Ostra zupa z boczniaków a’la flaki

opycha.pl
Dzisiaj mam propozycję dla fanów pikantnej kuchni! Podrzucam przepis na ostrą zupę z boczniaków a'la flaki. Jest to dość popularna pozycja w wegetariańskim menu, ale gorąco zachęcam również mięsożerców. Tradycyjne flaki mają to do siebie, że muszą być dobrze doprawione, stąd u mnie wędzona papryka, pieprz cayene, majeranek i sporo pieprzu! Spróbuj koniecznie jeśli lubisz odrobinę pikanterii!
ostra zupa z boczniaków a'la flaki
Wersja do druku
Ilość - 2 -3 osoby

Składniki:

  • 500 g boczniaków
  • 750 ml bulionu (warzywny lub mięsny)
  • średnia biała cebula
  • mała marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki mielonej wędzonej ostrej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu cayene (możesz dać mniej, jeśli nie lubisz bardzo ostrych flaków)
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki zimnej wody
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  • Najpierw posiekaj cebulkę dość drobno, rozgrzej w garnku 3 łyżki oliwy na najmniejszym ogniu, wrzuć cebulę i nie zwiększając płomienia podsmażaj ją, aż się zeszkli.
  • W międzyczasie pokrój boczniaki na paski o grubości ok. 5 mm. Gdy już cebula się zeszkli dosyp wędzoną paprykę i pieprz cayene, mieszaj i podsmażaj jeszcze kilka sekund. Dorzuć boczniaki, ponownie dokładnie wymieszaj i zostaw na małym ogniu.
  • Teraz obierz czosnek, pokrój dość drobno (ale bez przesady), marchew obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Jeśli marchew starła się drobno, to tak ją zostaw, a jeśli wyszły dłuższe paski, to je trochę przesiekaj. Dorzuć marchew i czosnek do gara. Wymieszaj i podsmaż jeszcze przez minutkę.
  • Dolej bulion, dosyp majeranek, daj szczyptę soli i sporo pieprzu. Ja mieliłam prosto z młynka i wyszła tego ok. łyżeczka. Teraz zwiększ ogień i gotuj całość pod przykryciem ok. 15-20 minut.
  • Posmakuj zupę, ewentualnie dopraw solą i pieprzem, po czym rozmieszaj mąkę ziemniaczaną z wodą, wlej do garnka i energicznie rozmieszaj całość. Wciąż mieszając (już mniej energicznie) podgrzewaj jeszcze kilka sekund. Twoja ostra zupa z boczniaków a'la flaki jest już gotowa!
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondi
6 lat temu

No to teraz mi podpowiedz, gdzie kupić boczniaki? 😉

opycha.pl
opycha.pl
6 lat temu

jak wychodzisz ode mnie z bloku, to w lewo, potem w prawo, za światłami nadal prosto i po lewej Pan ma stragan 😀 A tak poważnie to ja dotychczas kupowałam w marketach, ale Pan na straganie ma naprawdę piękne, młode i mięsiste boczniaki – najlepsze, jakie jadłam!

Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondi
6 lat temu
Odpowiedz do  opycha.pl

Zabawne! 😀 To kup mi i wyślij 😛

opycha.pl
opycha.pl
6 lat temu

Niestety mój Pan Warzywniak nie miał w tym tygodniu boczniaków, więc musisz jeszcze poczekać 😉

Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondi
6 lat temu
Odpowiedz do  opycha.pl

No trudno, póki co obejdę się smakiem 😉

5
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x