859
Owsianka kokosowo-pomarańczowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Spokojnie możesz ją sobie zrobić na śniadanie, bo płatki owsiane się szybko gotują (ja użyłam zwykłych i były gotowe w kilka minut). Pomarańcza natomiast fajnie się zgrywa z kokosowym posmakiem, a swoim kolorem poprawia humor od samego rana. Nie masz mleczka kokosowego lub ci nie smakuje? Użyj innego mleka, które lubisz! Do tego orzechy i masz całkiem pożywny posiłek na dobry początek dnia! Radzę uważnie przeczytać przepis, bo przy okazji tak banalnej owsianki możesz się nauczyć w prosty sposób "filetować" pomarańczę lub złapać nawyk moczenia orzechów i pestek! Dobrze, to ja już dłużej się nie rozpisuję, tylko na koniec poproszę jeszcze o jedną rzecz… Jeśli przepis ci się spodoba, to podrzuć link swoim znajomym!
Wersja do drukuIlość – 1 osoba
Składniki:
- ½ szkl płatków owsianych
- ½ szkl mleka kokosowego (jeśli lubisz bardziej płynną owsiankę, daj więcej lub dolej trochę wody)
- ½ dużej pomarańczy (najlepiej jakaś słodka odmiana)
- nieduża garść orzechów (ja miałam nerkowce)
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- dowolne słodziwo w ilości wg uznania
Sposób wykonania:
- Owsiankę kokosowo-pomarańczową robi się prosto. Jedyne utrudnienie to pomarańcza, ale dasz radę! Aby łatwo wyciąć "fileciki" z miąższu odetnij z pomarańczy skórkę, postaw ją stabilnie na desce do krojenia tak, aby białe błonki między miąższem były ukierunkowane pionowo, po czym ostrym nożem wytnij miąższ. Pokazywałam już tę metodę w przepisie na sałatkę z pomarańczy, jedyna różnica, że tym razem wykorzystujemy pół owocu. Możesz się lepiej przyjrzeć tutaj (klik!). Odłóż "resztki" z białych błonek na bok, pokrój pomarańczę w mniejsze kawałki.
- Wsyp do małego garnuszka płatki owsiane, wiórki kokosowe, słodziwo i zalej mlekiem (może być lekko rozrobione z wodą). Jeśli używasz miodu, to wymieszaj go płatkami już po ugotowaniu, bo wysokie temperatury zabijają wszystko, co jest w nim dobre. Zacznij podgrzewać na małym ogniu. Ja wstawiam najpierw płatki na najmniejszym ogniu, jaki mam do dyspozycji i w tle przygotowuję pomarańczę, ale to już kwestia wprawy w kuchni. Gdy płatki będą się podgrzewać chwyć za resztki pomarańczy i wyciśnij z nich sok do garnuszka. Jeśli masz bardzo soczyste owoce, to warto zlać do garnka także sok, który wyleciał przy krojeniu na deskę.
- Ugotowane płatki owsiane przelej do miseczki. Ułóż na nich kawałki pomarańczy i orzechy. Ja użyłam nerkowców, które moczyły się przez noc w wodzie. Dzięki takiemu moczeniu orzechy i pestki stają się bardziej chrupkie i jędrniejsze.
- Owsianka kokosowo-pomarańczowa jest już gotowa. Prawda, że proste? Daj znać w komentarzu, czy ci smakowała!
Aniu, ja tak bardzo lubię owsiankę, jak bardzo nie mogę jej jeść. Mój brzuch nie radzi sobie i już … Czasem podejmuję ryzyko, ale zawsze je przepłacam bólem. A ciekawe jest to, że płatki w ciastkach mi nie szkodzą … Czasem robię je też z wodą namoczone na noc, wg podpowiedzi Sylwii Falkiewicz 🙂 Piękna ta Twoja owsianka <3 Pycha i pewnie zrobię, bo czasem warto pocierpieć 😀 <3
O kurczaki, no niestety życie nie zawsze jest różowe… A takie namoczone na noc nie szkodzą? Nie jestem dietetyczką i nie będę się wymądrzać, wiem tyle, że płatki owsiane w trakcie gotowania zwiększają IG, ale może też coś z tym glutenem się dzieje? W końcu ten kleik nie bierze się znikąd 😉
Dopiero zauważyłam …. Ta łyżeczka !!!! Chcę !!!!!
Kupiłam kiedyś nawet nie na starociach, tylko u zwykłego graciarza… Tyle komplementów co ta łyżka (choć trudno tu określić, bo ma rozmiar większy od łyżeczki, mniejszy od łyżki) się nasłucha, to ja całe swoje życie nie uzbieram 😀