890
Zastanawiasz się jak urozmaicić swoje śniadania? Moja pasta kanapkowa z zielonego groszku może okazać się świetnym rozwiązaniem! Nie wymaga wyszukanych składników, jest prosta w przygotowaniu, a stanowi ciekawą odmianę dla tradycyjnej jajecznicy czy owsianki. Ja podałam ją na kanapkach z gotowanym jajkiem, ale równie dobrze możesz nią posmarować tosty,grzanki czy jakie tam jeszcze pieczywo sobie wymyślisz 😉 Polecam szczególnie wegetarianom, którzy szukają urozmaicenia w kuchni, ale także mięsożercom, aby wzbogacić swoje menu o warzywa.
Wersja do drukuIlość - 1 słoiczek
Składniki:
- puszka groszku (ok. 240 g po odsączeniu)
- pół niedużej cebuli
- ząbek czosnku
- nieduża garść siekanej natki pietruszki (może być trochę mniej)
- łyżeczka soku z cytryny
- odrobina oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Na małej patelni rozgrzej odrobinę oliwy, podsmażaj na niej cebulę. Gdy się zeszkli dorzuć czosnek i nadal podsmażaj, aż cebula zacznie się rumienić, po czym wyłącz ogień.
- Do naczynia wrzuć odsączony groszek, dodaj podsmażoną cebulę i czosnek, sok z cytryny, natkę pietruszki oraz odrobinę soli i pieprzu. Zmiel całość na gładką masę. Posmakuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Twoja pasta kanapkowa z zielonego groszku jest już gotowa!
Bardzo lubię pasty kanapkowe i różne wariacje na ich temat 😉 Z zielonego groszku jeszcze nie robiłam, ale narobiłaś mi smaka 😀 😀 😀
Wydaje mi się, że groszek to kolejny produkt, który daje wiele możliwości, a my traktujemy go po macoszemu. Dodatkowo takie pasty kanapkowe to świetna okazja, aby wykorzystać resztki, ale też przemycić kolejną porcję warzyw w posiłkach 🙂 Zachęcam tym bardziej, że taki zielony kolor daje fajne ożywienie wizualne w okresie zimowym 🙂
To prawda 🙂 Na pewno wypróbuję 😉