Omlet z wędzoną makrelą

28 marca 2018opycha.pl

Dzisiaj mam prawdziwą bombę dla fanów ryb i jajek! Jak już kiedyś pisałam, ja nie jestem omletowa, bo omlety kojarzą mi się ze śmieciowiskiem z lodówki utopionym w jajku. Mimo wszystko jednak zakochałam się w omlecie ze szpinakiem i fetą (przepis znajdziesz na blogu), postanowiłam więc poszukać innych, równie smacznych opcji. Zaryzykowałam i zrobiłam omlet z wędzoną makrelą. Czy jest dobry? Niebo w gębie! Jeśli lubisz ryby, musisz koniecznie spróbować. Jest prosty, makrela jest bardzo zdrowa, a do tego dużo tańsza od np. łososia. Jeśli omlet z dwój jaj to dla Ciebie mało, to dorzuć jeszcze jedno i nic się nie stanie, a przy czterech dodaj troszkę więcej mięsa i pietruszki, ot co... Pamiętaj, że jak zawsze czekam na Twoją opinię na temat przepisu!

Omlet z wędzoną makrelą

Omlet z wędzoną makrelą

Ilość porcji: 1 osoba

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 2 jajka
  • pół średniej wędzonej makreli
  • garść siekanych liści pietruszki
  • odrobina oliwy lub oleju
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Najpierw przygotuj rybę. Zdejmij mięso z połowy makreli i podziel na mniejsze kawałki pozbywając się przy okazji ości. Jest to bardzo ważne, żeby nie było jakiegoś nieszczęścia...
  2. Do kubka lub innego pojemniczka wbij jajka, dodaj do nich szczyptę soli (uważaj z solą, bo makrela już jest bardzo słona), dorzuć posiekaną pietruszkę i wszystko dobrze wymieszaj widelcem.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy lub oleju, wlej masę jajeczną, a następnie rozsyp równomiernie na wierzchu kawałki ryby. Smaż, aż duża część jajka się od spodu zetnie. Gdy już będziesz mógł swobodnie złożyć omlet na pół zrób to, jeszcze chwilkę podsmaż i zdejmij z patelni. Dzięki temu omlet nie powinien być suchy. Twój omlet z wędzoną makrelą jest już gotowy!
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/omlet-z-wedzona-makrela/

Poprzedni post Kolejny post