1,4K
Omlety to świetny sposób na pożywne śniadanie, a do tego dają chyba nieskończoną ilość kombinacji z dodatkami. Ja dzisiaj proponuję omlet z pieczarkami i serem pleśniowym. Jest to bardzo dobre połączenie. Nie od dziś wiadomo, że sos pieczarkowo-serowy jest pyszny, więc absolutnie nie miałam wątpliwości, czy to się uda! Jeśli więc szukasz alternatywy dla jajek na miękko czy jajecznicy, to koniecznie wypróbuj mój przepis i napisz mi w komentarzu lub wiadomości, czy Ci smakowało!
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- 2-3 jajka
- 4-6 pieczarek
- pół niedużej cebuli
- kawałek sera pleśniowego (ja miałam ok. 50 g)
- garść siekanej natki pietruszki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Pieczarki oczyść i pokrój w ósemki (na pół, potem połówki na ćwiartki i jeszcze raz na pół). Na patelni rozgrzej na małym ogniu odrobinę oleju i zacznij smażyć kawałki grzybów. W międzyczasie pokrój cebulę w cienkie piórka lub kostkę. Gdy pieczarki zaczną się rumienić dorzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli.
- Wbij jajka do szklanki, roztrzep je ze szczyptą soli i odrobiną pieprzu. Dalej nie zwiększając płomienia zalej nimi składniki na patelni, lekko przemieszaj jak jajecznicę, po czym dopilnuj, aby całość masy jajecznej rozłożyła się na patelni na całej jej powierzchni.
- Na wierzchu omleta rozrzuć kawałki sera i natkę pietruszki. Gdy tylko będzie taka możliwość (odpowiednio ścięty spód) złóż omlet na pół i jeszcze chwilkę podsmażaj, żeby był wilgotny, ale nie surowy. Twój omlet z pieczarkami i serem pleśniowym jest już gotowy!