938
Pewnie czyta mnie wielu fanów naleśników. Dzisiaj proponuję więc proste naleśniki z czereśniami i bananem. Właśnie zaczyna się sezon na czereśnie, więc taka opcja jest w sam raz! Ja moje naleśniki spakowałam do pudełka i zjadłam w pracy jako porządny deser, ale równie dobrze sprawdzą się jako lekki obiad. Podaję przepis na dwie sztuki smażone na dużej patelni, jeśli jednak masz mniejsza patelnię, to nic się nie przejmuj, wyjdzie więcej, ale mniejszych egzemplarzy i ogólny rozrachunek powinien być ten sam.
Wersja do drukuIlość - 2 sztuki (duża patelnia)
Składniki:
- 2/3 szklanki wody lub mleka ryżowego
- 1 jajko
- ok. 6 lekko czubatych łyżek mąki pszennej (może zejść więcej, w zależności od wilgotności mąki)
- pół łyżeczki oleju
- 2 średnie banany
- spora garść czereśni
- pół łyżeczki soku z cytryny
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Wlej wodę lub mleko ryżowe do wysokiego pojemnika, dodaj jajko i mąkę. Zmiksuj na jednolitą masę, która powinna być dość rzadka, ale nie wodnista. Dzięki temu naleśniki mają być cienkie, ale zwarcie się trzymać. Na koniec wlej pół łyżeczki oleju i jeszcze raz zmiksuj.
- Czereśnie pozbaw pestek i zostaw pokrojone na pół lub jeszcze bardziej rozdrobnij (ja zostawiłam połówki). Banany rozgnieć widelcem w misce, dodaj sok z cytryny, cząstki czereśni i wymieszaj.
- Na dużą patelnię wlej odrobinę oleju do smażenia. Im mniej patelnia przywiera, tym mniej oleju potrzebujesz. Jeśli natomiast masz patelnię, której ufasz w 100%, że nie przywrze, to możesz w ogóle tego oleju nie wlewać. Rozgrzej patelnię (z olejem lub bez) na średnim ogniu, wlej połowę ciasta i smaż, aż surowy wierzch ściemnieje. Przełóż wtedy naleśnika na drugą stronę i smaż, aż się lekko zezłoci lub przyrumieni. Zdejmij z patelni na talerz i powtórz z drugą połową ciasta. Jeśli używasz mniejszej patelni, to wlewaj taką ilość ciasta, aby pokryła się ona cienką jego warstwą, wyjdzie Ci więcej naleśników, ale mniejszego rozmiaru.
- Na koniec nałóż na każdego naleśnika trochę owocowego farszu i zwiń. Ja użyłam dużej patelni, więc podzieliłam farsz na dwie części. Twoje naleśniki z czereśniami i bananem są już gotowe!