700
Jak myślisz o warzywnej przekąsce, to do głowy przychodzą Ci tylko sałatki albo surowa marchewka i seler naciowy? Dość tej nudy! Proponuję Ci dzisiaj ogórki z czarnym sezamem i żółtym sosem, które są proste w przygotowaniu, a smakują bardzo ciekawie i są super odmianą dla warzyw robionych w oklepany sposób. Ja znalazłam przepis na te ogórki w książce "Kuchnie świata" i się zakochałam od pierwszego kęsa!
Wersja do drukuIlość - 2 osoby
Składniki:
- duży (długi ogórek)
- 3 łyżki czarnego sezamu (może być tez zwykły)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka oliwy lub oleju
- łyżka kurkumy
- pół łyżeczki pieprzu cayene
- sól
Sposób wykonania:
- Ogórka umyj, przekrój wzdłuż na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokrój na mniejsze kawałki i posyp odrobiną soli, odstaw na bok, aby puściły trochę wody.
- W międzyczasie podpraż sezam na suchej patelni i przesyp do kubeczka lub małej miseczki. Na tej samej patelni rozgrzej oliwę lub olej, wsyp na nią pieprz cayene i kurkumę, dokładnie wymieszaj i przelej do sezamu. Uważaj, aby nie przypalić przypraw, bo będą gorzkie. Następnie do sezamu i przypraw dodaj jogurt i trochę soli, dokładnie wymieszaj.
- Opłucz ogórki, aby zmyć nadmiar soli, polej sosem, wymieszaj i odstaw na np. pół godz. do lodówki. Twoje ogórki z czarnym sezamem i żółtym sosem są już gotowe!
Fajny pomysł, taki inny. Jak widać, warzywne przekąski wcale nie muszą być nudne 😉
Dokładnie! Staram się zimą jak najwięcej warzyw tu na blogu przemycać, bo latem to wiadomo – naturalne, że jemy ich sporo, a zima gdzieś uciekają… Jeśli jeszcze wziąć pod uwagę, że ogóry prawie nie mają kalorii, a zaraz nas czeka świąteczne obżarstwo, a potem sylwester, to już wydaje mi się, że to strzał w dziesiątkę 😀
potwierdzam! 😉