Panierowany kalafior z serowym akcentem

25 lipca 2018opycha.pl

Dzisiaj mam propozycję dla wszystkich fanów kalafiora! Mój panierowany kalafior z serowym akcentem to dobra opcja nie tylko, gdy kupisz surowe warzywo, ale także, gdy zostanie Ci jakaś ugotowana resztka z obiadu. Taki kalafior może być dodatkiem do obiadu, ale też nada się, gdy po prostu masz ochotę coś zjeść. Aby odchudzić moją wersję możesz oczywiście zamiast smażenia skorzystać z piekarnika, ja jednak przekonałam się już przy robieniu nuggetsów z kurczaka, że mimo wszystko czasem warto zgrzeszyć dla tej rumianej, chrupiącej bułki tartej, która jednak po upieczeniu nie jest tak samo pyszna 😉 Jeśli spróbujesz, to koniecznie daj znać jak poszło!

Panierowany kalafior z serowym akcentem

Panierowany kalafior z serowym akcentem

Ilość porcji: 1-2 osoby

Stopień trudności: proste

Składniki

  • pół małego kalafiora (możesz wykorzystać ugotowany kalafior z obiadu)
  • 100 g sera (im bardziej intensywny w smaku, tym lepiej)
  • 2-3 jajka
  • ok. szklanki bułki tartej
  • ok. 3/4 szklanki mąki pszennej
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Kalafior pokrój w mniejsze kawałki. Ważne, aby były jak najbardziej płaskie, bo wtedy się lepiej usmażą. Jeśli używasz surowego kalafiora, podgotuj go w osolonej wodzie tak, aby zmiękł, ale był jędrny i odstaw do wystygnięcia. Jeśli używasz kalafiora, który został z obiadu, to wystarczy, że go pokroisz.
  2. Ser utrzyj na małych oczkach, jeszcze trochę przesiekaj. Zmieszaj go z dwoma jajkami i szczyptą soli. Na talerzyku obok wysyp bułkę tartą do panierowania i na jeszcze jednym mąkę.
  3. Rozgrzej na patelni olej do smażenia. Każdy kawałek kalafiora obtocz w mące, potem mocz w jajku, aby oblepił się także serem, po czym obtocz w bułce tartej i usmaż na rumiano. Dobrze jest układać kawałki usmażonego kalafiora na papierowym ręczniku, aby się odsączył nadmiar tłuszczu. Twój panierowany kalafior z serowym akcentem jest już gotowy!
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/panierowany-kalafior-z-serowym-akcentem/

Poprzedni post Kolejny post