504
Owsianka z truskawkami to prosty pomysł na śniadanie na słodko. Polecam ją szczególnie w sezonie, gdy mamy świeże i pełne smaku truskawki. Poza sezonem możesz się poratować truskawkami z mrożonki, choć walory estetyczne będą trochę mniejsze 😉 Nie polecam natomiast używać świeżych truskawek poza sezonem, bo te z marketów, które możesz kupić np. w grudniu po prostu nie mają zbyt wiele smaku. Płatki owsiane możesz ugotować na mleku roślinnym, krowim lub po prostu na wodzie. Ja próbowałam już wszystkich wersji i każda mi smakuje. Moja ulubiona to chyba płatki gotowane na mleku ryżowym lub owsianym (oba są lekko słodkie). Masz też do wyboru różne słodziwa - miód, syrop z agawy, syrop klonowy. Tylko od ciebie zależy, które wybierzesz. Wszystkie sprawdzają się równie dobrze! No i na koniec jeszcze orzechy! Ja bardzo lubię używać orzechów włoskich, ale możesz też dodać nerkowce, orzechy laskowe czy co tam jeszcze sobie wymarzysz. Zastanów się tylko, czy wolisz wersję w całości, czy odrobinę posiekaną. Orzechy w całości będą fajnie chrupać, jednak te posiekane sprawią, że owsianka będzie bardziej "komfortowa" w spożywaniu 😉 A dlaczego mała garść, a nie duża? Bo orzechy mają sporo tłuszczu. Fakt, zdrowego, ale jednak są trochę kaloryczne...No dobrze, czy wybierzesz truskawki świeże, czy z mrożonki, mleko roślinne czy krowie, to i tak mnie będzie ciekawić, czy ci smakowało! Daj znać w komentarzu, który wariant wybierasz i smakowało ci tak bardzo, jak mi!
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- 1/3 szkl płatków owsianych
- 1/3 szkl mleka ryżowego lub krowiego
- porządna garść truskawek (mogą być mrożone)
- mała garść orzechów
- pół łyżeczki miodu lub syropu klonowego
Sposób wykonania:
- Owsiankę z truskawkami i orzechami, jak sama nazwa może wskazywać, zacznij od ugotowania płatków owsianych. Wsyp je do małego garnuszka i zalej dowolnym mlekiem lub wodą. Jeśli używasz mleka krowiego, to czuwaj nad owsianką, bo lubi się przypalić lub wykipieć. Gotuj płatki na najmniejszym ogniu tak długo, aż wciągną cały płyn. Jeśli chcesz bardziej lejącą się, rozgotowaną owsiankę, to po prostu wlej więcej mleka lub wody i gotuj nieco dłużej. Po ugotowaniu zdejmij owsiankę z ognia. Gdy owsianka trochę przestygnie, dodaj słodziwo i dokładnie wymieszaj. Ja wiem, że np. miód się łatwiej rozpuszcza pod wpływem wysokiej temperatury, ale traci też przez nią wartości odżywcze i jest wart tyle samo, co zwykły cukier.
- Aby owsianka była przyjemna w spożywaniu, warto pokroić truskawki na mniejsze kawałki. W przypadku mniejszych truskawek wystarczy często przekroić je na pół. Jeśli natomiast trafisz na duży egzemplarz, pokrój go na więcej kawałków. Jeśli chcesz zrobić wariant z siekanymi orzechami, to teraz jest odpowiedni moment, aby je rozdrobnić.
- Teraz weź miseczkę lub kubeczek i układaj warstwy. Najpierw połóż warstwę owsianki, potem truskawki, następnie orzechy. I tak, aż skończą ci się produkty. Możesz też oczywiście od razu przełożyć do miseczki ugotowane płatki owsiane, na nie położyć truskawki i całość posypać orzechami. Rób jak ci wygodnie, smak będzie ten sam 😉
- Dodatkowa uwaga - owsiankę możesz udekorować jeszcze świeżymi ziołami, np. miętą lub melisą, które będą się dobrze komponować z truskawkami. Ja lubię też ozdobić ją sobie kwiatami bratków, oczywiście tych małych, jadalnych. Nie zmieniają jakoś bardzo smaku, za to dają +100 do wyglądu!