papryczki-jalapeno-z-serkiem
Papryczki jalapeno z serkiem to propozycja szczególnie dla fanów pikantnej kuchni! Choć serek teoretycznie powinien złagodzić ostry smak, to przy niektórych ognistych papryczkach można doznać niezłych wrażeń 😉 Jalapeno oczywiście są łagodniejsze niż np. habanero i tylko dlatego ja sama odważyłam się zrobić taki przepis. Fakt, serek topiony nie jest ani dietetyczny, ani też hiper zdrowy, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić. Nie podaję w tym przepisie dokładnych proporcji, bo zużycie serka zależy głównie od wielkości twoich papryczek. Mogę jednak uprzedzić, że przy drążeniu jalapeno warto założyć rękawiczki. Nie raz zdarzyło mi się po takiej pracy potrzeć oko i nawet wcześniejsze mycie rąk nie zawsze pomagało 😉 Jeśli odważysz się wypróbować przepis, to koniecznie daj znać w komentarzu, czy ci smakowało!
Wersja do druku

Składniki:

  • papryczki jalapeno
  • serek topiony w "kiełbaskach" (mi zwykle wychodzi 1 sztuka na 150 g papryczek)

Sposób wykonania:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, w międzyczasie przygotowując papryczki. Przecinamy je wzdłuż, z każdej połówki wydłubujemy pestki i błonki, aby pozostała czysta papryczka.
  • Ostrym nożem delikatnie przebijamy opakowanie "kiełbaski serowej", aby móc ją wyciskać jak pastę do zębów. Najlepiej zrobić to niedaleko miejsca, gdzie folia ma swoje zamknięcie, na najbardziej wysuniętym brzeżku.
  • Wyciskając serek uzupełniamy nasze połówki papryczek, po czym układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lub przesmarowanej odrobiną tłuszczu) i wstawiamy do piekarnika na ok. 20-30 minut, aż papryczki zmiękną.

Podobne wpisy

5
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Barbara
Gość

Aneczko. Ja mam akurat woreczek świeżych jalapeno. Chetnie skorzystam z Twojego przepisu. Przepis przypadł mi do gustu. 🙂

Dorota
Gość

Bardzo lubię papryczki jalapeno, ale ten serek topiony do mnie nie przemawia – kilka razy spróbowałam i jednak wolę je po prostu w różnych daniach aby nabrało ostrości 🙂

opycha.pl
Gość

Dorota, cieszę się, że o tym piszesz 🙂 Każdy ma różne sympatie kulinarne, moje przepisy też nie każdemu się muszą podobać! Ja uwielbiam ten przepis, wiem też, że ma grono innych wielbicieli, sama lubię też jalapeno nadziane kozim serkiem w marynacie, ale mam świadomość, iż gusta i smaki są bardzo różne. Fajnie, że ktoś o tym otwarcie pisze, a nie tylko słodzi 😉 W takim razie polecam Ci przepis na jajka z jalapeno z zalewy z dodatkiem chorizo, a jeśli jesteś wegetarianką, to możesz chorizo wymienić np. na łagodną paprykę konserwową 🙂 Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że wstrzelę się… Czytaj więcej »

Dorota
Gość

Ooo bardzo dziękuję 🙂

Privacy Preference Center

Advertising

Analytics

Other