752
Jesteś fanem omletów? Ja średnio, ale... Pewnego razu w fit magazynie znalazłam przepis na omlet śródziemnomorski. Posmakowałam, przerobiłam odrobinę przepis pod siebie i się zakochałam! Prosty, ale inny niż tradycyjny, np. z pomidorami, pożywny - taki właśnie jest omlet śródziemnomorski ze szpinakiem i fetą! Polecam całym sercem, pamiętaj tylko, aby zadbać o składniki. Niech Cię ręka boska broni, żeby nie wrzucić tam jakiejś mazi, która nawet koło fety nie stała. I nie wydawaj majątku, ja kupuję fetę w markecie za 5 zł - tylko przeczytaj skład, bo musi mieć mleko owcze i kozie. Spróbuj i koniecznie daj znać, czy Ci posmakowało!
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- 2-3 jajka
- porządna garść liści szpinaku
- kawałek sera feta (ok. 25-40 g)
- opcjonalnie kilka oliwek (ja miałam 5 czarnych, ale nie są konieczne)
- chlust oliwy
- sól
Sposób wykonania:
- Najpierw oberwij ogonki z liści szpinaku, po czym go umyj i odrobinę przesiekaj. Nie musi być dokładnie poszatkowany, wystarczy go odrobinę rozdrobnić. Do kubka wbij 2 lub 3 jajka, dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj widelcem. Fetę pokrój w dwa paski, a oliwki w dowolne kawałki.
- Na patelni na małym ogniu rozgrzej chlust oliwy. Wrzuć na nią szpinak i lekko zblanszuj, po czym rozłóż go równomiernie na patelni i zalej jajkiem. Następnie rozkrusz na całość kawałki fety i rozsyp kawałki oliwek. Podsmażaj jeszcze chwilkę na małym ogniu.
- Gdy omlet będzie na tyle ścięty, aby dać się podważyć szpatułką złóż go na pół. Ważne, aby wierzch nie był ścięty do końca, tylko wciąż lekko płynny, bo dzięki temu omlet nie będzie suchy.
- Po złożeniu podgrzewaj omlet jeszcze przez chwilę, po czym przełóż na talerz. Twój omlet śródziemnomorski ze szpinakiem i fetą jest już gotowy!