642
Lubisz kurczaka? Zachęcam, abyś spróbował nie tylko piersi, ale także innych części,tych z kością, ponieważ są bardziej soczyste i można je przygotowywać w ciekawy sposób. Nie lubisz się męczyć z obgryzaniem kości? To fantastycznie, bo jeśli odpowiednio długo takie udko czy skrzydełko będziesz dusił/piekł/gotował,to mięso samo od tej kości odejdzie. Ja proponuję dziś pałki z kurczaka w pomidorowym sosie z orientalnym akcentem - są pyszne, proste w przygotowaniu, a do tego niedrogie. Polecam całym serduchem!
Wersja do drukuIlość - 4 sztuki
Składniki:
- 4 pałki z kurczaka (podudzia)
- puszka pomidorów krojonych
- 80 ml mleczka kokosowego (pół małej puszki)
- nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki przyprawy garam masala
- sól
- odrobina oleju
- opcjonalnie szczypiorek do dekoracji
Sposób wykonania:
- Pałki kurczaka posyp odrobiną soli,a cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w piórka, czosnek w plastry. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i obsmaż podudzia na jasno złoto. Posyp je następnie łyżeczką garam masala z jednej strony i jeszcze chwilkę podsmażaj na małym ogniu, dosypując cebulę i czosnek, po czym zrób to samo z drugiej strony. Cebula powinna się odrobinkę zrumienić.
- Wlej na patelnię pomidory z puszki i mleczko kokosowe. Posyp całość szczyptą soli i ostatnią łyżeczką garam masala. Przykryj pokrywką (nie musisz mieszać) i duś wciąż na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie zajrzyj pod pokrywkę, przewróć pałki na drugą stronę i duś kolejne 30 minut. Ja o swoich podudziach na te pół godziny zapomniałam, zajęłam się swoimi sprawami, ale możesz ich doglądać i ewentualnie dolewać małe ilości wody, jeśli się boisz, że sos za bardzo odparuje i wszystko się przypali.
- Po uduszeniu mięsa wyjmij z patelni odrobinę sosu na talerz, ułóż na nim pałki i ewentualnie udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Twoje pałki z kurczaka w pomidorowym sosie z orientalnym akcentem są już gotowe.