701
Papryczki jalapeno z serkiem to propozycja szczególnie dla fanów pikantnej kuchni! Choć serek teoretycznie powinien złagodzić ostry smak, to przy niektórych ognistych papryczkach można doznać niezłych wrażeń 😉 Jalapeno oczywiście są łagodniejsze niż np. habanero i tylko dlatego ja sama odważyłam się zrobić taki przepis. Serek topiony nie jest ani dietetyczny, ani też hiper zdrowy, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić. Wspomnę też, że możesz nafaszerować papryczki nie tylko nim, ale także serkiem kanapkowym, fetą czy żółtym serem. Uzyskasz inny smak, inną konsystencję (każdy z wymienionych zamienników zachowa się inaczej w trakcie pieczenia). Myślę jednak, że jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz lub nie możesz użyć serka topionego, to warto chociaż wypróbować innych wariantów. UWAGA: Nie podaję w tym przepisie dokładnych proporcji, bo zużycie serka zależy głównie od wielkości twoich papryczek. Mogę jednak uprzedzić, że przy drążeniu jalapeno warto założyć rękawiczki. Nie raz zdarzyło mi się po takiej pracy potrzeć oko i nawet wcześniejsze mycie rąk nie zawsze pomagało 😉 Jeśli odważysz się wypróbować przepis, to koniecznie daj znać w komentarzu, czy ci smakowało!
Wersja do drukuSkładniki:
- papryczki jalapeno
- serek topiony w "kiełbaskach" (lub zamiennik, np. serek kanapkowy, feta lub żółty ser)
Sposób wykonania:
- Papryczki jalapeno faszerowane serkiem musisz upiec. Zacznij zatem od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. W międzyczasie przygotowuj papryczki. Przecinaj je wzdłuż, z każdej połówki wydłub pestki i błonki, aby pozostała czysta papryczka. Ja zwykle wycinam je małym nożykiem lub "wyciągam" łyżeczką go herbaty.
- Ostrym nożem delikatnie przebij opakowanie "kiełbaski serowej" na samej górze, aby móc ją wyciskać jak pastę do zębów. Najlepiej zrobić to niedaleko miejsca, gdzie folia ma swoje zamknięcie, na najbardziej wysuniętym brzeżku.
- Wyciskając serek uzupełniaj połówki papryczek jalapeno, po czym układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lub przesmarowanej odrobiną tłuszczu). Nafaszerowane papryczki wstaw do piekarnika na ok. 20-30 minut, aż zmiękną. Jeśli użyjesz innego farszu, to w zależności od jego rodzaju zastosuj inną technikę faszerowania. Serek kanapkowy nakładaj zwilżoną łyżką, wspomagaj się placami. Żółty ser w kostce zetrzyj na małych oczkach tarki i nakładaj porcjami do papryczek. Jeśli używasz sera w plastrach, dobrze jest pokroić go nożem na cienkie, niezbyt długie paski lub podrzeć na małe kawałki i poukładać w połówkach jalapeno. Jeśli natomiast używasz sera feta (ale tego prawdziwego), pokrusz go palcami na bardzo małe kawałki i nakładaj do papryczek, przyciskając palcami, aby pozostawić jak najmniej wolnej przestrzeni.
- Po upieczeniu twoje papryczki jalapeno z serkiem są już gotowe! Dobrze jest dać im chwilę przestygnąć (szczególnie jeśli używasz serka topionego lub żółtego sera), aby się nie poparzyć. Takie papryczki możesz też spróbować zrobić na grillu. Przygotuj je tak samo, ale zamiast piec w piekarniku najlepiej ułóż je na aluminiowej tacce i grilluj do miękkości. Możesz też je kłaść bezpośrednio na ruszt, ale poza kwestiami zdrowotnymi istnieje też ryzyko, że spadną między szczebelkami do węgla. Efekt grillowania będzie trochę inny niż pieczenia, ale też smaczny. Jeśli tak przygotowane papryczki jalapeno (z grilla lub z piekarnika) będą ci smakować, to koniecznie podrzuć link do tego przepisu swoim znajomym!
Aneczko. Ja mam akurat woreczek świeżych jalapeno. Chetnie skorzystam z Twojego przepisu. Przepis przypadł mi do gustu. 🙂
Bardzo lubię papryczki jalapeno, ale ten serek topiony do mnie nie przemawia – kilka razy spróbowałam i jednak wolę je po prostu w różnych daniach aby nabrało ostrości 🙂
Dorota, cieszę się, że o tym piszesz 🙂 Każdy ma różne sympatie kulinarne, moje przepisy też nie każdemu się muszą podobać! Ja uwielbiam ten przepis, wiem też, że ma grono innych wielbicieli, sama lubię też jalapeno nadziane kozim serkiem w marynacie, ale mam świadomość, iż gusta i smaki są bardzo różne. Fajnie, że ktoś o tym otwarcie pisze, a nie tylko słodzi 😉 W takim razie polecam Ci przepis na jajka z jalapeno z zalewy z dodatkiem chorizo, a jeśli jesteś wegetarianką, to możesz chorizo wymienić np. na łagodną paprykę konserwową 🙂 Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że wstrzelę się… Czytaj więcej »
Ooo bardzo dziękuję 🙂