub gotowanej z solą (ok. 4 łyżki)
  • 120 g surowego buraka (1 mały lub 1/2 średniego)
  • 3 g czosnku (mały ząbek lub 1/2 dużego)
  • 1 -2 łyżeczki soku z cytryny
  • łyżeczki mielonej papryki
  • łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • ewentualnie sól

Sposób wykonania:

  • Pasta z buraka i fasoli jest bardzo prosta w przygotowaniu. Najpierw dobrze wyszoruj surowego buraka lub go obierz ze skórki, potem zetrzyj na dużych oczkach tarki.
    pasta z buraka i fasoli
  • Następnie posiekaj drobno czosnek lub przepuść go przez praskę, albo po prostu zetrzyj na małych oczkach tarki. Ja i tak miałam już tarkę w ręku, więc wybrałam opcję nr 3 – mniej mycia i mniej roboty 😉
  • Umieść w naczyniu startego buraka, gotowaną fasolę, czosnek, mieloną paprykę, kumin i dolej łyżeczkę soku z cytryny. Pamiętaj, że jeśli używasz fasoli z puszki, to trzeba ją solidnie przepłukać.
  • Zmiksuj całość na pastę i posmakuj. Jeśli trzeba, dodaj więcej soku z cytryny i dopraw odrobiną soli. Ja robię pastę z fasoli z puszki, a tam jest już wystarczająco dużo soli 😉 Po doprawieniu ponownie zmiksuj całość, żeby wszystko się dobrze wymieszało.
  • Twoja pasta z buraka i fasoli jest już gotowa! Możesz nią smarować kanapki, użyć jako dipu (mi super smakuje z chrupkami gryczanymi) czy do czego tam jeszcze chcesz 🙂 A najlepiej daj znać w komentarzu do czego używasz takich past, z pewnością kogoś zainspirujesz!
    pasta z buraka i fasoli

You Might Also Like

5 1 głosuj
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
14 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Kamila
Kamila
2 miesięcy temu
Oceń wpis :
     

5 stars
Ale super pomysł, ja bym nie wpadła na to, żeby z surowego buraka zrobić pastę. W ogóle chyba nie spotkałam się z tym, żeby buraka jeść na surowo. Kupuję to 🙂

Kamila
Kamila
2 miesięcy temu
Odpowiedz do  opycha.pl

5 stars
Koktajl to dla mnie prawie jak sok, a to wiesz, że dla mnie nie pierwszyzna ;P Ale pasta to jest mój następny plan, jak tylko uporamy się z remontem salonu, bo w tej chwili mam w domu sajgon do kwadratu 😉 A pity już widziałam na IG, wyszły Ci idealne 🙂

Okiem Blondynki by McBlondi
2 miesięcy temu

Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Przydałoby się i mnie przemycić nieco więcej buraków do diety, bo ostatnio jadam je przeważnie w formie domowej ćwikły z chrzanem 😀
Ale pasty kanapkowe przygotowuję bardzo często, więc z chęcią wypróbuję ten przepis. Myślę, że fajnie sprawdzi się ona również jako dodatek do moich burgerów wegańskich 😉

Okiem Blondynki by McBlondi
2 miesięcy temu
Odpowiedz do  opycha.pl

Ja sklepowe ograniczam, bo uwielbiam ten z cieciorki 😀 Ale zawsze warto mieć w zanadrzu jakąś alternatywę, żeby sobie urozmaicać 😉

Okiem Blondynki by McBlondi
2 miesięcy temu
Odpowiedz do  opycha.pl

Też mi się zdarzało, dopóki nie poznałam metod na jej wykorzystywanie 😉

Ewelina
Ewelina
2 miesięcy temu

nie spodziewałam się ale smakuje genialnie :)) na początku trochę bałam się ze może nie mój smak, ale jest super.

CookUp
2 miesięcy temu

Wygląda absolutnie pysznie, ale nie tylko dobrze smakuje, bo jest także bardzo zdrowa. Świetny pomysł na połączenie buraka, fasoli i kilku przypraw oraz duży plus za wykorzystanie surowego buraka, dzięki czemu odpada problem gotowania. 🙂 Zdecydowanie sprawdzi się także w wege burgerach! 🙂

14
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x
()
x