776
Lubisz kurki, ale masz już dość jedzenia ich z jajecznicą? To może pasta kanapkowa z kurek i cieciorki? Nie tylko jest fajną odmianą, ale też możesz ją zrobić w wersji roślinnej! Wystarczy zastąpić masło innym tłuszczem.W przepisie napisałam, że do zrobienia tej pasty potrzebujesz 200 g kurek. Jeśli tyle nie masz, to zrób z połowy proporcji. Ja też na początku tak zrobiłam, ale jak posmakowałam to smarowidło, to moje kubki oszalały i uznałam, że słoiczek 150 ml to zdecydowanie zbyt mało!I jeszcze na koniec mały lifehack… Co prawda oficjalnie to jest pasta kanapkowa z kurek i cieciorki, ale nie musisz jej używać tylko do pieczywa. Możesz np. usmażyć naleśniki, posmarować je tą pastą, ciasno zawinąć i pokroić w ślimaczki. To fajny pomysł na lunchbox, gdy w pracy nie masz czasu na spokojny posiłek. Powinno się też sprawdzić jako przegryzka na imprezę. A jeśli masz więcej pomysłów, jak wykorzystać taką pastę, oficjalnie kanapkową, to możesz się nimi śmiało dzielić w komentarzach, z pewnością ktoś skorzysta!
Wersja do drukuIlość – 1 słoik 300 ml
Ilość kalorii – 380 kcal
UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne, podane dla całego słoika, w wersji z masłem
Makro: białka 15,1 g, tłuszcze 13,8 g, węglowodany 48,9 g
Stopień trudności: proste
Składniki:
- 200 g kurek (2 porządne garści)
- 180 g ugotowanej cieciorki, może być konserwowa (ok. 6 czubatych łyżek)
- 50 g cebuli (mała sztuka)
- 2 łyżeczki masła (bezwonnego oleju lub oliwy w wersji wegańskiej)
- sól i pieprz (pieprz najlepiej prosto z młynka)
Sposób wykonania:
- Pasta kanapkowa z kurek i cieciorki brzmi dość wykwintnie, ale jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Zacznij od przygotowania składników. Kurki dokładnie oczyść, żeby ziemia nie zgrzytała między zębami. 😉 Polecam ci metodę oczyszczania kurek mąką i wodą, którą ostatnio opisywałam na blogu. Jest błyskawiczna, prosta i skuteczna! Po umyciu osusz je papierowym ręcznikiem lub czystą ściereczką.
- Teraz posiekaj kurki na małe kawałki. To samo zrób z cebulą. Rozgrzej na patelni 2 łyżeczki masła (lub innego tłuszczu do smażenia), dodaj pokrojone kurki i smaż, mieszając co jakiś czas. Po chwili dorzuć cebulę. Podsmażaj wszystko tak długo, aż kurki się leciutko przyrumienią.
- Przełóż podsmażone kurki i cebulę do naczynia, w którym będziesz miksować pastę. Jeśli na patelni został jakiś płyn, postaraj się zlać go do grzybów, bo jest w nim sporo smaku! Dodaj odsączoną, przepłukaną cieciorkę. Na początek dopraw szczyptą soli i większą szczyptą świeżo mielonego pieprzu. Zmiksuj całość na gładką pastę.
- Posmakuj, czy twoja pasta kanapkowa z kurek i cieciorki jest dobrze doprawiona. Jeśli brakuje soli, dosyp odrobinę i ponownie zmiksuj. Teraz już jest ok? Super! To znaczy, że pasta z kurek jest gotowa, a ty możesz mi napisać tu w komentarzu, czy ci smakuje i czy obyło się bez problemów w trakcie przygotowania. A jeśli spodobała ci się metoda czyszczenia kurek wodą i mąką, to koniecznie podrzuć ten pomysł znajomym!